Pannonhalmi Bencés Főapátság Pannonhalma

Azonosító: 7297

9090 Pannonhalma Vár 1.
Pannonhalmi Bencés Főapátság Pannonhalma
Pannonhalmi Bencés Főapátság Pannonhalma
Pannonhalmi Bencés Főapátság Pannonhalma
Pannonhalmi Bencés Főapátság Pannonhalma
Térkép betöltése
Az apátság későromán-koragótikus bazilikája a középkori magyar építészet egyik remekműve, s ezt veszi körül a monostor épülete.

Program jellemzői

  • Alacsony edzettségűeknek is
  • Beltéri
  • Kulturális
  • Látnivaló

Tájékoztató

Pannonhalmi Főapátság

996-ban Géza fejedelem bencés szerzeteseket telepített le Pannónia Szent Hegyén. Az István király által jogaiban megerősített monostor feladata a kereszténység terjesztése és az európai kultúra meghonosítása, ápolása lett.

Az apátság későromán-koragótikus bazilikája a középkori magyar építészet egyik remekműve, s ezt veszi körül a monostor épülete. A turisták számára látogatható még a Mátyás király korabeli kerengő és a klasszicista könyvtár. Az épületek különböző korok üzenetét őrzik, az itt látható tárgyi emlékeknek és gazdag kulturális örökségnek az adja sajátos szépségét, hogy egy élő szerzetesközösség mindmáig eredeti rendeltetésüknek megfelelően használja őket.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet

A monostor szerzeteseinek életét századokon át, nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor. A második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.

A megtekinthető Műemlékek, Látnivalók

Az apátság épületegyüttesén belül

Az apátság épületegyüttesén kívül

tárlatvezetéssel:

tárlatvezetéssel:

13. századi templom és altemplom

Apátsági Pincészet

15. századi kerengő

tárlatvezetés nélkül:

19. századi könyvtár

1710-es évekből származó kápolna

szakrális építészeti kiállítás (2007 márciusától)

1896-ból származó millenniumi emlékmű

(a kiállítás tárlatvezetés nélkül is látogatható)

arborétum, parkerdő, kilátótorony

A Tárlatvezetések Rendje

A főapátság működő monostor, emiatt csak helyi tárlatvezetővel,
csoportok számára előzetes bejelentkezéssel látogatható!

Vasár- és ünnepnapokon illetve az istentiszteletek és koncertek ideje alatt
a bazilikában, az altemplomban és a kerengőn nincs tárlatvezetés!

Programok a Pannonhalmi Főapátságban

Speciális tárlatvezetés általános iskolás gyermekek részére

2007. márciusától a Pannonhalmi Főapátság ’Ezer év egy órában’ címmel speciális tárlatvezetési programot kínál általános iskolás gyermekcsoportok részére, melynek keretében a kisdiákok korosztályuknak megfelelő film és apátsági séta illetve interaktív eszközök (makett-építés, képes és teszt-feladatsorok) segítségével ismerkedhetnek meg a monostor építéstörténetével és az itt élő bencés szerzetesek közösségi életével.

Kiállítások

2007. március 21-től új kiállítás tekinthető meg a Főapátság könyvtárépületének földszintjén. A ’Tér és imádság – Az ima helye az ezredfordulón a zsidó, keresztény és iszlám vallásban’ címmel megrendezésre kerülő szakrális építészeti kiállítás megtekintése az apátsági tárlatvezetés részét képezi, de külön belépőjeggyel önállóan is látogatható.

Arcus Temporum IV. – Pannonhalmi Művészeti Fesztivál

Zenei fesztiválunk ’Arcus Temporum – Időívek’ címmel első alkalommal 2004. szeptemberében hagyományteremtő céllal került megrendezésre a Pannonhalmi Főapátságban.

Az idei fesztivál időpontja: 2007. augusztus 24-25-26.

Meghívott zeneszerző: Valentin Silvestrov

Augusztus 20. – Szent István ünnepe

Ezen a napon reggel 9 órától délután 5 óráig a Szent István alapította monostor és – az orgonahangverseny kivételével – minden program ingyenesen látogatható.

