Simontornyai Vár

Azonosító: 1156

7081 Simontornya, Vár tér 10.
Simontornyai Vár
Simontornyai Vár
Simontornyai Vár
Simontornyai Vár
Térkép betöltése
A simontornyai vár remek kirándulási célpont osztályoknak. A tárlatvezetéssel vagy múzeumpedagógiai foglalkozással egybekötött látogatás során élményeket és különféle történelmi, művészettörténeti ismereteket szerezhetnek a csoportok. Összeköthető az ozorai, valamint a dunaföldvári várak látogatásával, de közel van a dégi Festetics-kastély is. A túrázást kedvelőknek a szomszédos kisszékelyi Négyszögletű Kerek Erdő tanösvény könnyen megközelíthető. Közel van továbbá a Tamási Vadaspark és a Tamási termálfürdő is. Május közepén tartjuk a VÁR NAP-ját, amikor reggeltől estig középkori hangulatú programokkal, harci bemutatókkal, várostrommal, középkori zenével, tánccal várjuk a látogatókat.

Program jellemzői

  • Alacsony edzettségűeknek is
  • Beltéri
  • Élmény
  • Fogyatékkal élöknek
  • Kültéri
  • Kulturális
  • Látnivaló

Tájékoztató

 

A simontornyai vár története:
Salamonfia Simon alországbíró Kun László uralkodása idején 1277-ben tornyot építetett a településen, és később a város Simonról és a toronyról kapta a nevét „Simontornya”.
Simon fiúörökös nélkül halt meg, így a vár I. Károly királyra szállt, aki 1324-ben Henchfia János mesternek adományozta. Az ő halála után fia Miklós örökölte a birtokot.
Miklós végrendeletében Lackfi István erdélyi vajdára és fiaira hagyta a várat.
A Lackfiak a középkori Magyarország legnagyobb jelentőségű családjai közé tartoztak, továbbfejlesztették a kastélyt, az átalakítás után a vár a Nagy Lajos-kori Magyarország egyik legjelentősebb birtokközpontjává vált.
1397-től a vár tulajdonlásáért hosszabb ideig tartó pereskedés indult, míg végül 1426 körül a Garai család birtokába került, és 1482-ig maradt az övék. Amikor utolsó Garai (Jób) fiú nélkül halt meg, a vár a királyra szállt, aki feleségének Beatrix királynénak adományozta.
Az 1500-as évek elején Gergellaki Buzlay Mózes Mátyás király diplomatája és a Jagellók főudvarmestere szerezte meg Simontornyát. A vár ekkor élte fényko-rát. Buzlay Mózes már fiatalon megfordult Európa több fejedelmi udvarában, így alkalma volt megismerkedni a kor reneszánsz udvari kultúrájával, és ennek a szellemében nagy igényességgel építtette fel a maga reneszánsz várkastélyát.
Buzlay halála után özvegye, Podmaniczky Anna örökölte a várat, majd Zápolya János egyik híve kapta meg adományul. Az ő birtoklásának az 1545-ben bekövetkezett török megszállás vetett véget.
Simontornyát a török 150 éven át folyamatosan birtokolta.
A török hódoltság után 1702 és 1704 között nagyszabású átalakításokkal a vár reneszánsz állapotát teljesen megváltoztatták, és erődítménnyé építették át.
Az így megerősített vár a Rákóczi-szabadságharc küzdelmeinek egyik fontos támaszpontja volt. Több évi ellenállás után 1709 augusztusában az osztrákok nehéz ostrom után elfoglalták, és a védőit kivégezték illetve, bebörtönözték.
1717-ig osztrák, majd olasz csapatok tartották megszállva. Ekkor a vár, katonai jellege megszűnt és új tulajdonosa a Styrum Limburg család vette birtokába.
1764-ben kastélyt építtettek a templom mellett, a várkastélyból kiköltöztek, és uradalmi magtárnak használták.
A Styrum Limburg család kihalása után Simontornya egy időre az Esterházyak birtokába került, majd 1821-1860-as évekig a bécsi eredetű Sina bankárcsalá-dé lett, akiktől a gróf Wimpffen család örökölte.
Az 1930-as években a zirci apátság vette meg, s bérbe adta a Simontornyai Bőrgyának. A várból bőrgyári raktár és a mellé épített félnyeregtetős toldalék épületekből szükséglakás lett.
A vár helyreállítása 1964-ben megkezdődött és 1975-ben fejeződött be, azóta látogatható.

