Gothard Asztrofizikai Obszervatórium Szombathely

Azonosító: 9148

9700 Szombathely, Szent Imre Herceg u. 112.
Gothard Asztrofizikai Obszervatórium Szombathely
Gothard Asztrofizikai Obszervatórium Szombathely
Gothard Asztrofizikai Obszervatórium Szombathely
Térkép betöltése
A Vasvármegyei nemesi család legidősebb sarja, a természettudományos érdeklődésű Gothard Jenő (1857-1909) a nála mintegy tizenöt esztendővel idősebb, már világhírű csillagász, az ógyallai Konkoly Thege Miklós (1842-1916) hatására csillagászati obszervatóriumot rendezett be a Szombathely melletti Herényben lévő birtokán.

Program jellemzői

  • Alacsony edzettségűeknek is
  • Beltéri
  • Kulturális
  • Látnivaló

Tájékoztató

A Vasvármegyei nemesi család legidősebb sarja, a természettudományos érdeklődésű Gothard Jenő (1857-1909) a nála mintegy tizenöt esztendővel idősebb, már világhírű csillagász, az ógyallai Konkoly Thege Miklós (1842-1916) hatására csillagászati obszervatóriumot rendezett be a Szombathely melletti Herényben lévő birtokán. Az egy kupolás főépület tervét Hauszmann Alajos műegyetemi tanár készítette, a berendezéseket és a dob alakú kupolát maga a fiatal polihisztor földbirtokos Gothard Jenő tervezte.
A Herényi Asztrofizikai Obszervatóriumban 1881. október 20-án megtörtént az első észlelés, amelyet a századforduló új tudományágában, az asztrofizikában világszerte jelentkező sikersorozatok hazai kezdő lépései között tartanak számon. A kiállítás bárki által látogatható, csoportokat előzetes egyeztetés alapján fogadunk, számukra vezetést biztosítunk.

A belépés díjtalan!

További programok a közelben

Jurisics vár Kőszeg

Jurisics vár Kőszeg

9730 Kőszeg, Rajnis u. 9.
A várat végigjárva a látogatók megismerkedhetnek a híres 1532-es ostrom történetével, legendás hőseivel és a vár névadójával Jurisics Miklós várkapitánnyal.

Kámoni Arborétum Szombathely

9700 Szombathely, Szent Imre herceg u. 102.
A Gyöngyös-patak partján fekvő 27 hektáros botanikus kertben a mérsékelt és hideg égöv fa- és cserjefajai láthatók.

Zwinger-bástya vagy Öregtorony Kőszeg

9730 Kőszeg, Chernel István utca 16.
A város legrégibb és legnagyobb bástyája az Öregtorony, más néven Zwinger-bástya. 1974-től a Városi Múzeum időszaki kiállítóhelye.

Csigás-torony Kőszeg

9730 Kőszeg, Várkör 29.
Egy ház udvarán áll az 1553-ban emelt, úgynevezett Csigás-torony, melyet akkor még Molzer néven emlegettek.

Chernel-kert Kőszeg

9730 Kőszeg, Arborétum u. 2.
Kőszeg északkeleti részén a Címerpajzs dűlőben található a helyi védettséget élvező Chernel-kert. Egykor a Chernel család mintegy 1,5 hektáros birtoka volt, melyet gazdasági célokra használtak mindaddig, míg Chernel István, a jeles ornithológus, emlékkertté, madár védelmi mintateleppé nem alakította.