Mit vigyen magával a gyermek osztálykirándulásra?

Minden évben elérkezik a várva várt osztálykirándulások időszaka az iskolában. Ezzel együtt pedig, minden évben előkerül a dilemma: mit tegyünk a hátizsákba? Mi az, ami nem maradhat itthon? Mire lehet szüksége a gyereknek ebben a néhány napban? Hiszen, kizárólag úgy lehet igazán élvezni az osztálykirándulást, ha a szemfüles szülő minden eshetőségre felkészül és a hátizsákban mindig ott lapul valami „csodaszer” amit a gyermek könnyen megtalál.

Nincs lehetőséged olvasni? Hallgasd meg a cikket:

Vajon egy komplett túlélő felszerelés teljesen felesleges? Nincs szülő, aki ne tette volna már fel ezt a kérdést, mielőtt a gyereke osztálykirándulásra indult volna. Érdemes tehát egy listát írni indulás előtt a ténylegesen (!) szükséges felszerelésekről és eszközökről, amit mindenképpen tegyünk bele a gyerek hátizsákjába. Íme, 6+1 ötlet, amitől nem csak az osztálykirándulás lesz igazán nyugodt és élvezetes, de a szülőnek is megspórol néhány nyugtalan órácskát.

Ruházat

Érdemes attól függően pakolni, hogy hány napos osztálykirándulásra indul a gyermek. Minden napra készítsünk be egy tiszta pólót, alsó ruházatot és zoknit. A pulcsi is elengedhetetlen, mert az időjárás bizony néha igen kiszámíthatatlan. Eső, vagy zápor ellen érdemes esőkabáttal is készülni (ne esernyővel, hiszen egy gyermek számára sokkal praktikusabb). Nem tudhatjuk, hogy mikor érkezik egy jó kis nyári zivatar vagy épp estére mennyire hűl le a levegő a tiszta, csillagos ég alatt. Bármilyen meleg is van, indokolt minimum egy meleg felsőt betenni a kirándulás idejére, legyen az pulóver, egy vékony dzseki, egy kardigán vagy épp egy túrázós polár felső.

Bizony, senki sem szeret egész álló nap cipőben mászkálni, főleg nem a gyerekek. A mezítlábas estéket leszámítva jobb, ha a felfázás ellen védjük őket egy papuccsal. A szálláson mindenképpen kényelmesebb, a közös zuhanyzóban higiénikusabb, és mi is nyugodtabbak lehetünk, mert ha bent van a táskában, akkor a gyerek talán fel is veszi alkalomadtán. Ráadásul egy kiadós zuhi után könnyen átáznak a nyárias lábbelik, ezért mindenképpen tegyünk a hátizsákba egy váltócipőt is.

Tisztasági felszerelés

A fürdőpapucs használata – ahogy arra már az előző ötletünknél is utaltunk – idegen helyen szinte kötelező, így elkerülhetők a fertőzések. Ha a hátizsákba csupán egy papucs fér be, akkor legyen műanyag vagy gumi változatú, amit a zuhanyzás után mindig ügyesen ki lehet törölni és a szobában is hordható. Nagyobb méretű törölköző a zuhanyzáshoz, arcmosáshoz és a tusfürdő vagy szappan a tisztálkodáshoz. Egy kirándulásra feltétlenül tegyünk be fogkefét és fogkrémet (a drogériákban kaphatóak kisebb kiszerelésű), és adott esetben (szintén kisebb méretű) szájvizet. Emellett a fésű vagy hajkefe is hasznos útitárs lesz. A lányoknál ne maradjon otthon se hajgumi vagy hajcsat, illetve náluk nem árt egy kis ajakápoló sem. (Bár sok szálláson már van hajszárító, de érdemes összebeszélni a többi szülővel, hogy legalább két-három lánynál legyen hajszárító, hogy egy nem várt eső után elkerüjük a megfázást.)

Étel és ital

Bár nem kell egy egész élelmiszerboltot bepakolni a táskába, azért néhány alapvető enni- és innivalóra biztosan szüksége lesz a gyerkőcnek. Érdemes bekészíteni pár könnyű (és nem túl gyorsan romlandó hozzávalókkal készülő) szendvicset (ehhez mondjuk a legideálisabb választás a vaj, téliszalámi, és egy kis zöldség párosítás) némi rágcsálnivalót, műzlit és esetleg egy kis csokoládét vagy gyümölcsöt. Nagyon fontos a megfelelő folyadék, ezért minimum két litert csomagoljunk. Mindenképp olyant válasszunk, amely nem édes és nem forr fel a melegben sem. Például teát, de a hidratálás miatt nagyon fontos a vízfogyasztás is. Ne aggódjunk, ha valami nem fér be vagy otthon marad, manapság minden helyen lehet hideg üditőt vagy ásványvizet venni. (Ehhez készítsünk be egy kis zsebpénzt is.)

