Vendégváró Buzsák

Azonosító: 1456

Buzsáki Népművészeti Tájház, Faluház, Fehér Kápolna, Csisztafürdő
Térkép betöltése
Buzsák népművészetéről, népi hagyományairól ismert település. Elsősorban hímzéseink, fafaragásaink, a népi építészet és a gyógyvízzel rendelkező Csisztafürdő, a Balaton-Nagy-Berek élővilága iránt érdeklődő látogatókat várjuk, de mindenkit szeretettel fogadunk. Ajánljuk három nagyobb – ingyenesen látogatható – rendezvényünket is, melyek a Buzsáki Pünkösd, a Buzsáki Búcsú (augusztus 15-höz legközelebb eső vasárnap) és a Buzsáki Szüret (szeptember utolsó szombati napja).

Program jellemzői

  • Alacsony edzettségűeknek is
  • Beltéri
  • Élmény
  • Fogyatékkal élöknek
  • Kültéri
  • Kulturális
  • Látnivaló

Tájékoztató

Buzsák Somogy megyei település, a Balatontól 15 km-re Délre található.

Szeretettel várjuk mindazokat, akik a népművészet, a néphagyományok, az épített örökségek, a folklór, a gasztronómia, a 42 C fokos gyógyvízzel rendelkező Csisztafürdő , valamint a Balaton Nagy-Berek élővilága iránt érdeklődnek.

Buzsák kiemelkedő jelentőségű látnivalóival, vendégcsalogató programokkal készül minden évben. A virágos terek, a település tisztasága szemet gyönyörködtető. Hosszú évek óta rendszeresen részt veszünk a Virágos Magyarországért versenyben, idén a 2000 fő alatti települések kategóriájában első helyezést értünk el.

Buzsák több mint 500 éves település, elődtelepülései Akts és Magyari falvak voltak, ezekhez köthető legrégebbi műemlékünk a Fehér Kápolna, mely a XIII. század elején épült. A Somogy Megyei Közgyűlés 2005. évben „Örökségünk Somogyország kincse” kitüntető címet adományozott Buzsák népművészetének, 2018-ban a buzsáki hímzéseket, faragásokat, buzsáki dalokat és táncokat felvették a Somogy Megyei Értéktárba, 2020-ban pedig Buzsák élő hagyományai – a hímzés, a fafaragás és a néptánc – felkerültek az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe, fő célkitűzésünk népi hagyományaink őrzése, továbbörökítése.

Ebben a törekvésünkben kiemelkedő jelentőségű a Buzsáki Boszorkányos Néptánc Egyesület és annak utánpótlás csoportját képező Katykaringó csoport, valamint a Bokréta Hagyományőrző Együttes tevékenysége.

Buzsák táncai egészen az 1930-as évekig visszakövethetők, mindig lelkes tagok képezték a csoportot. A Gyöngyösbokréta Mozgalom keretében 1948-ban I. helyezést ért el az együttes paraszttánc kategóriában. Működésük azóta is fennáll, az elmúlt évek, évtizedek során számos fellépésük volt úgy itthon, mint külföldön, színvonalas műsoraikat kitüntetések, nívó díjak dícsérik.

A buzsáki hímzés és faragás fennmaradására, átörökítésére is kiemelt figyelmet fordít településünk. Már az óvodában megismerkednek a gyermekek a buzsáki motívumokkal, az iskolai oktatás keretében pedig már hímzés oktatás is folyik. Buzsák helyén korábban Akts és Magyari falvak voltak, a XV. században megfogyatkozott a lakosság, így dalmátok, illlírek betelepítésére került sor.