Hagyományainkhoz híven 2007. augusztus 20-án is kiállítjuk a magyarság és a magyar nyelv történelmének két legértékesebb írásos emlékét: a Pannonhalmi és Tihanyi Alapítólevelet.

Előzetes augusztus 20-i programjainkból:
10.00                    Ünnepi Szentmise a Bazilikában
11.00-15.00          Programok gyermekeknek és családoknak a monostort körbeölelő sétányon
14.30                    A Tihanyi és a Pannonhalmi Alapítólevél bemutatása a Könyvtárban
15.30                    Orgonahangverseny a Bazilikában
17.00                    Ünnepi Vesperás – a szerzetesközösség esti imádsága a Bazilikában
20.00                    „Hallgass, fiam, atyád intelmére…” – Szent István király Intelmei Imre herceghez

További programok a közelben

Városfelfedező séta – kvízjáték Győr
890 Ft-tól

Városfelfedező séta – kvízjáték Győr

Rába Hotel, Győr, Árpád út
Fedezzétek fel Győr belvárosát városfelfedező kvízjátékunk segítségével. Kaptok egy térképet egy feladványt és egy lekaparható festékkel eltakart megoldólapot. Az a 3 fős csapat nyer, aki a térkép segítségével megtalálja a belváros legérdekesebb pontjait, majd a legkevesebb rossz kaparással válaszolja meg a kvízkérdéseket.
diákszállás Győr
600 Ft-tól

Múltfürkész kvízjáték Győr

Győr, Káptalandomb, Hungary
A klasszikus tárlatvezetés helyett járjátok végig és ismerjétek meg a Győri Bazilikát a múltfürkész kvízjátékunkkal. Kaptok egy térképet egy feladványt és egy lekaparható festékkel eltakart megoldólapot. Az a 3 fős csapat nyer, aki a legkevesebb hibával válaszolja meg a kérdéseket.
Soft-csúzlis kalandjáték Győr
890 Ft-tól

Soft-csúzlis kalandjáték Győr

Győr, Batthyány tér
A 2020/2021-es tanévben a program nem elérhető. A "Soft-Csúzlis" kalandjáték játékrendszerében hasonlóságot mutat a paintball-al. Ugyanakkor ez nem igényel semmiféle védőfelszerelést. A soft-csúzli úgy lett kifejlesztve, hogy abból a kő, kavics, földrög, vagy más keményebb tárgy kiessen. Töltényként teniszlabda nagyságú, nagyon puha, de jó röptű, speciális szivacslabdát használunk, ami teljes baleset- és fájdalommentességet biztosít.
Élménylabor – interaktív játékok Győr
2.980 Ft-tól

Élménylabor – interaktív játékok Győr

Győr, Bahnhof Győr Lapos Tanszék, Vásárhelyi Pál utca
Új interaktív játékrendszerünkre jellemző az eredetiség, a szó szerinti gigantizmus, illetve az egyszerű nagyszerűség. A következő játékelemek garantált szórakozást és a szükségszerűen kialakuló együttműködésből is fakadóan felejthetetlen közös élményeket nyújtanak: lézerpuskás "Agyagróka lövészet", óriás Jenga, óriás Beerpong, óriáscsúzlis "Angry birds", óriás Pálcapeca, óriás Golyópottyantó , a frizbis "Dobd le-kapd el" csata és a Sivatagi tutajozás.
Íjászok viadala Győr
2.980 Ft-tól

Íjászok viadala Győr

Győr, Bahnhof-Lapos Tanszék
Az Íjászok viadala a felejthetetlen élményekre éhezők játéka. Az Európában gyártott és a legmagasabb biztonsági tanúsítvánnyal rendelkező, "szivacsozott" végű nyílvessző csapat-csapat, ember-ember elleni küzdelmet tesz lehetővé. A felhőtlen játékörömöt a 4db egymásra épülő játék, a találatok fájdalommentessége és az arcot, szemet pluszban védő arcmaszk garantálja.
Szabaduló szoba
890 Ft-tól

