tatai osztálykirándulás

Tatai osztálykirándulás

Szerző: | 2018. Már. 4. | Blog, Osztálykirándulás helyszín

Tata városa Komárom-Esztergom megyében a Kisalföld keleti peremvidékét alkotó Győr–Tatai-teraszvidék területén, a Gerecse hegység nyugati előterében fekszik. Az „Élővizek városa”, 2010-ben a biodiverzitás magyarországi fővárosa lett, így ismerve el a város kötődését a természeti értékekhez. Nem véletlen, hiszen az Agostyáni Arborétum, az Által-ér, a Fényes-fürdő, a Gerecse Natúrpark, a Kálvária-domb stb. a források, barlangok, kutak, tavak, terek, parkok, a történelmi emlékhelyek, a Tatai vár, vagy a híres vízi malmok azonnal magával ragadják a látogatókat. 🙂

Tata gyermekbarát város, hazánkban az első, amely egy komplex program kidolgozásával csatlakozott az UNICEF “Gyermekbarát Város” elnevezésű kezdeményezéshez. 2017-évben Tata a legnépszerűbb kirándulás helyszíneink ranglétráján az 5. helyezést zsebelte be.

Hogyan juttok el Tatára?

 

Tata Budapest és Győr között fekszik. A műemlékekben és látnivalókban gazdag város egyik kiemelt nevezetessége az Öreg-tó partján álló vár. Helytörténeti gyűjteményei és szabadtéri geológiai múzeuma méltán népszerűek. Nagy kiterjedésű tavai és közkedvelt strandfürdője a vízisportok és a horgászat kedvelőinek, árnyas parkjai a természet szerelmeseinek kínálnak kikapcsolódási lehetőséget.

Tata viszonylag jól megközelíthető, az ország nagyobb városaiból legfeljebb egy átszállással, de legtöbbször közvetlen járattal.

→ Budapestről (70 km) busszal 1-1,5 óra, vonattal 1 óra,

→ Pécsről (270 km) busszal 2,5-3 óra, vonattal 5 óra,

→ Sopronból (160 km) busszal 2 óra, vonattal 1,5 óra,

→ Egerből (230 km) busszal 2,5 óra, vonattal 3,5 óra,

→ Szegedről (240 km) 2,5 óra busszal, vonattal 4 óra.

Kulturális programok Tatán

 

Tatai Vár – Az 1300-as évek végétől folyamatosan épült és átépült, ma Tata egyik gyöngyszeme. Fénykorát Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás idején élte, mint királyi nyaralókastély. A vár falai a romantikus építészet stílusjegyeit tükrözik, melyet az egykor itt élt Eszterházy családnak köszönhetünk. Az Öreg-tó partján álló építmény ma is szemet gyönyörködtető látvány (2890 Tata, Váralja u. 3.).

Esterházy-kastély – Az 1760-as évek elején Esterházy Miklós gróf a vár lebontását, annak helyére nagyszabású, új kastély építését tűzte ki céljául. A négy változatban kidolgozott terv megvalósítását részben anyagi okok hiúsították meg. A második világháború befejezése után 1945-ben a Népjóléti Minisztérium kiutalására a budapesti Lipótmezei Elmegyógyintézet egy részét a tatai Esterházy-kastélyban helyezték el. Az 1990-es évek elejéig kórházi célokra használták a kastélyt (9431 Fertőd–Eszterháza, Joseph Haydn utca 2.).

Öreg-tó – Tata egyik legnagyobb vonzereje. A közel 250 hektáros tó, a világ legfontosabb vízi élőhelyeinek védelmére született nemzetközi, ún. Ramsari-egyezmény hatálya alá tartozik. Európa egyetlen olyan városi tava, melyen az őszi és téli hónapokban vadludak és más költöző madarak tízezrei találnak átmeneti menedéket (2890, Tata).

Angolkert – A Cseke-tó mesterséges vízfelület, amely nevét egy Cseke nevű birtokosról kapta. Magyarország első angol típusú kertjét Böhm Ferenc uradalmi mérnök a tó mellé tervezte és telepítette 1783-tól (2890 Tata, Erzsébet királyné tér 10.)