Népművészetünkön, népi hagyományainkon túl épített örökségeink is kiemelkedő jelentőségűek, különösen a már említett XIII. századi Fehér Kápolna, a XVIII. században épült – Nagyboldogasszony tiszteletére felszentelt – Római Katolikus Templom és a Buzsáki Népművészeti Tájház. Közös jellemzőjük, hogy mindegyikben fellelhetők népművészeti emlékek. Az egyházi épületekben a buzsáki hímzéssel készült miseruhák és oltárterítők, a tájházban pedig 100 évvel ezelőtt készített hímzett párnát is láthatnak az érdeklődők. A Buzsáki Népművészeti Tájház a XIX. század végén épült, vertfalú, nádtetős valamikori lakóépület, melyet a szintén ebben a stílusban épült régi magtár és az istállós pajta céljából készült, jelenleg varrószínként és kiállítóhelyiségként működő és egy többfunkciós kemencével is ellátott épületegyüttes. Itt tekinthetik meg az érdeklődők a régi paraszti élet eszközeit, építkezési stílusát, az 1800-as évek hagyományainak megfelelő lakóház belsőt és különböző használati tárgyakat. Az 1200-as évek elején épült Fehér Kápolna a falu szélén áll, 1703-ban épült, francia mesterek által készített szőlőindás faoltára a település központjában található a templomban tekinthető meg.

A Faluházban a legszebb buzsáki hímzésekből álló kiállítás és Szabó Béla festőművész „Buzsáki lakodalmas” c. pannója található.

A Buzsák közigazgatási területéhez tartozó Csisztapusztai termálfürdő 42 Celsius fokos gyógyvizével évről-évre több látogatót vonz településünkre. Itt található a Berek Látogatóközpont is, ahol a közeli Balaton Nagy-berek élővilágát tekinthetik meg az érdeklődők interaktív módszerekkel.

A fürdő már kisvonattal is megközelíthető, hiszen 2021-ben – 19 év után – újraindult a Balatonfenyvest Buzsák Csisztafürdővel összekötő kisvasút és hamarosan elkészül a Fonyódot Buzsákkal, valamint Buzsákot Öreglakon és Somogyváron át Somogyvámossal összekötő kerékpárút is, melyhez a Csisztapusztai kisvasút állomása és a Fehér Kápolna fog pihenőhelyül szolgálni. A településen több kiadó ház, panzió és szálló valamint egy 30 fő befogadására alkalmas Ifjúsági szálló áll a pihenni vágyók rendelkezésére. (Az ifjúsági szálló 2023. évre foglalható!)

Évente három fő rendezvényünk van: a Buzsáki Pünkösd, a Buzsáki Búcsú és a Buzsáki Szüret. Mindhárom a helyi hagyományokra épül. A Buzsáki Pünkösd elsősorban gasztronómia jegyében zajlik, az elmúlt évek során alkalmanként több mint 50 főzőcsapat mintegy 70 féle ételt készített, a szakértőkből álló zsűri pedig a kiváló buzsáki borokat és pálinkákat minősíti ez alkalomkor. A napot folklórműsor és könnyűzenei est színesíti. A Buzsáki Búcsú a templom ünnepe, Nagyboldogasszony napjához legközelebb eső vasárnap tartjuk. A rendezvény fő eleme a népművészet, ilyenkor láthatnak az érdeklődők a buzsáki hímzésekből, fafaragásokból egy nagyobb volumenű kiállítást. A napi programot együtteseink menettánca és délutáni műsora, valamint rendszerint operettműsor színesíti. A Buzsáki Szüret alkalmával hagyományos szüreti felvonulást láthatnak az érdeklődők, ahol népviseletbe öltözött táncosok vonulnak fel a falu utcáin lovakkal, lovaskocsikkal, traktorokkal. A rendezvényeken való részvétel ingyenes.

Buzsáki Népművészeti Tájház

Buzsák, Fő tér 7.

Nyitva: Április 15 – október 15 – ig

Hétfőtől péntekig: 9.00 – 17.00

hétvégén előzetes bejelentkezéssel látogatható

Buzsáki Faluház

Buzsák, Fő tér 1/a

Nyitva: hétköznap 8.00-16.00

hétvégén előzetes bejelentkezéssel látogatható

Belépődíj nincs.

Római Katolikus Templom

Minden nap nyitva

Belépődíj nincs.