Kultúra, kicsit másként

Talán a kultúra szó első hallásra kissé komolynak és unalmasnak hangzik, ezért nem árt feldobni valamivel. Mit szólnátok egy kulturális kvízjátékhoz? Vagy egy izgalmas körsétához, amiben kulturális látnivalókat fedezhetünk fel közösen? Múzeumok nélkül ezúttal egészen biztosan megleszünk, ezért menjünk inkább a pákozdi katonai emlékparkba, ahol a lövészárokba vetve magunkat élhetjük át a csatát testközelből. A Szigetvári Várban a lányok készíthetnek török kori ékszereket, míg a fiúk megtanulhatnak fakardokkal harcolni. Jó buli lehet a korabeli öltözékek viselése is. Ha azonban a csillagos égbolt köti le leginkább diákjaink figyelmét, vigyük őket pizsamapartia a pécsi Planetáriumba, ahol a csillagok és bolygók világával ismerkedhetünk meg.

Ahol a kicsi néha többet ér

És végül jöjjön néhány hasznos tipp az alsósoknak szóló osztálykiránduláshoz. Az idegenvezetőt ezúttal most szabadságra küldtük, és nagy lelkesedéssel vetettük bele magunkat a különböző kvízjátékokra. Most pedig derítsük ki, hogy mi a diákok kedvenc színe! Ennek oka egészen egyszerű: ha a gyerekek azonos színű (na jó, legyen akár rikító színű) pólóban vannak, akkor könnyebben együtt tartjuk őket és tömegközlekedésnél is óriási segítség a pedagógusnak. A hosszú gyaloglás a jó kedv ellensége, ezért tervezzünk kevés túrát, központi helyeket átlátható környezetben és mondjuk egy szimpatikus, árnyékos ligetben. Kérjük a gyerekek szüleit, hogy öltöztessék rétegesen csemetéiket. Az edző cipő és egy esőkabát szinte elengedhetetlen, de az esernyőt szépen felejtsük el. A diákoknál kevés érték legyen, és azt hagyjuk is a kísérő pedagógusoknál megőrzésen. Nem csak mutatós, de hasznos is egy övtáska, a hátizsákot pedig nyugodtan hagyjuk a buszon.

Egyszóval…

Akár kalandra, akár kulturális vagy szórakoztató élményekre szomjaznak a gyerekek, nyissuk ki jól a szemünket: ezer, és ezer lehetőség várja, hogy észrevegyük!

Egyéb

Mindenképpen legyenek ott a gyerekeknél a megfelelő iratok, főként a diákigazolvány, szükség lehet rá akár a diákkedvezmény miatt a vonaton, múzeumokban és egyéb belépőkhöz. A taj kártya is hasznos utitárs, esetleges orvosi ellátás miatt.

Ma már szinte mindenkinek van telefonja, és ez egy osztálykiránduláson is elengedhetetlen kellék, ha szeretnénk elérni a gyereket. A töltő sem véletlenül került fel a listára, hiszen a mai mobilok elég hamar merülnek és nem lenne jó, ha nem kapnánk időben jelzést arról, hogy az osztálykirándulásos busz például elakadt a forgalmi dugóban és valószínűleg késni fognak a gyerekek. (Érdemes a kirándulást megelőzően pár szülővel, osztályfőnökkel telefonszámot cserélni.) A költőpénz pedig mindig jól jön, ha a gyerek megkíván például egy fagyit vagy egy palacsintát a Velencei-tó mellett szórakozva. Soha nem lehet tudni mikor jön jól pár forint.

Hogy mennyi pénzt érdemes adni a gyereknek az osztálykirándulásra? Ez természetesen sok tényezőtől függ: például attól, hogy hány napra és hová megy. A pontos számoláshoz azonban itt egy nagyszerű zsebpénz-kalkulátor, ami a segítségedre lehet. Elsőként válasszuk ki, hogy hány éves a gyerek, milyen szabadidős programra készül, hány napos a program, kap-e ellátást, majd válaszoljunk a család körülményeit firtató állítások közül. Természetesen rákérdeznek, hogy lesz-e olyan program a helyszínen, amit a gyereknek kell fizetni, és végül egyetlen gomb megnyomásával megérkezik a várva várt kalkuláció.

Tavasz végén és a nyár elején nagy szerencsénkre ragyogóan süt a nap, ezért ha nem szeretnéd, hogy a gyermeked rákvörösre égjen, akkor nem árt betenni a naptejet sem. A biztonság kedvéért indulás előtt jó, ha bekened a gyermek bőrét. Emellett a rovarriasztó spray-k nagyon hasznos tubusok lehetnek. Főként akkor, ha erdő közelébe vagy vízpartra szervezték az osztálykirándulást. Az ugyanis egyáltalán nem kellemes, ha vörös csípésnyomok, kis dudorok vannak mindenhol és a bőr folyton viszket. A kis vérszívók sem éppen a legbarátságosabbak: a legjobb, ha nem is adunk esélyt nekik a csípésre.