 

További programok a közelben

Városfelfedező séta – kvízjáték Kecskemét
940 Ft-tól

Városfelfedező séta – kvízjáték Kecskemét

Kecskemét, Szabadság tér
Fedezzétek fel Kecskemét belvárosát városfelfedező kvízjátékunk segítségével. Kaptok egy térképet egy feladványt és egy lekaparható festékkel eltakart megoldólapot. Az a 3 fős csapat nyer, aki a térkép segítségével megtalálja a belváros legérdekesebb pontjait, majd a legkevesebb rossz kaparással válaszolja meg a kvízkérdéseket.
Kickbike-os városnézés Kecskemét
2.990 Ft-tól

Kickbike-os városnézés Kecskemét

Kecskemét, Műkertvárosi Sportcentrum - Mártírok útja
A 2021/2022-es tanévre a program nem elérhető. Az országban egyedülálló módon fedezhetitek fel Kecskemét belvárosát. Ez egy igazi élményprogram a kerékpár és a roller ötvözésével született eszközzel.
Soft-csúzlis kalandjáték Kecskemét
930 Ft-tól

Soft-csúzlis kalandjáték Kecskemét

Kecskemét, Katona József Park, Vasútállomás
A "Soft-Csúzlis" kalandjáték játékrendszerében hasonlóságot mutat a paintball-al. Ugyanakkor ez nem igényel semmiféle védőfelszerelést. A soft-csúzli úgy lett kifejlesztve, hogy abból a kő, kavics, földrög, vagy más keményebb tárgy kiessen. Töltényként teniszlabda nagyságú, nagyon puha, de jó röptű, speciális szivacslabdát használunk, ami teljes baleset- és fájdalommentességet biztosít.
Buborékfoci Kecskemét
2.980 Ft-tól

Buborékfoci Kecskemét

Kecskemét
Bújjatok bele egy felfújt gömbbe és élvezzétek, hogy focizni szabálytalankodva is lehet: fussatok neki egymásnak, ugorjatok rá vagy lökjétek fel az ellenfeleket! Legyetek rosszak, büntetlenek és sértetlenek! Tomboljátok ki magatokat és a buborék ereje legyen veletek!
Íjászok viadala
2.980 Ft-tól

Íjászok viadala Kecskemét

Kecskemét
Az Íjászok viadala a felejthetetlen élményekre éhezők játéka. Az Európában gyártott és a legmagasabb biztonsági tanúsítvánnyal rendelkező, "szivacsozott" végű nyílvessző csapat-csapat, ember-ember elleni küzdelmet tesz lehetővé. A felhőtlen játékörömöt a 4db egymásra épülő játék, a találatok fájdalommentessége és az arcot, szemet pluszban védő arcmaszk garantálja.
Cool-túra városfelfedező kvízjáték Kecskemét
890 Ft-tól

Cool-túra városfelfedező kvízjáték Kecskemét

Kecskemét, Szabadság tér
Járjátok be egy kényelmes sétával Kecskemét történelmi belvárosának leghangulatosabb részeit cool-túra térképünk és a rajta bejelölt pontokhoz íródott kvízkérdések iránymutatásával. A kvízkérdésekre adott válaszaitok helyességét egy lekaparható festékkel eltakart megoldólappal ellenőrizhetitek. Az a 3 fős csapat nyer, aki a térkép segítségével megtalálja a belváros legérdekesebb pontjait, majd a legkevesebb rossz kaparással válaszolja meg a kvízkérdéseket.

RideCable Wakeboard pálya Kecskemét

6000 Kecskemét, Csabay Géza krt. 7.
A RideCable wakeboard pálya a kecskeméti DombBeach Strand területén fekszik, itt várja a kalandvágyó gyerekeket és felnőtteket! Próbáld ki magad ebben az új sportágban! A wakeboard mellett vízisí pálya, homokos strand, strandröpi pálya, biciklipálya, vízi csúszda, hekk büfé, hétvégente pedig bulik, fesztiválok, autós találkozók, sportnapok várják az idelátogatókat.

Rendek Ökogazdaság – Élő Tanyamúzeum Kerekegyháza

6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 81.
Az Élő Tanyamúzeumban egyszerre van jelen a történelem és társadalomismeret, a biológia és a természettudományok, a magyar nyelv és irodalom. A szervezett programok mellett szabadprogramokat is kínálunk, igény esetén idegenvezetéssel. Régi magyar állatfajták, honos növények valamint a szerszámok és az életforma bemutatását kínáljuk a Rendek Ökogazdaságban.

Túrautak a Kiskunsági Nemzeti Parkban Kecskemét

6000 Kecskemét, Liszt Ferenc u. 19.
A Kiskunsági Nemzeti Parkot az a cél vezérli, hogy mindazok, akik felkeresik a Duna-Tisza közének féltve őrzött tájait, a természetben történő élményszerzésen keresztül megerősödjenek a természet szeretetében és tiszteletében. A Park változatos oktatási, ismeretterjesztési, turisztikai és szabadidős lehetőségeket kínál a látogatók részére, ugyanakkor a védett területeken megfelelő feltételeket és kereteket biztosít a természetjárás, a túrázás, a lovaglás hódolóinak és a pihenni vágyóknak.

Kecskeméti Planetárium Kecskemét

6000 Kecskemét, Lánchíd u. 18/A.
A Kecskeméti Planetárium felejthetetlen csillagászati élményt nyújt minden korosztálynak. Kivetíthető az Egyenlítőtől az Északi Sarkig bármely földrajzi szélességről látható csillagos égbolt, szemléltetvén a Föld forgásának különböző látványát.