Tájékoztató

Mi az Íjászok viadala?

A foglalkozás elején a kezdő íjászok képzést kapnak az íj és nyílvessző használatáról, a céltábla eltalálásának mikéntjéről. A védő arcmaszkok felhelyezése után már csapat küzd csapat ellen. Egymással szemben állva, vezényszóra adnak le sortüzeket. A harmadik szakaszban már behatárolt pályán, fedezékeket használva, mozgásból küzdenek egymás ellen a csapatok. Az utolsó játék egy igazi harci helyzetet, egy várostromot szimulál védőkkel és támadókkal. A programot már 1. osztályos kortól ajánljuk,  mivel több “erősségben” rendelkezünk íjakkal. Az alsó tagozatos osztályokat kérnénk, hogy jelezzék az életkort ügyintézőinknek. Az íjászok viadaláról videót IDE kattintva nézhetsz meg.

Íjászok viadala programunk előnye

  • a kimondottan erre a játékra tervezett eszközök minősége miatt nincs a játékból kifolyólag sérülési lehetőség
  • minden játékos fejet teljes mértékben védő arcmaszkot kap a játékhoz
  • a program egy egész életre szóló hobbivá emelheti az íjazást
  • egy-egy játék 4-7 percig tart, ami után a csapatok, játékosok váltják egymást, így alacsony edzettségűek is élvezik a versengéseket
  • egyszerre akár 18 íjász is vetélkedhet, tehát akár egy 36 fős osztályt is nagy intenzitással le tud kötni a program
  • az osztály legerősebb tanulója is legyőzhető, akár a leggyengébb által is. Ez által kisebb, önbizalom növelő csodákat is megélhetnek a játékosok.
 

Gyulai Íjászok viadala leírása:

Időtartam:

1,5 óra

Helyszín:

Gyula

Játéktípusok a program során:

Íjászpróba: Alapoktatás után a vezető íjász jelére 5 – 8 – 10 méterre lévő céltáblára lőnek ki 3-3-3 vesszőt. A cél, minél több célhenger kilövése a céltáblából. Derült(s)égből nyílzáporba: Két íjászcsapat maszkban egymással szemben, 18 méteres távolságban, 3-3 db vesszővel. A vezető íjász jelére egyszerre lő egyik, majd másik csapat a mozdulatlanul szemben állókra. Számolják a találatokat. Ez megismétlődik 14, majd 10 méterről is. Az összességében több találatot elérő csapat nyer. Íjásztusa: Két csapat egymással szemben, fedezékek mögött, közöttük a senki földje, rajta egy-egy védeni való céltáblával. A cél a fedezék mögül kibújva kilőni az óvatlan ellenfelet, egyben védve a saját életünket. A nagyobb számban pályán maradó csapat nyeri meg a csatát. A magyarok nyilaitól – várostrom: A vár 5×5 méter alapterületű. A várfalat 4 db fedezék és  4 db céltábla adja. A várfal körül 4 m széles várárok, senki földje. A 8 fő várvédő íjász feladata önmaguk és a 4 db céltábla közepén lévő célkorong védelme, illetve a 8 fő állandó mozgásban lévő támadó íjász kilövése. A támadók nyernek, ha kilövik a védőket, vagy kilövik a 4 db célkorongot.

További információk

A foglalkozást animátor vezeti.