Egyéb

Mindenképpen legyenek ott a gyerekeknél a megfelelő iratok, főként a diákigazolvány, mivel kellhet a diákkedvezmény miatt a vonaton, múzeumokban és egyéb belépőkhöz illetve a taj kártya is hasznos esetleges orvosi ellátás miatt.

Ma már szinte mindenkinek van telefonja, és ez egy osztálykiránduláson is elengedhetetlen kellék, ha szeretnénk elérni a gyereket. A töltő sem véletlenül került fel a listára, hiszen a mai mobilok elég hamar merülnek és nem lenne jó, ha nem kapnánk időben jelzést arról, hogy az osztálykirándulásos busz például elakadt a forgalmi dugóban és valószínűleg késni fognak a gyerekek. A költőpénz pedig mindig jól jön, ha a gyerek megkíván például egy fagyit vagy egy palacsintát a Velencei-tó mellett szórakozva. Soha nem lehet tudni mikor jön jól pár forint.

Hogy mennyi pénzt érdemes adni a gyereknek az osztálykirándulásra? Ez természetesen sok tényezőtől függ: például attól, hogy hány napra és hová megy. A pontos kalkulációban azonban itt egy nagyszerű segítség, https://szamoldki.hu/hu/kalkulator/mennyi-penzt-vigyen-a-gyerek-a-taborba. Elsőként válasszuk ki, hogy hány éves a gyerek, milyen szabadidős programra készül, hány napos a program, kap-e ellátást, majd válaszoljunk a család körülményeit firtató állítások közül. Természetesen rákérdeznek, hogy lesz-e olyan program a helyszínen, amit a gyereknek kell fizetni, és végül egyetlen gomb megnyomásával megérkezik a várva várt kalkuláció.

Tavasz végén és a nyár elején nagy szerencsénkre ragyogóan süt a nap, ezért ha nem szeretnéd, hogy a gyermeked rákvörösre égjen, akkor nem árt betenni a naptejet sem. A biztonság kedvéért indulás előtt jó, ha bekened a gyermek bőrét. Emellett a rovarriasztó spray-k nagyon hasznos tubusok lehetnek. Főként akkor, ha erdő közelébe vagy vízpartra szervezték az osztálykirándulást. Az ugyanis egyáltalán nem kellemes, ha vörös csípésnyomok, kis dudorok vannak mindenhol és a bőr folyton viszket. A kis vérszívók sem éppen a legbarátságosabbak: a legjobb, ha nem is adunk esélyt nekik a csípésre.

Fő a biztonság

Mivel egy osztálykirándulás javarészt a mókáról, szórakozásról és élményekről szól, ezért mindenképpen ajánlott, hogy legyen kéznél egy kisebb elsősegélydoboz az esetlegesen bekövetkező sérülések azonnali ellátásához.

„Az elsősegélydoboznak elengedhetetlen kellékei a kisebb sebek, horzsolások ellátásához szükséges kötszerek” – tanácsolja a szimpatika.hu. – „Ha megtörténik a baj, a sérülést először bő, folyó vízzel ki kell tisztítani, majd fertőtleníteni kell valamilyen jódszármazékot tartalmazó készítménnyel, ezt követően pedig vágott, steril gézlap, illetve vágható vagy téphető ragtapasz segítségével óvjuk meg a szennyeződésektől.”

Természetesen a különböző méretben és a gyerekek nagy örömére sokféle színben kapható gyorstapaszok is nagyon praktikusak. Érdemes az osztálykirándulásra becsomagolni egy sebgyógyulást segítő kenőcsöt, egy kis Calcimusc-ot csípések esetére, széntablettát, láz- és fájdalomcsillapítót, valamint az esetlegesen fennálló betegség vagy allergia elleni gyógyszereket is.

Csekklista (indulás előtt fussátok végig!)

Ruházat:

 • póló
 • pulóver
 • nadrág
 • alsóruházat, zokni
 • cipő, váltócipő
 • papucs
 • váltóruházat
 • esőkabát

Tisztasági felszerelés:

 • fürdőpapucs
 • törölköző
 • fogkrém és fogkefe
 • lányoknak: fésű, hajgumi, ajakápoló (hajszárító)

Étel és ital:

 • szendvics (nem túl gyorsan romlandó összetevőkből)
 • rágcsálnivaló (müzli, csokoládé, gyümölcs)
 • tea
 • víz

Egyéb:

 • iratok (diákigazolvány, TAJ kártya)
 • telefon és töltő
 • költőpénz
 • naptej
 • rovarriasztó spray

Biztonság

 • elsősegély
 • ragtapasz
 • sebgyógyulást segítő kenőcs
 • láz- és fájdalomcsillapító
 • calcimusc
 • széntabletta
 • allergiagyógyszer (amennyiben szükséges)

FONTOS: gyógyszereket kizárólag bizonyos korosztálytól tartsanak magunknál a gyermekek! A legjobb döntés, ha az osztályt kísérő pedagós felügyeli a szükséges orvosságokat.