0 Ft-tól-tól
0
(0 értékelés)
Ajánlatkérés
0 (Nincs értékelés)
Balassagyarmat, Palóc Múzeum, Palóc liget, Hungary

Program információk

Festői környezetben, egy árnyas liget szívében található a több mint száz nyarat is látott múzeumpalota. A Nógrád megyei Balassagyarmaton található Palóc Múzeum fontos szerepet tölt be a környék kulturális életében változatos rendezvénysorozataival, sokszínű kiállításaival, és minden korosztály számára biztosít játékos foglalkozást, kikapcsolódási lehetőséget is. A kiállítások a palócság hagyományainak, tárgyi és szellemi kultúrájának gazdag és értékes anyagából merítenek. Sok szeretettel várjuk az osztályokat, legyen szó év végi kirándulásról, nyári táborról vagy évközi tanulmányi kirándulásról.

Állandó kiállításaink a múzeumalapító Nagy Iván könyvtárát és dolgozó szobáját, valamint a régi palóc ember életútjának mindennapjait, ünnepeit és sorsfordulóit mutatják be. Látványtárunkban, a palóc etnokultúra kincsestárában több egyedi, különleges tárgy is megtalálható, például régi, díszes, kézzel varrott főkötők, rókaprémes mente, gyönggyel hímzett, szalagokkal, csipkékkel gazdagon díszített női viseletdarabok, öltöztetős Mária-szobor, a Zichy-Odescalchi család 19. századi ezüst piperekészlete, Mikszáth Kálmán gyermekeinek játékai, vagy Madách Imre végrendelete. Itt tekinthető meg egy különösen izgalmas válogatás múzeumunk leggazdagabb, faragással készített használati tárgyainak és bútorainak gyűjteményéből, amely szorosan kapcsolódik a palóc pásztorkultúrához. Az épület mögött megbújó parasztudvarba betérve az érdeklődők izgalmas időutazáson vehetnek részt: megismerhetik egy 18-19. század fordulóján élt család életmódját, körülményeit. A palóc faházat 1932-ben Karancskesziből szállították Balassagyarmatra, mely az első állandó skanzen volt Magyarországon. A parasztporta mellett épült fel a „káponka”, kiskápolna és egy jellegzetes Karancs vidéki útmenti feszület másolata.

2021-ben megnyitotttuk az egykori Vármegyeháza épületében található Madách – Emlékszobát, ahol a látogatók megismerkedhetnek Madách Imre életének sorsdöntő pillanataival, közéleti tevékenységével, a 48/49-es szabadságharccal összefüggő eseményekkel, valamint írói munkásságával.

Sokszínű programok

Intézményünk a helyi jelentőségű programok szervezése mellett az országos rendezvényekhez is kapcsolódik. Az ide látogatók a Múzeumok Éjszakája, a Kulturális Örökség Napjai, az Ars Sacra Fesztivál, valamint a Múzeumok Őszi Fesztiválja ideje alatt koncerteken, rendhagyó előadásokon és tárlatvezetéseken vehetnek részt. Továbbá népi játékok, táncházak, kézműves foglalkozások kereti közt ismerkedhetnek a palóc népi kultúrával. Tudomány-népszerűsítő programjaink – műhelybeszélgetések, könyvbemutatók, konferenciák, olvasó-kör, felolvasó est – nyitottak minden érdeklődő előtt. Előzetes bejelentkezéssel múzeumpedagógiai foglalkozásaink, kalandjátékaink elérhetőek óvodások, általános és középiskolások számára is. Ezek részletes leírását megtalálják honlapunkon:

https://palocmuzeum.hu/muzeumpedagogia/

Azoknak az osztályoknak, amelyek egy teljes napot szeretnének eltölteni a mesebeli Palócföldön, ajánljuk figyelmébe a többi kiállító helyet (Civitas Fortissima Múzeum, Szerbtemplom Galéria, Jánossy Képtár, Horváth Endre Galéria), a múzeummal szemben található Jagyutt Cukrászdát, a közeli Svejk Vendélőt, valamint a város szélén fekvő Nyírjesi Fűvészkert és Vadasparkot. Érdemes ellátogatni a Balassagyarmattól mindössze 20 percre fekvő Szécsény városába is, és megtekinteni a Forgách kastély kiállításait.

A túrázást kedvelő osztályok számára remek lehetőséget kínálnak a könnyen megközelíthető kiránduló helyek: az Ipoly-völgye, a Börzsöny, a Cserhát és a Felvidék is. A környéken éjszakázni szándékozók számára a falusi turizmus számtalan lehetőséget kínál.

Aktuális nyitvatartásunkról, további kedvezményeinkről, és múzeumi foglalkozásainkról honlapunkon tájékozódhat: https://palocmuzeum.hu/

Rates & availability

Rental's Location

Balassagyarmat, Palóc Múzeum, Palóc liget, Hungary

Reviews

0/5
Nincs értékelés
(0 értékelés)
Sleep
0/5
Location
0/5
Service
0/5
Clearness
0/5
Rooms
0/5
0 review on this Rental - Showing 1 to 0

Write a review

0 Ft-tól
0 (Nincs értékelés)

Owner

Keress minket bátran!

Telefon

635300168