Romkert Ópusztaszer

Azonosító: 9077

6767 Ópusztaszer, Nemzeti Történeti Emlékpark, Szoborkert 68.
Romkert Ópusztaszer
Romkert Ópusztaszer
Romkert Ópusztaszer
Térkép betöltése
Az Emlékparkban a jelenleg is folyó ásatások 1970-ben kezdődtek Dr. Trogmayer Ottó vezetésével. A feltárásoknak köszönhetően az emlékpark újabb, ritkaságszámba menő értékkel gazdagodott.

Program jellemzői

  • Alacsony edzettségűeknek is
  • Kültéri
  • Kulturális
  • Látnivaló

Tájékoztató

Az Emlékparkban a jelenleg is folyó ásatások 1970-ben kezdődtek Dr. Trogmayer Ottó vezetésével.
A korábban feltárt, középkori harangöntő gödör alján csaknem hiánytalanul megtalálták egy középkori harang öntőformáját (2118 darabban!).
A Vályi Katalin régész vezette feltárás (1993) után az MTA Régészeti Intézetében M. Glattfelder Lúcia restaurálta az öntőformát, s ennek köszönhetően az emlékpark újabb, ritkaságszámba menő értékkel gazdagodott: Máté István szobrászművész és Makk József kohómérnök ugyanis 1997 nyarán újra kiöntötte a féltonnás bronzharangot.
Püspöki fölszentelése óta a romkert új dísze a Szent Gellért-harang.

További programok a közelben

Szabadtéri Néprajzi Múzeum Ópusztaszer

6767 Ópusztaszer, Nemzeti Történeti Emlékpark, Szoborkert 68.
A Szabadtéri Néprajzi Múzeum az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban található. A néprajzi értékek bemutatása, a hagyomány és a múlt üzenetének átadása kiemelt figyelmet kap a múzeumban. A gyűjtemény szívesen várja az érdeklődőket és a néprajzkutatókat.

Árpád Fejedelem Emlékmű Ópusztaszer

6767 Ópusztaszer, Szoborkert 68.
Az ópusztaszeri emlékpark fősétányának végén kialakított dísztéren található az Árpád-emlékmű amelyet az 1896. évi Országgyűlés VIII. t.c. értelmében emeltek a honfoglalás 1000 éves évfordulója tiszteletére.