Pécsi osztálykirándulás

pécsi osztálykirándulás

Pécsi osztálykirándulás

pécsi osztálykirándulás

Pécsi osztálykirándulás

Szerző: | 2018. 12. 21. | Uncategorized

Pécs mediterrán klímája, pezsgő kulturális élete, izgalmas fesztiváljai, zsúfolásig tömött kávéházi teraszai sokakat vonzanak a kétezer éves múlttal bíró városba. A város szellemi élete, kulturális, történelmi értékei, sajátos stílusa miatt igen népszerű. Pécsett megtalálhatók mind a római kor, mind a középkor, de a török hódoltság és a polgárosodás értékei is. Városfelfedező sétánk során számtalan gótikus, reneszánsz, barokk kori lakóház, keresztény templom és mohamedán imahely, mecset és dzsámi, fürdő és középület is utunkba esik. Az emlékek mind építészetileg, mind művészetileg páratlan alkotások, amelyek 2000 óta az UNESCO világörökség részét képezik. Méltán viselhette 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet.

 

A Pécshez közel található Orfű község Baranya megyében, Pécstől mintegy 14 km-re észak-északnyugati irányban, a Mecsek hegyhát közepén terül el. Orfű varázslatos hangulatát leginkább lankás dombjai és az azok között elhelyezkedő mesterséges tavak adják. Nem mellesleg számos nevezetességgel bír: az itt pihenők szórakozását, kikapcsolódását és pihenését szabadvízi és kiépített strandok, sportpályák, lovardák, illetve a tavakon horgászati, kajakozási, vitorlázási és csónakázási lehetőség szolgálja.

Ne maradj le a következő hasznos bejegyzésünkről sem! Kérj értesítést e-mailben ?

Ne maradj le a következő hasznos bejegyzésünkről sem! Kérj értesítést e-mailben ?

Hogyan juthattok el Pécsre?

Pécs akár ingyenesen is eljuthattok a MÁV által biztosított csoportos vasúti utazás kedvezmény igénybevételével! Az ingyenes vasúti utazás kedvezményben részvevő pécsi múzeum a Cella Septichora Látogatóközpont és a Zsolnay Kulturális Negyed. A múzeumokhoz tartozó címeket és elérhetőséget az ingyenes utazás, múzeumok listája című bejegyzésünkben gyűjtöttük össze.

Pécs megközelítése az ország különböző területeiről:

  1. Kattints a bal felső sarokban található “További lehetőségek” feliratra.
  2. Az új lapon megnyílt térkép bal felső sarkában tudod kiválasztani a kiindulási pontot.
  3. Nyomj entert, majd válassz közlekedési eszközt.

⛪ Kulturális programok és látnivalók Pécsen és környékén:

Múzeumok utcája – A joggal „Múzeum utcának” nevezett Káptalan utca számos híres látnivalónak ad otthont. A bőséges kínálatból időnk és ízlésünk szerint csemegézhetünk kedvünkre. Itt található többek között a Modern Magyar Képtár rendkívül gazdag kiállítása, a Reneszánsz Kőtár s nem utolsó sorban a Vasarely Múzeum, az op-art nemzetközi szinten is elismert képviselőjének, a pécsi születésű Vásárhelyi Győzőnek a kiállítása.

Lakatfal – Lakatok ezrei, mint szerelmi jelképek tolonganak a Janus Pannonius utcában lévő aprócska kovácsoltvas rácsfalon. A különböző színű, alakú, és esetenként a szerelmespárok nevével ellátott lakatok tömege időközben a város egyik egyedi látványosságává vált.

Ókeresztény sírkamrák – Különleges föld alatti világba csöppenhetünk, ha ellátogatunk Pécs egyik legkiemelkedőbb nevezetességéhez. Az egykori Sopianae városában, a Kr. u. IV. században létesült ókeresztény temetői együttes a 2000. évben felkerült az emberiség legbecsesebb értékeit tartalmazó Világörökségi listára. A bibliai és más vallási tárgyú jelenetekkel, ókeresztény szimbólumokkal ékes falfestmények a késő római ókeresztény művészet kiemelkedő alkotásai. Pécs ókeresztény temetője, és a korabeli város ugyancsak földalatti maradványai méretüket és gazdagságukat tekintve a legjelentősebb Itálián kívüli római kori emlékek.

