Bercsényi Fazekasműhely Alsótold

Azonosító: 5719

3069 Alsótold, Nagymező út 23.
Bercsényi Fazekasműhely Alsótold
Bercsényi Fazekasműhely Alsótold
Bercsényi Fazekasműhely Alsótold
Bercsényi Fazekasműhely Alsótold
Térkép betöltése
Alsótoldon 1994-ben saját műhelyt épített két testvér, melynek nagysága, felszereltsége lehetővé tette minden fajta kerámia készítését, folyamatának bemutatását. A fazekasság bővebb ismertetése érdekében, látogatóink korongos bemutatót nézhetnek végig, illetve a készítésben is részt vehetnek.

Program jellemzői

  • Alacsony edzettségűeknek is
  • Beltéri
  • Kültéri

Tájékoztató

Nógrád megyében az Észak-Cserhát lankás dombjai között található Alsótold. A népmonda szerint, Nagy Lajos király idejében itt élt a hajdan nagy erejéről, vitézségéről ismert vitéz Toldi Miklós, kinek buzogánya a budai Bécsi kapu alatt függ.

A Cserhát vulkáni eredetű talaja miatt a megfelelő alapanyag hiánya a környéken nem tette lehetővé a különböző kerámiák készítését. A régi időkben legközelebb Pásztón működött fazekasság. Ma már az egyszerű szállítási lehetőség következtében nincs helyhez kötve a fazekas edények készítése. A növekvő hollókői idegenforgalom következtében egyre nagyobb igény jelentkezett a korongozás folyamatának bemutatására, ezért Alsótoldon 1994-ben saját műhelyt épített két testvér, melynek nagysága, felszereltsége lehetővé tette minden fajta kerámia készítését, folyamatának bemutatását.

A fazekasműhelynél a parkolási lehetőség biztosított.

Korongos bemutató:
A fazekasság bővebb ismertetése korongos bemutatóval. Lehetőség van több forma elkészítésére az agyag meggyúrásától a korongozás végéig. A program kb. 30 perces. Csoportoknak, osztálykirándulóknak érdekes időtöltést jelenthet.

Korongozás kipróbálása:
A korongozás előtt rövid bemutatót tartunk az edény elkészüléséről. A vendégek számára a korongozás közben folyamatos segítséget nyújtunk. Az elkészülte után a még nyers edény elvihető. Időtartama 1 főre kb. 15 perc.

További programok a közelben

Salgó vára Salgótarján

3100 Salgótarján, Bartók Béla út 10.
A Medves-fennsíkon, Salgótarjántól északkeletre, egy 625 m magas vulkáni kúpon találjuk Salgó várát. A név jelentése fénylő, ragyogó. Salgó története a Kacsics-nemzetség történetével fonódott össze.

Kézművesporta Hollókő

3176 Hollókő, Kossuth út 53.
A Kézművesporta egy olyan hely Hollókő Ófalujában, ahol a vendégek megismerkedhetnek a régi idők hagyományaival, nagyszüleink játékaival és a természetes anyagok felhasználási módjaival.