Füzér Vára

Azonosító: 9226

3396 Füzér, Petőfi út 3/A
Füzér Vára
Füzér Vára
Füzér Vára
Füzér Vára
Füzér Vára
Füzér Vára
Füzér Vára
Füzér Vára
Füzér Vára
Füzér Vára
Füzér Vára
Füzér Vára
Füzér Vára
Füzér Vára
Füzér Vára
Füzér Vára
Füzér Vára
Füzér Vára
Füzér Vára
Füzér Vára
Füzér Vára
Füzér Vára
Füzér Vára
Térkép betöltése
A füzéri Várhegy dácitkúpján egy omladozó, ám romjaiban is csodálatos vár ékeskedik. A hegyek koszorújában büszkélkedő sasfészekkel tájképileg egyetlen magyar vár sem veheti föl a versenyt.

Program jellemzői

  • Alacsony edzettségűeknek is
  • Kültéri
  • Kulturális
  • Látnivaló
  • Városnézés

Tájékoztató

Füzéri vár – Füzér

A füzéri Várhegy dácitkúpján egy omladozó, ám romjaiban is csodálatos vár ékeskedik. A hegyek koszorújában büszkélkedő sasfészekkel tájképileg egyetlen magyar vár sem veheti föl a versenyt. Az egyik legrégibb Árpád-kori várunk története híven tükrözi a magyar nép vérzivataros évszázadait. Hogy mikor épült, nem tudni biztosan. Tudjuk, hogy a Kompolt nemzetségbeli Adronicus tulajdona volt, és hogy tőle vásárolta meg II. Endre. A tatárjárás idején – a felvidéki várakhoz hasonlóan – nem került az ellenség kezére. Komolyabb átépítésbe IV. Béla fia, azaz V. István kezdett, aki a mai Zemplén területének, így Füzérnek is a birtokosa volt. Apjával többször viszályba keveredett, s amikor kenyértörésre került sor közöttük, ide menekítette családját a kevésbé biztonságosnak tartott Sárospatakról. Az Árpád-ház kihalásáig királyi tulajdon volt. Az Anjouk adományaként később Druget Fülöpé, majd 1430-ban – Zsigmond király jóvoltából – a Perényi család birtokába került. Perényi Péter koronaőr ebben a kicsiny, de eldugott, bevehetetlennek vélt várban rejtette el és rövid ideig itt őrizte a magyar Szent Koronát. A vár a Perényiek után a Báthoryaké lett. Báthory István lengyel királlyá való koronázása után testvérére, Erzsébetre hagyta a várat. Az ő házasságkötésével Füzér a Nádasdyakra szállt, majd Thököly-birtok lett. A Thököly-felkelést követően Lipót császár felrobbantatta falait. A Rákóczi-szabadságharcot követően előbb Károlyi-birtok, majd a Kecer család tulajdona lett. Végül ismét a Károlyiak vásárolták meg és a füzérradványi uradalmukhoz csatolták.

További programok a közelben

Pataki kerámia üzemlátogatás és kézműves foglalkozás

Pataki kerámia üzemlátogatás és kézműves foglalkozás

3950 Sárospatak Nagy Lajos u. 8.
Gyárlátogatás: az érdeklődőknek bemutatjuk, hogy hogyan lesz agyagból edény. A látogatók egy kerámia tárgyat kapnak ajándékba. Munkanapokon 8-13 óra között. Kézműves foglalkozás: a foglalkozáson agyagból tetszés szerinti forma készítése és kézzel egy ajándéktárgy megfestése szakmai segítővel. Munkanapokon 8-13 óra között.

Petőfi Irodalmi Múzeum – Kazinczy Ferenc Múzeum

3980, Sátoraljaújhely, Dózsa György utca 11.
A Zemplén Fővárosában, egy perc sétára a Főtértől elegáns környezetben kaland és kultúra, mely felfedezésre és átélésre vár! Interaktív tárlataink, változatos programjaink és kifejezetten a gyermekek igényeire szabott múzeumpedagógiai foglalkozásaink egész évben várják a látogatókat!