Tv-torony, Misina-tető – A város minden pontjáról látható tv-torony és kilátó meglátogatása kihagyhatatlan egy pécsi út során. A Misina-tető magasságát tekintve ugyan elmarad a Mecsek több csúcsától, azonban ez a városközponthoz legközelebb eső és jól megközelíthető kilátóhely. A torony üveg falú presszójáig gyorslift segítségével juthatunk fel, a nyitott kilátóterasz pedig a presszó fölött van. A kilátó körerkélyéről nem csupán Pécs látképében gyönyörködhetünk, hiszen tiszta időben remekül kirajzolódnak a Mecsek hegység csúcsai is, távolabb a Villányi hegység vonulatát, keleti irányban a Zengőt, nyugatra pedig a Tubest csodálhatjuk meg.

Pécsi Állatkert – A pécsi állatkert a Mecsek oldalában terül el közel 3,5 hektáros területen. Az erdővel körülvett kertben a hazai állatvilág mellett más földrészeken honos, egzotikus állatfajok is megismerhetők. Az állatkert több mint harminc éve ad otthont nyári táboroknak, melyeken a résztvevő gyerekek közelebbről is megismerkedhetnek az itt élő állatokkal. Az állatkertben minden vasárnap látványetetéssel egybekötött állatkerti sétákat rendeznek.

osztálykirándulás pécs

Pécsi Szent Péter és Szent Pál Székesegyház – Vártemplomnak, vagy bazilikának is nevezik. A neoromán stílusban épült székesegyház 1990-ben II. János Pál pápa látogatásakor “basilica minor” rangot kapott (hazánkban 17 ilyen templom található). Az előtte elterülő tér koncertek, vásárok kedvelt helyszíne.

Cella Septichora – A 2000 óta világörökségi védettséget élvező Ókeresztény sírkamrák bemutatóhelye. A látogató központon kívül az Ókeresztény Mauzóleum tekinthető még meg a Szent István tér sarkában, valamint az Apáca utcai síremlékek.

Barbakán és a Nyugati várfalsétány – Az Esze Tamás utca és a Szent István tér felől is megközelíthető területet kilátása és hangulata végett érdemes felkeresni. A várfal tetejéről alattunk terül el a város és felettünk a Mecsekoldal. A kert hűs fái alatti padokon pihenhetünk vagy akár piknikezhetünk is. A belvárost körülölelő várfal egyetlen megmaradt bástyája is megér egy rövid sétát.

Zsolnay Kulturális Negyed – A ma is termelő Zsolnay porcelán manufaktúra gyárépületei lettek átalakítva koncert termekké, múzeumokká, bábszínházzá. Minden évben fesztiválok várják az ide látogatókat! Infók a www.zsolnaynegyed.hu weboldalon.

Orfűi-tó – A Pécstől néhány kilométerre elterülő, mesterségesen létrehozott tórendszer elsődleges célja a bővizű karsztrendszer által nyújtott lehetőségek kihasználása, ezzel párhuzamosan egy üdülőrész kialakítása volt. A területen lévő négy tó közül az Orfűi-tó készült el elsőként. A gátakkal szegélyezett terület az utóbbi évtizedekben nagyon kedveltté vált a kirándulók körében, a Mecsekrákos és Orfű között elhelyezkedő tavat azonban nemcsak a fürdőzés, hanem a horgászat szerelmesei is előszeretettel látogatják. Egy-egy pecázás alkalmával olyan halak akadhatnak a horgukra, mint a ponty, az amur, a harcsa vagy a csuka.