Fehér Kápolna

Buzsák, Ceria szőlőhegy

Berek Látogatóközpont

Buzsák-Csisztafürdő

Buzsák – Csisztafürdő

Bővebb információ: www.csisztafurdo.hu

További programok a közelben

Szabaduló szoba
890 Ft-tól

Szabaduló szoba Keszthely

Keszthely, kitelepüléssel a csoport szálláshelyére
A 2021/2022-es tanévben a program nem elérhető. Interaktív szabadulós játékunk különleges varázsát az érdekes, gyakorlatias feladatok, feladványok és ezek változatos megoldási útjai adják. Ugyanakkor a program fő értékét az a közösségi élmény adja, ami az egyéni energiák szobán belüli összeütközéséből, majd ezek - az egy cél érdekében való - összeadódásából, a problémák közös megoldásából származik. A szabadulós játékkal a csoport szálláshelyére települünk ki. A játékot már 5. osztályos kortól ajánljuk.
Lézerharc Keszthely
3.690 Ft-tól

Lézerharc Keszthely

Csík Ferenc sétány/Városi Sporttelep
Kevesen lehetnek, akik még ne bújtak volna bele legalább egy számítógépes játékhős virtuális bőrébe és ne lődöztek volna halomra ilyen-olyan játékszintű és garantáltan rossz kinézetű ellenségeket. Itt az ideje az igazi harcnak, bújj végre vissza a saját bőrödbe és ragadj a kezedbe lézer fegyvert. Mutasd meg társaidnak és legfőképpen ellenfeleidnek, hogy miből faragtak, az aritmetika galaktikus ködében elvesző bináris számrendszerből, vagy kemény fából. Próbáljátok ki a lézerharcot Keszthelyen!
Buborékfoci Balatonboglár
3.290 Ft-tól

Buborékfoci Balatonboglár

Balatonboglár, kizárólag a Kentaur Üdülőfaluban megszálló csoportok részére
Bújjatok bele egy felfújt gömbbe és élvezzétek, hogy focizni szabálytalankodva is lehet: fussatok neki egymásnak, ugorjatok rá vagy lökjétek fel az ellenfeleket! Legyetek rosszak, büntetlenek és sértetlenek! Tomboljátok ki magatokat és a buborék ereje legyen veletek!
Buborékfoci Keszthely
3.290 Ft-tól

Buborékfoci Keszthely

Keszthely
Bújjatok bele egy felfújt gömbbe és élvezzétek, hogy focizni szabálytalankodva is lehet: fussatok neki egymásnak, ugorjatok rá vagy lökjétek fel az ellenfeleket! Legyetek rosszak, büntetlenek és sértetlenek! Tomboljátok ki magatokat és a buborék ereje legyen veletek!
Élménylabor – interaktív játékok Keszthely
3.290 Ft-tól

Élménylabor – interaktív játékok Keszthely

Keszthely, Helikon park
Új interaktív játékrendszerünkre jellemző az eredetiség, a szó szerinti gigantizmus, illetve az egyszerű nagyszerűség. A következő játékelemek garantált szórakozást és a szükségszerűen kialakuló együttműködésből is fakadóan felejthetetlen közös élményeket nyújtanak: Óriás beerpong, Pálcapeca, Létragolf, Tenyértollas, Talpaló, Frizbikosár.
Tárlatvezetéstől a kalandjátékig a Balatoni Múzeumban

Tárlatvezetéstől a kalandjátékig a Balatoni Múzeumban

8360, Keszthely, Múzeum u. 2.
Kinek ne keltené fel az érdeklődését, amikor megfoghat egy olyan párezer éves kerámiaedényt, amelyen látszódnak az akkor élt ősember ujjának nyomai? Ki ne érezné magát megtisztelve Kossuth Lajos egykori pisztolyát tartva a kezében? Programjaink közül – legyen az tárlatvezetés, vagy múzeumpedagógiai foglalkozás, - minden iskolás korosztály talál a számára megfelelőt, egy egyedülálló lehetőséget, hiszen célunk az információk átadása mellett az élményszerűség, a saját tapasztalatokon át megvalósuló tanulás. Küldetésünk egy olyan, múzeumba szívesen járó generáció nevelése, melynek tagjai a különböző programokon érdeklődve és aktívan vesznek részt, élményekkel telve távoznak, majd szívesen térnek vissza hozzánk újra a családjukkal.
Lovagi torna, várlátogatás, diáklakoma

Lovagi torna, várlátogatás, diáklakoma

8330 Sümeg, Várkert
A Várkapitany Úrnak es a Várkapitany Lovagitorna Egyesület lelkes tagjainak szívügye, hogy szerettessük meg gyermekeinkkel, a jövő nemzedékével a történelmet, de nem száraz tankönyveken keresztül, hanem élményekkel. Sümegen minden adott, ami egy jó kiránduláshoz kell: Sümegi várlátogatás látványos, megújult interaktív kiállításokkal kiegészítve, középkori időutazás a Sümegi Várkapitány harcedzett lovagjaival a Középkori Lovagi Torna bemutatóban, Kocsi Múzeumlátogatás, állat- simogató és még sok minden más szórakoztató program várja a hozzánk látogatókat!
Balatonboglár
3.250 Ft-tól

Balatonboglár

Balatonboglár, kizárólag a Kentaur Üdülőfaluban megszálló csoportok részére
Új interaktív játékrendszerünkre jellemző az eredetiség, a szó szerinti gigantizmus, illetve az egyszerű nagyszerűség. A következő játékelemek garantált szórakozást és a szükségszerűen kialakuló együttműködésből is fakadóan felejthetetlen közös élményeket nyújtanak: Óriás beerpong, Pálcapeca, Létragolf, Tenyértollas, Talpaló, Frizbikosár.
Kalandozások a Balatonedericsi Afrika Múzeumban és Állatkertben

Kalandozások a Balatonedericsi Afrika Múzeumban és Állatkertben

8312 Balatonederics, Kültelek u.11.
A Balatonedericsi Afrika Múzeum és Állatkert kiváló kikapcsolódási lehetőséget kínál kicsiknek és nagyoknak a Balaton partján. A hozzánk ellátogatók nem csak Dr. Nagy Endre egyedülálló tanzániai gyűjteményét ismerhetik meg, igény esetén, tárlatvetéssel, de a múzeumot körülölelő park egy kis állatkertnek is otthonául szolgál.
Íjászok viadala Keszthely
3.290 Ft-tól

Íjászok viadala Keszthely

Keszthely, Csík Ferenc sétány/Városi Sporttelep
Az Íjászok viadala a felejthetetlen élményekre éhezők játéka. Az Európában gyártott és a legmagasabb biztonsági tanúsítvánnyal rendelkező, "szivacsozott" végű nyílvessző csapat-csapat, ember-ember elleni küzdelmet tesz lehetővé. A felhőtlen játékörömöt a 4db egymásra épülő játék, a találatok fájdalommentessége és az arcot, szemet pluszban védő arcmaszk garantálja.
Vakfoci Balatonboglár
3.290 Ft-tól

Vakfoci Balatonboglár

Balatonboglár, kizárólag a Kentaur Üdülőfaluban megszálló csoportok részére
Vakfocizás!? Rendben, hogy csörög a focilabda, de csak a fülre hagyatkozni? Igen, a foglalkozás végén. De addig ott van a társad, aki a szemed, a segítséged és az AVATÁROD is egyben! Saját fejlesztésű, roppant szórakoztató szabadidős programunk az egyik legjobb önbizalom, bizalom és bátorságfejlesztő rekreációs játék a szabadidős foglalkozások piacán.
Városfelfedező séta – kvízjáték Keszthely
990 Ft-tól

Városfelfedező séta – kvízjáték Keszthely

Festetics kastély parkja, Keszthely, Hungary
Fedezzétek fel Keszthely belvárosát városfelfedező kvízjátékunk segítségével. Kaptok egy térképet egy feladványt és egy lekaparható festékkel eltakart megoldólapot. Az a 3 fős csapat nyer, aki a térkép segítségével megtalálja a belváros legérdekesebb pontjait, majd a legkevesebb rossz kaparással válaszolja meg a kvízkérdéseket.