Szabaduló szoba Győr

Győr, kitelepüléssel a csoport szálláshelyére
A 2020/2021-es tanévben a program nem elérhető. Interaktív szabadulós játékunk különleges varázsát az érdekes, gyakorlatias feladatok, feladványok és ezek változatos megoldási útjai adják. Ugyanakkor a program fő értékét az a közösségi élmény adja, ami az egyéni energiák szobán belüli összeütközéséből, majd ezek - az egy cél érdekében való - összeadódásából, a problémák közös megoldásából származik. A szabadulós játékkal a csoport szálláshelyére települünk ki. A játékot már 5. osztályos kortól ajánljuk.
Cool-túra városfelfedező kvízjáték Győr
890 Ft-tól

Cool-túra városfelfedező kvízjáték Győr

9021 Győr, Árpád út 34
A 2020/2021-es tanévben a program nem elérhető. Járjátok be egy kényelmes sétával Győr történelmi belvárosának leghangulatosabb részeit cool-túra térképünk és a rajta bejelölt pontokhoz íródott kvízkérdések iránymutatásával. A kvízkérdésekre adott válaszaitok helyességét egy lekaparható festékkel eltakart megoldólappal ellenőrizhetitek. Az a 3 fős csapat nyer, aki a térkép segítségével megtalálja a belváros legérdekesebb pontjait, majd a legkevesebb rossz kaparással válaszolja meg a kvízkérdéseket.
Kickbike-os városnézés Győr
2.990 Ft-tól

Kickbike-os városnézés Győr

Győr, Bahnhof-Lapos Tanszék / Vasútállomás
Az országban egyedülálló módon fedezhetitek fel Győr belvárosát. Ez egy igazi élményprogram a kerékpár és a roller ötvözésével született eszközzel.
Vakfoci Győr
2.980 Ft-tól

Vakfoci Győr

Győr, Bahnhof-Lapos Tanszék
Vakfocizás!? Rendben, hogy csörög a focilabda, de csak a fülre hagyatkozni? Igen, a foglalkozás végén. De addig ott van a társad, aki a szemed, a segítséged és az AVATÁROD is egyben! Saját fejlesztésű, roppant szórakoztató szabadidős programunk az egyik legjobb önbizalom, bizalom és bátorságfejlesztő rekreációs játék a szabadidős foglalkozások piacán.
Lézerharc Győr
2.980 Ft-tól

Lézerharc Győr

Győr, Bahnhof-Lapos Tanszék
Kevesen lehetnek, akik még ne bújtak volna bele legalább egy számítógépes játékhős virtuális bőrébe és ne lődöztek volna halomra ilyen-olyan játékszintű és garantáltan rossz kinézetű ellenségeket. Itt az ideje az igazi harcnak, bújj végre vissza a saját bőrödbe és ragadj a kezedbe lézer fegyvert. Mutasd meg társaidnak és legfőképpen ellenfeleidnek, hogy miből faragtak, az aritmetika galaktikus ködében elvesző bináris számrendszerből, vagy kemény fából. Próbáljátok ki a lézerharcot Győrött!
Csapatépítő ügyességi játék Győr
890 Ft-tól

Csapatépítő ügyességi játék Győr

Győr
A 2020/2021-es tanévben a program nem elérhető. Az osztalykirandulas.hu saját fejlesztésű ügyességi játékrendszerrel szeretné olcsó áron szórakoztatni, kiszolgálni, építeni diák és felnőtt csoportjait.
Buborékfoci Győr
2.980 Ft-tól

Buborékfoci Győr

Győr
Bújjatok bele egy felfújt gömbbe és élvezzétek, hogy focizni szabálytalankodva is lehet: fussatok neki egymásnak, ugorjatok rá vagy lökjétek fel az ellenfeleket! Legyetek rosszak, büntetlenek és sértetlenek! Tomboljátok ki magatokat és a buborék ereje legyen veletek!