Német Nemzetiségi Múzeum – A múzeum 1983 óta az egykori Nepomucenus-malomban működik. Az egykori vízimalom 1758-ban, Fellner Jakab tervei alapján épült, nevét a molnárok és vízen közlekedők védőszentjéről, Nepomuki Szent Jánosról kapta, akinek fából faragott, naiv szépségű szobra az épület homlokzatát díszíti (2890 Tata, Alkotmány u. 1.)

Kapucnis templom – A templom igen egyszerű külseje lenyűgöző barokk belsőt rejt. A kapucinus szerzetesek Eszterházy József invitálására érkeztek a városba. A világtól elzárt atyák három szerzetesi fogadalmát – szegénység, tisztaság, engedelmesség – a barna csuhájukat összefogó fehér kötélöv is jelképezi (2890 Tata, Bartók Béla út 1.).

Tatai Vízimalmok – Az 1930-as években üzemelő 15 vízimalom közül, csak négy a Cifra-, a Miklós-, a Pötörke- és a Wéber malom működött. 1950-ben a mezőgazdaság átalakítása és a vele járó államosítás egyre több vízimalom leállását eredményezte. 1961. szeptember 2-án a tatabányai XV/b akna súlyos vízbetörése, végleg megszüntette az angolkert Kék forrását és a Tata területén feltörő forrásokat, a Fényes forrással együtt. Ezzel megpecsételődött a még vízi erővel működő tatai malmok sorsa.

Harangláb Óratorony – Az Óratoronynak is nevezett építmény különlegessége, hogy faácsolata vasszögek nélkül épült. Falán emléktábla őrzi az egykor Tatán tartott országgyűlés emléklét. 2004. augusztusa óta az idő múlását minden órában harangjátékkal jelzi.

Tanösvény – Az egész évben, szezonon kívül is látogatható Fényes Tanösvény egy tizennyolc állomással rendelkező ökoturisztikai útvonal, amely interaktív módon mutatja be a fürdő területének természeti kincseit. Egyszerre informatív és szórakoztató turisztikai attrakció, mely bővelkedik kalandokban: önállóan, kötélhídon és csónakkal járhatják be a látogatók, és megcsodálhatják a karsztforrások lenyűgöző élővilágát. (2890 Tata, Fényes Fasor).

Agostyáni Arborétum – Tatától 7 km-re, a Gerecse hegység egyik páratlan szépségű völgyében 30,5 hektáron láthatóak az arborétum impozáns fás szárú növényei. A kert, a Madárdalos Agostyáni Arborétum jelzőt viseli, mert területén 71 madárfaj költése, 110 madárfaj megjelenése vált ismertté. Natura 2000, különleges rendeltetésű madárvédelmi terület (2835 Tata).

Források: Tata városának honlapja, Tatai Fényes Tanösvény oldala 

A felsorolt helyeket és programokat az alábbi térképen jelöltük: 🙂

Szabadidős programok tatai osztálykiránduláshoz

 

Amennyiben Tatát válsztjátok osztálykirándulásotok helyszínéül, változatos szabadidős porgramokon vehettek részt. Lenyűgöző természeti adottságainak, történelmének köszönhetően a Városfelfedező séta – kvízjáték programunkkal, igazán szép környezetben fedezhetitek fel a belvárost. Különböző szabályvariációk alapján próbálhatjátok ki a Soft-Csúzlis kalandjátékunkat.

Az aktívabb programokat kedvelőknek szívesen ajánljuk az Íjászok viadala, vagy akár a Buborékfoci játékunkat. Ezek mellett, az országban egyedülálló módon fedezhetitek fel Tata belvárosát egy igazi élményprogram, a Kickbike-os városnézés keretén belül.

Diákszállások Tatán

 

A diák- és ifjúsági szállások tekintetében számos lehetőséget kínálunk honlapunkon. Közvetített szállásainkat osztálykirándulásokra szabva hirdetjük, így amennyiben egy tatai osztálykirándulás lesz a befutó idén, biztosan megtaláljátok a számotokra legmegfelelőbb csoportos szállást.

Hasznosnak találtad?

Oszd meg ismerőseiddel a gombra kattintva: