0 Ft-tól-tól
0
(0 értékelés)
Ajánlatkérés
0 (Nincs értékelés)

Program információk

Buzsák Somogy megyei település, a Balatontól 15 km-re Délre található.

Szeretettel várjuk mindazokat, akik a népművészet, a néphagyományok, az épített örökségek, a folklór, a gasztronómia, a 42 C fokos gyógyvízzel rendelkező Csisztafürdő , valamint a Balaton Nagy-Berek élővilága iránt érdeklődnek.

Buzsák kiemelkedő jelentőségű látnivalóival, vendégcsalogató programokkal készül minden évben. A virágos terek, a település tisztasága szemet gyönyörködtető. Hosszú évek óta rendszeresen részt veszünk a Virágos Magyarországért versenyben, idén a 2000 fő alatti települések kategóriájában első helyezést értünk el.

Buzsák több mint 500 éves település, elődtelepülései Akts és Magyari falvak voltak, ezekhez köthető legrégebbi műemlékünk a Fehér Kápolna, mely a XIII. század elején épült. A Somogy Megyei Közgyűlés 2005. évben „Örökségünk Somogyország kincse” kitüntető címet adományozott Buzsák népművészetének, 2018-ban a buzsáki hímzéseket, faragásokat, buzsáki dalokat és táncokat felvették a Somogy Megyei Értéktárba, 2020-ban pedig Buzsák élő hagyományai – a hímzés, a fafaragás és a néptánc – felkerültek az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe, fő célkitűzésünk népi hagyományaink őrzése, továbbörökítése.

Ebben a törekvésünkben kiemelkedő jelentőségű a Buzsáki Boszorkányos Néptánc Egyesület és annak utánpótlás csoportját képező Katykaringó csoport, valamint a Bokréta Hagyományőrző Együttes tevékenysége.

Buzsák táncai egészen az 1930-as évekig visszakövethetők, mindig lelkes tagok képezték a csoportot. A Gyöngyösbokréta Mozgalom keretében 1948-ban I. helyezést ért el az együttes paraszttánc kategóriában. Működésük azóta is fennáll, az elmúlt évek, évtizedek során számos fellépésük volt úgy itthon, mint külföldön, színvonalas műsoraikat kitüntetések, nívó díjak dícsérik.

A buzsáki hímzés és faragás fennmaradására, átörökítésére is kiemelt figyelmet fordít településünk. Már az óvodában megismerkednek a gyermekek a buzsáki motívumokkal, az iskolai oktatás keretében pedig már hímzés oktatás is folyik. Buzsák helyén korábban Akts és Magyari falvak voltak, a XV. században megfogyatkozott a lakosság, így dalmátok, illlírek betelepítésére került sor.

Népművészetünkön, népi hagyományainkon túl épített örökségeink is kiemelkedő jelentőségűek, különösen a már említett XIII. századi Fehér Kápolna, a XVIII. században épült – Nagyboldogasszony tiszteletére felszentelt – Római Katolikus Templom és a Buzsáki Népművészeti Tájház. Közös jellemzőjük, hogy mindegyikben fellelhetők népművészeti emlékek. Az egyházi épületekben a buzsáki hímzéssel készült miseruhák és oltárterítők, a tájházban pedig 100 évvel ezelőtt készített hímzett párnát is láthatnak az érdeklődők. A Buzsáki Népművészeti Tájház a XIX. század végén épült, vertfalú, nádtetős valamikori lakóépület, melyet a szintén ebben a stílusban épült régi magtár és az istállós pajta céljából készült, jelenleg varrószínként és kiállítóhelyiségként működő és egy többfunkciós kemencével is ellátott épületegyüttes. Itt tekinthetik meg az érdeklődők a régi paraszti élet eszközeit, építkezési stílusát, az 1800-as évek hagyományainak megfelelő lakóház belsőt és különböző használati tárgyakat. Az 1200-as évek elején épült Fehér Kápolna a falu szélén áll, 1703-ban épült, francia mesterek által készített szőlőindás faoltára a település központjában található a templomban tekinthető meg.

A Faluházban a legszebb buzsáki hímzésekből álló kiállítás és Szabó Béla festőművész „Buzsáki lakodalmas” c. pannója található.

A Buzsák közigazgatási területéhez tartozó Csisztapusztai termálfürdő 42 Celsius fokos gyógyvizével évről-évre több látogatót vonz településünkre. Itt található a Berek Látogatóközpont is, ahol a közeli Balaton Nagy-berek élővilágát tekinthetik meg az érdeklődők interaktív módszerekkel.

A fürdő már kisvonattal is megközelíthető, hiszen 2021-ben – 19 év után – újraindult a Balatonfenyvest Buzsák Csisztafürdővel összekötő kisvasút és hamarosan elkészül a Fonyódot Buzsákkal, valamint Buzsákot Öreglakon és Somogyváron át Somogyvámossal összekötő kerékpárút is, melyhez a Csisztapusztai kisvasút állomása és a Fehér Kápolna fog pihenőhelyül szolgálni. A településen több kiadó ház, panzió és szálló valamint egy 30 fő befogadására alkalmas Ifjúsági szálló áll a pihenni vágyók rendelkezésére. (Az ifjúsági szálló 2023. évre foglalható!)

Évente három fő rendezvényünk van: a Buzsáki Pünkösd, a Buzsáki Búcsú és a Buzsáki Szüret. Mindhárom a helyi hagyományokra épül. A Buzsáki Pünkösd elsősorban gasztronómia jegyében zajlik, az elmúlt évek során alkalmanként több mint 50 főzőcsapat mintegy 70 féle ételt készített, a szakértőkből álló zsűri pedig a kiváló buzsáki borokat és pálinkákat minősíti ez alkalomkor. A napot folklórműsor és könnyűzenei est színesíti. A Buzsáki Búcsú a templom ünnepe, Nagyboldogasszony napjához legközelebb eső vasárnap tartjuk. A rendezvény fő eleme a népművészet, ilyenkor láthatnak az érdeklődők a buzsáki hímzésekből, fafaragásokból egy nagyobb volumenű kiállítást. A napi programot együtteseink menettánca és délutáni műsora, valamint rendszerint operettműsor színesíti. A Buzsáki Szüret alkalmával hagyományos szüreti felvonulást láthatnak az érdeklődők, ahol népviseletbe öltözött táncosok vonulnak fel a falu utcáin lovakkal, lovaskocsikkal, traktorokkal. A rendezvényeken való részvétel ingyenes.

Buzsáki Népművészeti Tájház

Buzsák, Fő tér 7.

Nyitva: Április 15 – október 15 – ig

Hétfőtől péntekig: 9.00 – 17.00

hétvégén előzetes bejelentkezéssel látogatható

Buzsáki Faluház

Buzsák, Fő tér 1/a

Nyitva: hétköznap 8.00-16.00

hétvégén előzetes bejelentkezéssel látogatható

Belépődíj nincs.

Római Katolikus Templom

Minden nap nyitva

Belépődíj nincs.

Fehér Kápolna

Buzsák, Ceria szőlőhegy

Berek Látogatóközpont

Buzsák-Csisztafürdő

Buzsák – Csisztafürdő

Bővebb információ: www.csisztafurdo.hu

Rates & availability

Rental's Location

Reviews

0/5
Nincs értékelés
(0 értékelés)
Sleep
0/5
Location
0/5
Service
0/5
Clearness
0/5
Rooms
0/5
0 review on this Rental - Showing 1 to 0

Write a review

0 Ft-tól
0 (Nincs értékelés)

Owner

Keress minket bátran!

Telefon

+36303968284