Rákóczi várkastély Szerencs

Azonosító: 9232

3900 Szerencs, Rákóczi u. 96.
Rákóczi várkastély Szerencs
Rákóczi várkastély Szerencs
Rákóczi várkastély Szerencs
Térkép betöltése
Szerencs várát egy középkori bencés kolostor helyén építették, reneszánsz kori formáját, mely mai képének is meghatározója, Rákóczi Zsigmond idején kapta. A várkastély egy részében ma szálloda és kultúrterem, másikban a Városi Kulturális Központ és a Zempléni Múzeum működik.

Program jellemzői

  • Alacsony edzettségűeknek is
  • Beltéri
  • Kültéri
  • Kulturális
  • Látnivaló
  • Városnézés

Tájékoztató

Rákóczi várkastély – Szerencs

Szerencs várát egy középkori bencés kolostor helyén 1556-59 között építtette Némethy Ferenc. Reneszánsz kori formáját, mely mai képének is meghatározója, Rákóczi Zsigmond idején kapta.
Az 1500-as évek közepén épült tégla alakú, kétszintes épület délnyugati sarkán torony állt, körben árok és palánk védte. Ezt hamar tovább bővítették háromtraktusú, majd zárt, belsőudvaros tömbbé, elé pedig huszárvár épült. A legfőbb építkezések közé tartozik a Rákóczi Zsigmond (1544-1608) idején elvégzett reneszánsz stílusú átalakítás. A faragott kőkeretes ablakok ma is láthatóak. A török háborúk alatt több ostromot is megért a vár.
A XVIII. század második felében a belső vár három tornyát lebontották, s csak a déli torony maradt meg.
A Rákóczi-szabadságharcot követően új birtokosai megszüntették az épület vár jellegét, kastéllyá alakították.
Az épület állaga jelentősen leromlott. Utolsó tulajdonosa a Szirmay család volt, egészen 1945-ig.
A vár régészeti feltárását, és a külső vár rekonstrukcióját 1968-ban kezdték el. Erdei Ferenc szerencsi születésű építész tervei alapján 1979-ben kezdődött a belső vár helyreállítása. 1991. október 23-án adták át rendeltetésének a várkastélyt, amelynek egy részében ma szálloda és kultúrterem, másikban a Városi Kulturális Központ és a Zempléni Múzeum működik. Kertje védett.

További programok a közelben

Ősi Magyar Címertár Golop

3906 Golop, Rákóczi utca 36.
Szabadiné Sinkó Ilona aranyhímzéses tűfestő művésznő közel kétezer ősi magyar címert és történelmi zászlót bemutató állandó kiállítása látható itt.