Abaligeti-cseppkőbarlang – Abaliget 1768 óta ismeretes cseppkőbarlangjáról, melynek 500 méteres szakasza kiépített és látogatható. A falu plébániáján őrzött emlékek szerint az Abaligeti-barlang előürege az 1700-as évek közepén pinceként funkcionált. A járatot a hátsó részben szikla zárta el, a víz az e feletti szűk garaton keresztül folyt át. A természetes állapotába az 1830-as években avatkoztak be, ekkoriban ugyanis Festetics Lajos robbantással tágítatta a bejárati részt – ennek ellenére a belmagasság éppen eléri az 1 métert. Az 1800-as évek végétől a cseppkőbarlangot vezetővel lehetett megtekinteni. 1996-ban a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága átvette a kezelését és a kornak megfelelően alakította át. A gyógyhatású barlang levegőjének átlaghőmérséklete 12,6 fok.

Forrás: nlcafe.hu, pecs.utisugo.hu

Pécshez és közeli látnivalók térképen

Az alábbi térképen bejelöltük neked a felsorolt kulturális látnivalók, valamint a távolsági (busz és vasúti) megállók helyszínét. A könnyebb navigáció érdekében kattints a térkép bal felső sarkában lévő ikonra. ?

Szabadidős programok Pécsen

A baranyai megyeszékhely méretéből és természeti adottságaiból adódóan rengeteg lehetőséget kínál, legyen szó egynapos, vagy akár többnapos kirándulásról! Érdemes ezeket kihasználva bátran belekóstolni valamennyi programunkba! A városfelfedező kvízjátékunk keretében izgalmas módon járhatjátok végig a pécsi történelmi utcákat, figyelhetitek meg a rejtélyes épületeket, és ismerhetitetk meg a város török- és modernkori történetét. Ha még többet szeretnétek tudni, bejárhatjátok velünk a misztikus Zsolnay-Negyedet is, ahol talán még a Szent Grálra is rátaláltok!

A legbátrabbak kipróbálhatnak egy Szabadulószobát, ahol gyakorlatias feladatok és feladványok várnak rátok, amelyeket közösen kell megoldani. Az ügyesség tesztelése után egy kis nyugodtabb program? A Múltfürkész teljesen új szempontból mutatja be nektek a múzeumok világát: fedezzétek fel a Cella Septichora vagy a Pécsi Székesegyház titkait most egy kicsit másként! Kipróbálhatjátok a Metropolisz stratégiai csapatépítő társasjátékunkat, amelyben egy-egy várost kell felépítenetek, a cél pedig vagyon és a rangszerzés. A szükséges eszközök a leleményesség, kreativitás, jó gazdálkodás, sok fabatka, na meg az építőanyagok.

És ha még nem fáradtatok el: itt az Íjászok viadala, vagy akár a Buborékfoci játék a plusz energiák levezetéséhez. Ám a leginkább aktívak fedezzék fel a várost egy igazi élményprogram, a Kickbike-os városnézés keretén belül.

Szabadidős programcsomagjainkról bővebben az alábbi linkekre kattintva tájékozódhatsz:

» Egynapos osztálykirándulások Pécsen és Orfűn

» Többnapos osztálykirándulások Pécsen és Orfűn

Diákszállások Pécsen és Orfűn

A diák- és ifjúsági szállások tekintetében számos lehetőséget kínálunk honlapunkon. Közvetített szállásainkat osztálykirándulásokra szabva hirdetjük, így amennyiben egy orfűi vagy pécsi osztálykirándulás lesz a befutó idén, biztosan megtaláljátok a számotokra legmegfelelőbb csoportos szállást.

? Rövid videó a pécsi osztálykirándulásunkról

Ne maradj le a következő hasznos bejegyzésünkről sem! Kérj értesítést e-mailben ?

Ne maradj le a következő hasznos bejegyzésünkről sem! Kérj értesítést e-mailben ?

Hasznosnak találtad?

Oszd meg ismerőseiddel a gombra kattintva: