A legjobb osztálykirándulás pont olyan, mintha az egész világ egy hatalmas játszótérré válna. Képzeljetek el egy erdei bobpályát, ahol egy autóversenyző gyorsaságával suhanhatunk, miközben egy hatalmas és örömteli kiáltás kíséretében vesszük be a kanyarokat! Vagy szeretnéd megismerni közelebbről kedvenc állatodat? Igazán bátor vagy és szívesen megnéznél egy közelebbről egy tigrist, elefántot vagy talán egy fókát? Az állatkerti programok során kellemes és vicces pillanatokat is szerezhettek! A még bátrabbaknak pedig itt van a buborékfoci, íjászat, vagy épp egy történelmi séta – persze csak vidáman!

Nincs lehetőséged olvasni? Hallgasd meg a cikket:

Mert hatvan perc is lehet egy örökkévalóság

Felnőttként visszaemlékezve az alsós osztálykirándulásokra két dolog biztosan azonnal eszünkbe jut: az egyik az önfeledt játék, a másik pedig a gyakori türelmetlenség. Márpedig a gyerekeket megváratni igazán szemtelenség lenne, ezért is fontos, hogy az osztálykirándulás tervezésekor rövid távolságokban maximum egy órán belül teljesíthető útban gondolkodjunk. Közben felderenghet az is, hogy mennyire hiányzott anya vagy apa, ezért fontos, hogy az alsósok életkorából adódóan egy napos programot szervezzünk. A csapatot több szempontból is érdemes együtt tartani, hiszen vétek lenne kihagyni például a közös éneklést vagy mondókázást. Ehhez pedig a legjobb megoldás, ha a szervező pedagógusok bérelnek egy buszt, és a kicsik által annyira kedvelt vonatozás vagy más tömegközlekedés esetén több kísérőt biztosítunk.

Kerek, szögletes vagy hosszú csokoládét?

Bár abban biztosak lehetünk, hogy Gombóc Artúrhoz hasonlóan minden gyerek imádja a csokoládét, legyen az rövid, hosszú, kerek, szögletes, lapos vagy lyukas. Persze azt is tudjuk, hogy bár a csokoládé bizony isteni finom, mégsem elegendő egy alsós osztálykirándulás érkezési menüjében. Ezért hívjuk fel fokozottan a szülők figyelmét, hogy egy jóképű szendvics, valami ízbomba üdítő és víz mindenképpen legyen a diákoknál. Érdemes indulás előtt némi közös pénzt is begyűjteni: felejthetetlen élményt nyújt néhány gombóc fagyi elnyalogatása, vagy épp egy ketchupos mosolyt varázsoló pizza elfogyasztása.

Izgalmakkal teli élmények várnak

Az élmények sorát nagyban meghatározzák az életkori sajátosságok. Ha elsős gyerkőcöknek keresünk tartalmas programot, akkor érdemes mondjuk egy közeli parkba tenni egy rövid túrát, ahol lehet szalonnát vagy krumplit sütögetni, számháborúzni vagy épp kreativitást tesztelni egy kézműves foglalkozáson. Üdv a gömb belsejéből! Itt van lehetőségként az egyik legnépszerűbbnek titulált buborékfoci, ahol garantált a sérülésmentesség is. A második osztálytól azonban már úgymond kitárul a világ.

Csak néhány ötlet: a sárkányhajózás során nem csak evezősökre, hanem kapitányra és dobosra is szükség van. Vagy pattanjatok fel egy ZIL katonai csapaszállító járműre és irány a terep! Ügyességet tesztelhettek az íjászok viadalán, de megtanulhattok igazán ügyesen lőni egy csúzlival is a néhány méterre felállított üditős dobozokra! Jöhet egy cool-túra is, de a legedzettebbek kerékpárral is végigtekerhetnek a kijelölt utakon.

Kultúra, kicsit másként

Talán a kultúra szó első hallásra kissé komolynak és unalmasnak hangzik, ezért nem árt feldobni valamivel. Mit szólnátok egy kulturális kvízjátékhoz? Vagy egy izgalmas körsétához, amiben kulturális látnivalókat fedezhetünk fel közösen? Múzeumok nélkül ezúttal egészen biztosan megleszünk, ezért menjünk inkább a pákozdi katonai emlékparkba, ahol a lövészárokba vetve magunkat élhetjük át a csatát testközelből. A Szigetvári Várban a lányok készíthetnek török kori ékszereket, míg a fiúk megtanulhatnak fakardokkal harcolni. Jó buli lehet a korabeli öltözékek viselése is. Ha azonban a csillagos égbolt köti le leginkább diákjaink figyelmét, vigyük őket pizsamapartia a pécsi Planetáriumba, ahol a csillagok és bolygók világával ismerkedhetünk meg.

Ahol a kicsi néha többet ér

És végül jöjjön néhány hasznos tipp az alsósoknak szóló osztálykiránduláshoz. Az idegenvezetőt ezúttal most szabadságra küldtük, és nagy lelkesedéssel vetettük bele magunkat a különböző kvízjátékokra. Most pedig derítsük ki, hogy mi a diákok kedvenc színe! Ennek oka egészen egyszerű: ha a gyerekek azonos színű (na jó, legyen akár rikító színű) pólóban vannak, akkor könnyebben együtt tartjuk őket és tömegközlekedésnél is óriási segítség a pedagógusnak. A hosszú gyaloglás a jó kedv ellensége, ezért tervezzünk kevés túrát, központi helyeket átlátható környezetben és mondjuk egy szimpatikus, árnyékos ligetben. Kérjük a gyerekek szüleit, hogy öltöztessék rétegesen csemetéiket. Az edző cipő és egy esőkabát szinte elengedhetetlen, de az esernyőt szépen felejtsük el. A diákoknál kevés érték legyen, és azt hagyjuk is a kísérő pedagógusoknál megőrzésen. Nem csak mutatós, de hasznos is egy övtáska, a hátizsákot pedig nyugodtan hagyjuk a buszon.

Egyszóval…

Akár kalandra, akár kulturális vagy szórakoztató élményekre szomjaznak a gyerekek, nyissuk ki jól a szemünket: ezer, és ezer lehetőség várja, hogy észrevegyük!

Ahol a kicsi néha többet ér

És végül jöjjön néhány hasznos tipp az alsósoknak szóló osztálykiránduláshoz. Az idegenvezetőt ezúttal most szabadságra küldtük, és nagy lelkesedéssel vetettük bele magunkat a különböző kvízjátékokra. Most pedig derítsük ki, hogy mi a diákok kedvenc színe! Ennek oka egészen egyszerű: ha a gyerekek azonos színű (na jó, legyen akár rikító színű) pólóban vannak, akkor könnyebben együtt tartjuk őket és tömegközlekedésnél is óriási segítség a pedagógusnak.

A hosszú gyaloglás a jó kedv ellensége, ezért tervezzünk kevés túrát, központi helyeket átlátható környezetben és mondjuk egy szimpatikus, árnyékos ligetben. Kérjük a gyerekek szüleit, hogy öltöztessék rétegesen csemetéiket. Az edző cipő és egy esőkabát szinte elengedhetetlen, de az esernyőt szépen felejtsük el. A diákoknál kevés érték legyen, és azt hagyjuk is a kísérő pedagógusoknál megőrzésen. Nem csak mutatós, de hasznos is egy övtáska, a hátizsákot pedig nyugodtan hagyjuk a buszon.

Egyszóval…

Az alsós diákok számára szerintünk az egynapos kirándulások a legmegfelelőbbek, amelyek gyorsan megközelíthetőek busszal és vonattal egyaránt. Akár kalandra, akár kulturális vagy szórakoztató élményekre szomjaznak a gyerekek, nyissuk ki jól a szemünket: ezer, és ezer lehetőség várja, hogy észrevegyük!