Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma

Azonosító: 1166

2660 Balassagyarmat, Palóc liget 1.
Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma
Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma
Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma
Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma
Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma
Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma
Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma
Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma
Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma
Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma
Térkép betöltése
Festői környezetben, egy árnyas liget szívében található a több mint száz nyarat is látott múzeumpalota. A Nógrád megyei Balassagyarmaton található Palóc Múzeum fontos szerepet tölt be a környék kulturális életében változatos rendezvénysorozataival, sokszínű kiállításaival, és minden korosztály számára biztosít játékos foglalkozást, kikapcsolódási lehetőséget is. A kiállítások a palócság hagyományainak, tárgyi és szellemi kultúrájának gazdag és értékes anyagából merítenek. Sok szeretettel várjuk az osztályokat, legyen szó év végi kirándulásról, nyári táborról vagy évközi tanulmányi kirándulásról.

Program jellemzői

  • Alacsony edzettségűeknek is
  • Beltéri
  • Fogyatékkal élöknek
  • Kültéri
  • Kulturális
  • Látnivaló

Tájékoztató

Festői környezetben, egy árnyas liget szívében található a több mint száz nyarat is látott múzeumpalota. A Nógrád megyei Balassagyarmaton található Palóc Múzeum fontos szerepet tölt be a környék kulturális életében változatos rendezvénysorozataival, sokszínű kiállításaival, és minden korosztály számára biztosít játékos foglalkozást, kikapcsolódási lehetőséget is. A kiállítások a palócság hagyományainak, tárgyi és szellemi kultúrájának gazdag és értékes anyagából merítenek.

Sok szeretettel várjuk az osztályokat, legyen szó év végi kirándulásról, nyári táborról vagy évközi tanulmányi kirándulásról.

Állandó kiállításaink a múzeumalapító Nagy Iván könyvtárát és dolgozó szobáját, valamint a régi palóc ember életútjának mindennapjait, ünnepeit és sorsfordulóit mutatják be. Látványtárunkban, a palóc etnokultúra kincsestárában több egyedi, különleges tárgy is megtalálható, például régi, díszes, kézzel varrott főkötők, rókaprémes mente, gyönggyel hímzett, szalagokkal, csipkékkel gazdagon díszített női viseletdarabok, öltöztetős Mária-szobor, a Zichy-Odescalchi család 19. századi ezüst piperekészlete, Mikszáth Kálmán gyermekeinek játékai, vagy Madách Imre végrendelete. Itt tekinthető meg egy különösen izgalmas válogatás múzeumunk leggazdagabb, faragással készített használati tárgyainak és bútorainak gyűjteményéből, amely szorosan kapcsolódik a palóc pásztorkultúrához. Az épület mögött megbújó parasztudvarba betérve az érdeklődők izgalmas időutazáson vehetnek részt: megismerhetik egy 18-19. század fordulóján élt család életmódját, körülményeit. A palóc faházat 1932-ben Karancskesziből szállították Balassagyarmatra, mely az első állandó skanzen volt Magyarországon. A parasztporta mellett épült fel a „káponka”, kiskápolna és egy jellegzetes Karancs vidéki útmenti feszület másolata.

Sokszínű programok

Intézményünk a helyi jelentőségű programok szervezése mellett az országos rendezvényekhez is kapcsolódik. Az ide látogatók a Múzeumok Éjszakája, a Kulturális Örökség Napjai, az Ars Sacra Fesztivál, valamint a Múzeumok Őszi Fesztiválja ideje alatt koncerteken, rendhagyó előadásokon és tárlatvezetéseken vehetnek részt. Továbbá népi játékok, táncházak, kézműves foglalkozások kereti közt ismerkedhetnek a palóc népi kultúrával. Tudomány-népszerűsítő programjaink műhelybeszélgetések, könyvbemutatók, konferenciák, olvasó-kör, felolvasó est – nyitottak minden érdeklődő előtt. Előzetes bejelentkezéssel múzeumpedagógiai foglalkozásaink, kalandjátékaink elérhetőek óvodások, általános és középiskolások számára is. Ezek részletes leírását megtalálják honlapunkon:

https://palocmuzeum.hu/muzeumpedagogia/

Azoknak az osztályoknak, amelyek egy teljes napot szeretnének eltölteni a mesebeli Palócföldön, ajánljuk figyelmébe a többi kiállító helyet (Civitas Fortissima Múzeum, Szerbtemplom Galéria, Jánossy Képtár, Horváth Endre Galéria), a múzeummal szemben található Jagyutt Cukrászdát, a közeli Svejk Vendélőt, valamint a város szélén fekvő Nyírjesi Fűvészkert és Vadasparkot. Érdemes ellátogatni a Balassagyarmattól mindössze 20 percre fekvő Szécsény városába is, és megtekinteni a Forgách kastély kiállításait.

A túrázást kedvelő osztályok számára remek lehetőséget kínálnak a könnyen megközelíthető kiránduló helyek: az Ipoly-völgye, a Börzsöny, a Cserhát és a Felvidék is. A környéken éjszakázni szándékozók számára a falusi turizmus számtalan lehetőséget kínál, Balassagyarmat városában pedig az osztályok számára is alkalmas Szabó József Tanulmányi Házat ajánljuk.

ÁRAINK, KEDVEZMÉNYEINK

Kedvezményes jegyáraink a magyar és EGT állampolgárokra vonatkoznak!

Belépők Palóc Múzeum: 800 ft/fő

Palóc Ház: 500 ft/fő

Kedvezmények: Diák csoport (15 főig) Palóc Múzeum 4 300 Ft/ csoport Palóc Ház 2 700 Ft/ csoport Diák csoport (16 – 25 főig) Palóc Múzeum 5 600 Ft/ csoport Palóc Ház 3 500 Ft/ csoport 50% kedvezmény családi felnőtt jegy (két vagy több 18 év alatti gyermeket kísérő, 1 vagy 2 szülő vagy közeli hozzátartozó) ifjúsági jegy (6-26 éves korig) nyugdíjas jegy (62-70 éves korig)

A belépés díjtalan 6 év alatt és 70 év felett

Tárlatvezetés: Palóc Múzeum: 3500 ft Palóc Ház: 1800 ft Kombinált: 4700 ft Foglalkozások: 400ft/fő

Aktuális nyitva tartásunkról, további kedvezményeinkről, és múzeumi foglalkozásainkról honlapunkon tájékozódhat: https://palocmuzeum.hu/

További programok a közelben

Salgó vára Salgótarján

3100 Salgótarján, Bartók Béla út 10.
A Medves-fennsíkon, Salgótarjántól északkeletre, egy 625 m magas vulkáni kúpon találjuk Salgó várát. A név jelentése fénylő, ragyogó. Salgó története a Kacsics-nemzetség történetével fonódott össze.

Kézművesporta Hollókő

3176 Hollókő, Kossuth út 53.
A Kézművesporta egy olyan hely Hollókő Ófalujában, ahol a vendégek megismerkedhetnek a régi idők hagyományaival, nagyszüleink játékaival és a természetes anyagok felhasználási módjaival.

Bercsényi Fazekasműhely Alsótold

3069 Alsótold, Nagymező út 23.
Alsótoldon 1994-ben saját műhelyt épített két testvér, melynek nagysága, felszereltsége lehetővé tette minden fajta kerámia készítését, folyamatának bemutatását. A fazekasság bővebb ismertetése érdekében, látogatóink korongos bemutatót nézhetnek végig, illetve a készítésben is részt vehetnek.