Pataki Kerámia Múzeum, Manufaktúra és Mintabolt

Azonosító: 1188

3950 Sárospatak Nagy Lajos u. 8.
Pataki Kerámia Múzeum, Manufaktúra és Mintabolt
Pataki Kerámia Múzeum, Manufaktúra és Mintabolt
Pataki Kerámia Múzeum, Manufaktúra és Mintabolt
Pataki Kerámia Múzeum, Manufaktúra és Mintabolt
Pataki Kerámia Múzeum, Manufaktúra és Mintabolt
Térkép betöltése
A Múzeumban látványos keretek között lehet megismerni az agyag útját a bányától a kemencéig. Minden egyes kiállított gép, és bemutatásra kerülő eszköz egykor a Pataki Kerámia Manufaktúrában volt használatban. A látogatás alkalmával betekintés nyerhető az agyag megmunkálásának különböző korokból származó technológiai folyamataiba, a mázak és festékek színes világába valamint a kemencék, vagyis a tűz és hő birodalmába.

Program jellemzői

  • Alacsony edzettségűeknek is
  • Beltéri
  • Fogyatékkal élöknek
  • Kulturális
  • Látnivaló

Tájékoztató

A közel 100 éves Manufaktúra meglátogatása minden korosztály számára maradandó élménnyel szolgál. Aktuális nyitvatartás, jegyárak és további információ:

+36 20 251 6840

 

Programok:

Sárospataki Népi Kerámia Gyűjtemény
Múzeumunk őrzi és ápolja saját tulajdonunkban lévő több száz darabból álló sárospataki népi kerámia gyűjteményünket. A kiállított darabok között találhatóak 19. századi használati- és dísztárgyak, de jelentős gyűjteményt őrzünk az egykor nálunk alkotó Szkircsák testvérek által készített kerámia tárgyakból is melyek szintén megtekinthetőek.

Gyártörténeti Kiállítás
Múzeumunk egyik fontos küldetése a Pataki Kerámia Manufaktúra gyártörténetének, ipari emlékeinek megőrzése és bemutatása is. A kiálított tárgyak a gyár közel 100 éves történelmének fontos pillanatairól mesélnek. Levelezések, fényképek, munkások személyes használati tárgyai és az egyes korszakokra jellemző relikviák várják hogy felfedezzék őket. Lenyomatai egy küzdelmes de szép világnak.

Mintaáru Gyűjtemény
Másik nagy darabszámmal büszkélkedő gyűjteményünk a Manufaktúra mintaáru raktára mely tartalmaz minden valaha gyártott termék egy-egy mintapéldányát. A gyűjtemény legérdekesebb darabja külön kiállító teret érdemeltek.

Látvány Manufaktúra
A Pataki Kerámia Manufaktúra életébe, munkafolyamataiba kaphat betekintést a látogató. Az agyag különböző technológiával történő formázása, zsengélő égetése,  mázolása és kézzel történő megfestése azok a folyamatok amik testközelből megfigyelhetőek. Egy különös és érdekes világ tárul fel a látogatók előtt, akik így betekintést nyerhetnek egy közel 100 éves kerámia manufaktúra mindennapi életébe.”

További programok a közelben

Zemplén Kalandpark – A LEGek földje

Zemplén Kalandpark – A LEGek földje

Sátoraljaújhely, Torzsás u. 25
Extrém élmények, minőségi kikapcsolódás, friss levegő, libegő, káprázatos kilátás, családos programok… És ez mind egy helyen. A sátoraljaújhelyi Zemplén Kalandparkban mindenki megtalálja a számára legideálisabb kikapcsolódási lehetőséget!