Tájékoztató

Mi az a Városfelfedező séta – kvízjáték ?

Esztergom belvárosának térképén bejelöltük a látnivalókat, nevezetességeket, majd beszámozva „láncra fűztük” ezeket. Ezek után mindegyik számozott látnivalóhoz írtunk egy tömör, frappáns, „idegenvezetői” szöveget és feltettünk egy témához illő kvízkérdést. A válasz a fejünkben, vagy a lekaparható festékkel eltakart megoldókulcson található meg.  A játékot már 7. osztályos kortól ajánljuk.

Program menete

Programgazda-animátorunk a csoportot 2-3 fős csapatokra bontja, kiosztja a szükséges térképeket, a kvízkérdéseket is tartalmazó, városismereti feladatlapokat, valamint egy válaszadáshoz szükséges, lekaparható festékkel eltakart megoldókulcsot. A térképen bejelölt útvonalon 24 pont szerepel, melyekhez egy-egy kérdés tartozik. A csapatoknak önállóan kell megtalálniuk a pontokat, majd kitalálniuk a helyes válaszokat a kérdésekre.  A program során az a csapat nyer, amelyik a legkevesebb rossz kaparással válaszolja meg a kvízkérdéseket.

Városfelfedező séta programunk előnye

  • garantáltan végig vezeti a játékosokat a legszebb útvonalon
  • teljes kikapcsolódást biztosít
  • edzettséget nem igényel
  • egyszerre akár 60 fő is játszhatja
  • életkori sajátosságoknak jobban megfelelve idegenvezetést is helyettesíthet
  • a start- és a célhely ugyan az
  • gyenge esős időben is végezhető


Esztergomi Városfelfedező séta programunk részletei:

Időtartam:

1,5-2 óra

Start/Cél helyszín:

Esztergom, Bazilika lépcsősora

Városfelfedező séta elemei:

Feladatlap
Térkép
Lekaparható festékkel eltakart megoldókulcs

További információk

A foglalkozást animátor vezeti.
2-3 fős csoportok játszhatják
A csoportok az idővel nem versenyeznek, de az animátor által megadott határidőre vissza kell érniük az indulási ponthoz.
Az osztály számára a részvételről emléklapot állítunk ki

Példa egy Városfelfedező kérdésre

A Szent Adalbert Főszékesegyház Magyarország legnagyobb bazilikája. Építését 1822-ben kezdték meg és 1869-ben lett teljesen kész. Ez idő alatt 4 érseke volt Esztergomnak. Az Ő címereiket láthatjuk a főbejárat 2 oldalán. Az épület 100 méter magas kupoláját 24 oszlop tartja. Bal oldalon a boltív felett jelenet látható a megnyitó miséről. A bazilika homlokzatán latin nyelvű felirat látható, melynek jelentése: a magyar egyház feje, anyja és tanítója. Hogyan olvasható ez latinul?

  • Caput mater et ecclesiarum magistratum Hungariae
  • Caput mater et magistra ecclesiarum Hungariae
  • Caput magistra et ecclesia mate