Aggteleki barlangok Aggtelek

Azonosító: 9050

3759 Aggtelek, Baradla oldal 3.
Aggteleki barlangok Aggtelek
Aggteleki barlangok Aggtelek
Aggteleki barlangok Aggtelek
Aggteleki barlangok Aggtelek
Térkép betöltése
A világhírű "Aggteleki Cseppkőbarlang", a Baradla mellett több kevésbé ismert, de nem kevésbé szép barlang is nyitva áll a látogatók előtt. A Rákóczi-barlang kristályos képződményei egyedülállóak, tavai lenyűgöző látványt nyújtanak. A nagyobb kihívást kedvelők vagy csapatépítők számára a Meteor-, Béke-, és a Kossuth-barlang áll nyitva.

Program jellemzői

  • Alacsony edzettségűeknek is
  • Beltéri
  • Kültéri
  • Látnivaló
  • Sportos

Tájékoztató

Aggteleki barlangok – Aggtelek

Baradla-barlang (Rövid–túra)

Az aggteleki rövid-túra az aggteleki mellett álló 50 méter magas sziklafalnál induló 1000 m hosszú, betonjárdával, lépcsőkkel, hidakkal kiépített, elektromos világítással ellátott szakaszon az érdeklődők 1 órás földalatti sétát tehetnek.

Baradla-barlang – Jósvafő (Vörös–tói-túra )

A túra során kb. 2 órás, 2,3 km-es sétát tesznek a látogatók a Baradla-barlang ún. vörös-tói bejáratától a jósvafői kijáratig. A túra útvonala a Styx-patak medre mentén halad, érintve hazánk legmagasabb álló cseppkövét, a 19 m magas Csillagvizsgálót, valamint a barlang legnagyobb termét, az ún. Óriások-termét, ahol rövid zenehallgatásra is sor kerül.

Rákóczi-barlang – (Jósvafő-túra)

Előzetes bejelentés nélkül is látogatható a (Jósvafő) Bódvarákó melletti Esztramos-hegy területén található Rákóczi-barlang, amely az Aggteleki Nemzeti Park talán legszebb barlangja, valamint a forgalom elől korábban elzárt Esztramos-hegy, a valamikori kőbánya területe is.
Az Esztarmos-hegy területén található barlang folyamatos nyitvatartással üzemel a korábbi gyakorlattól eltérően.
Tekintettel arra, hogy a fokozottan védett Rákóczi-barlang kapacitása 10 fő/csoport, így célszerű a szabad túra időpontokról érdeklődni. Látogatójegy megváltásával, kísérettel látogatható az Esztramos-hegy valamikori bánya területe is.

Meteor-barlang – (Bódvaszilas-túra)

A Bódvaszilas mellett fekvő Alsó-hegy Kis-vizetes-töbör alján nyílik az Aggteleki Nemzeti Park egyik leglátványosabb víznyelőbarlangja. A nagyközönség számára megnyitott barlangok közül a Meteor-barlang látogatása igényli a legnagyobb fizikai igénybevételt.
A túra során omladéktömbök között kúszva, mászva, aknákba szerelt létrákon haladva éri el a látogató a monumentális méretű és páratlan cseppkőgazdagságú, mintegy 100 méter mélységben található Titánok-csarnokát. A túra során az Aggteleki-karszt földalatti élővilága is szem elé kerülhet. Például az endemikus (bennszülött) faj, az aggteleki vakrák (Niphargus aggtelekiensis).
A túra időtartama mintegy 5 óra, amelyből a barlangban töltendő idő kb. 3 óra.
A túrák a jósvafői barlangpénztár elől indulnak és oda is érkeznek vissza.
A barlang végigjárása igazi extrém túrának számít, ezért jó kondíció és mászókészség szükséges.