Salgó vára Salgótarján

Azonosító: 9231

3100 Salgótarján, Bartók Béla út 10.
Salgó vára Salgótarján
Salgó vára Salgótarján
Salgó vára Salgótarján
Salgó vára Salgótarján
Salgó vára Salgótarján
Térkép betöltése
A Medves-fennsíkon, Salgótarjántól északkeletre, egy 625 m magas vulkáni kúpon találjuk Salgó várát. A név jelentése fénylő, ragyogó. Salgó története a Kacsics-nemzetség történetével fonódott össze.

Program jellemzői

  • Alacsony edzettségűeknek is
  • Kültéri
  • Látnivaló

Tájékoztató

A Medves-fennsíkon, Salgótarjántól északkeletre, egy 625 m magas vulkáni kúpon találjuk Salgó várát. A név jelentése fénylő, ragyogó.
Salgó története a Kacsics-nemzetség történetével fonódott össze. A Kacsics-nemzetség Tarjáni, vagy más néven Illés ága építette, tőle származtak Salgó első urai. Tarjáni Miklós 1308-ban behódolt Csák Máténak, ám 1318-19 körül sietve Károly Róbert oldalára állt, hogy fiai megőrizhessék várukat és birtokukat. A vár első okleveles említése /Castrum Salgow/ 1341-ből való, amikor Somoskő határjárásakor a testvérek: Illés és Miklós közös váraként szerepelt. A salgói uradalomhoz Suruthvafő /Zagyvafő/ falu és Somoskő falu egy része tartozott, valamint az 1327-ben történt csere révén megszerzett Rapp falu.
A középnemes, Salgói (Kacsics) család 14. század végétől már nem élt a várban, valószínűleg a kényelmesebb falusi udvarházukba költöztek.
A török megszállás alatt Salgó, náhie /bírósági kerület/ székhelye volt. 1554-ben a mai Salgótarján területén 7 falut találunk: Salgótarján, Baglyasalja, Pálfalva, Andrásfalva, Róna Somosújfalu, Ponyi. A Salgó várához tartozó Tarján község Ali basa nagyvezér, Hüsszein csauszának /futár/ hűbérbirtoka volt.
Balassa János, (Balassi Bálint apja) 1573. szeptember 20-án kapta adománylevéllel a salgói birtokot.
A várban ugyanekkor török ült, így hivatalosan a Balassa-család nem vehette át a birtokot.
1593. december 5-6-án Somoskő várának visszavétele után, Pálffy Miklós és Tieffenbach Kristóf csapatai Salgó várát is visszafoglalták. A magyar tüzérség Kis-Salgó felől lőtte rommá az erődítést, ami leégett. Balassa Bálint 1594. május 29-én Esztergom ostromakor halálosan megsebesült, öccse Ferenc, egy hónap múlva szintén a törökök elleni csatában esett el. Bálint fia, János örökölte a birtokot, azonban 1601-ben elhunyt. Ez után az unokaöcs Balassa Zsigmond kezébe került a vár és az uradalom.
Salgó katonai szerepe végleg befejeződött, felépítésére nem tettek kísérletet.
II. Rákóczi Ferenc a lerombolt Salgó és a hozzá tartozó birtokot hívének, Vay Ádám udvari főmarsallnak adományozta. 1705. III. 25-ből ismerjük Salgótarján és Karancsalja lakosainak panaszát Vay Ádám ellen, aki, mint írták, “kegyetlenül sanyargat minket”.
Petőfi Sándor 1845. június 11-én látogatta meg a romokat s az élmény ihlette a Salgó c. romantikus költeményének megírására. A látogatás emlékét 1923-ban emléktáblával örökítették meg.

További információt kérni, a fenti telefonszámon lehetséges.

További programok a közelben

Kézművesporta Hollókő

3176 Hollókő, Kossuth út 53.
A Kézművesporta egy olyan hely Hollókő Ófalujában, ahol a vendégek megismerkedhetnek a régi idők hagyományaival, nagyszüleink játékaival és a természetes anyagok felhasználási módjaival.

Bercsényi Fazekasműhely Alsótold

3069 Alsótold, Nagymező út 23.
Alsótoldon 1994-ben saját műhelyt épített két testvér, melynek nagysága, felszereltsége lehetővé tette minden fajta kerámia készítését, folyamatának bemutatását. A fazekasság bővebb ismertetése érdekében, látogatóink korongos bemutatót nézhetnek végig, illetve a készítésben is részt vehetnek.