Bugac Puszta – Karikás Csárda Bugac

Azonosító: 9258

6114 Bugac, Nagybugac 135.
Bugac Puszta – Karikás Csárda Bugac
Bugac Puszta – Karikás Csárda Bugac
Bugac Puszta – Karikás Csárda Bugac
Bugac Puszta – Karikás Csárda Bugac
Bugac Puszta – Karikás Csárda Bugac
Bugac Puszta – Karikás Csárda Bugac
Bugac Puszta – Karikás Csárda Bugac
Bugac Puszta – Karikás Csárda Bugac
Bugac Puszta – Karikás Csárda Bugac
Bugac Puszta – Karikás Csárda Bugac
Térkép betöltése
A Kiskunsági Nemzeti Park egyik legismertebb és legnagyobb részterülete Bugacpuszta. A pusztán tartalmas és felejthetetlen osztálykirándulás részesei lehetnek a tanulók a legkisebbektől a végzősökig. Nálunk felszabadultan élvezhetik a természet szépségeit, miközben megismerhetik az őshonos növényzetet és állatvilágot.

Program jellemzői

  • Alacsony edzettségűeknek is
  • Kültéri
  • Kulturális
  • Látnivaló
  • Sportos

Tájékoztató

A Kiskunsági Nemzeti Park egyik legismertebb és legnagyobb részterülete Bugacpuszta.
Tartalmas és felejthetetlen osztálykirándulás részesei lehetnek a tanulók a legkisebbektől a végzősökig, akik a pusztai kirándulást választják! Nálunk felszabadultan élvezhetik a természet szépségeit, miközben megismerhetik az őshonos növényzetet és állatvilágot.

Az idő múlásának ellenére, a homokbuckákkal, erdőkkel, szikes területekkel és kaszálókkal szabdalt sokszínű táj megőrizte eredeti szépségét. A természet védelme olyan kuriózumokat örökített át a múltból, mint az ősborókás, a sík területek vadvirágokkal díszített legelői, a régi pásztoréletet idéző építmények.

Javasolt program:

10:00h: Érkezés a Karikás Csárdához
A Kiskunsági Nemzeti Park megismerésére lehetőség nyílik gyalogosan vagy lovaskocsival kombináltan.
Az út során folyamatosan tárul elénk a végtelen magyar puszta, a maga jellegzetes növény- és állatvilágával. Láthatják a hagyományos pásztorépítményeket (kontyos kunyhó, tejfeldolgozó), majd a több száz éves kocsányos tölgyek mellett álló Pásztormúzeum kör alakú építményénél megállva, az épületben látható kiállítás a bugaci pásztorélet tárgyi emlékeit és a nemzeti park élővilágát mutatja be. Itt megismerhetik a nemzeti park élővilágát, valamint a régi pásztorélet hagyományait.
Séta a Kiskunsági Nemzeti Park tanösvényein. (A homokpuszta és a kijelölt túra útvonalak szabadon, az ősborókás egyes részei csak szakvezetővel látogathatók.)
Rövid séta vezet az istállókig. Itt lakik a bugaci sárga ménes, mely mára közel száz lovat számlál, fajtája kisbéri félvér. Közelről láthatják az őshonos magyar állatokat: a mangalicát, szürkemarhát, rackanyájat.

12:15h: Csikós bemutató
Mén felvezetése
Csikósok felvonulása
Pusztaötös bemutatója
Csikósok ügyességi feladatai: lófektetés, -ültetés, pusztafotel, erőpróba, asztalhoz ültetés, ostorpattogtatás, anyósverés és csikósversenyek
Anti, a szamár bemutatója
A Bugaci ménes vágtája

A vendégek maguk is kipróbálhatják a csikósélet szépségeit (szőrén lovaglás, ostorpattogtatás)

13:00 h Visszakocsikázás / séta a Karikás Csárdához

13:30h Ebéd a Karikás Csárdában
menüajánlatunk:
Szabadmerítéses Bográcsgulyás
Bugaci palacsinta
2 dl üdítő

További programajánlatunk:
Pusztai öttusa (játékos, vidám vetélkedő, mely a csapatépítő szellemet erősíti: patkódobálás, köcsögverés karikás ostorral, taligatolás, zsákban ugrálás, hordólovaglás)

Ideális választás azoknak, akik egy természeti és kulturális értékekben rendkívül gazdag kiránduláson szeretnének részt venni.

További programok a közelben

Vincze Lovarda Bócsa

6235 Bócsa, IV. körzet 55.
A Vincze Lovarda (Zöldhalompuszta) a Kiskunsági Nemzeti Park területén helyezkedik el, közel 30 hektáron, Bócsán. Lovardánk színes, változatos, minden korosztályt megmozgató lovas programot ajánl az idelátogatóknak.