Szentendrei osztálykirándulás

szentendrei osztálykirándulás

Szentendrei osztálykirándulás

szentendrei osztálykirándulás

Szentendrei osztálykirándulás

Szerző: | 2018. 12. 23. | Uncategorized

Szentendre a festők városa, emellett kulináris paradicsom, zenei mennyország, vízi kánaán és romantikus randi helyszín is az ide látogató turisták és a helyiek számára. Rengeteg szabadidős elfoglaltság vár benneteket a macskaköves utcákon! Szentendre Pest megyében, a Dunakanyar kapujában, a Visegrádi-hegység és a Szentendrei-Duna találkozásánál fekszik. Magyarország egyik legnépszerűbb Budapesthez közeli turista célpontja. A Dunakanyar ékszerdobozának nevezett város megérdemelten kapta a – Művészetek városa – elnevezést. A 20. században művészek is felfedezték a sajátosan mediterrán hangulatú várost, sorra jöttek létre a művésztelepek, kolóniák. Szentendre sajátosan mediterrán városképe a törökök kiűzése után 1690-ben, III. Csernojevics Arzén pátriárka vezetésével ideérkező szerb, dalmát és görög telepeseknek köszönhető.

Ne maradj le a következő hasznos bejegyzésünkről sem! Kérj értesítést e-mailben ?

Ne maradj le a következő hasznos bejegyzésünkről sem! Kérj értesítést e-mailben ?

Hogyan juthattok el Szentendrére?

Szentendre belvárosa kiemelkedően szépnek nevezhető, tele színes, barokk hangulatú házakkal, szerb templomokkal, szűk sikátorokkal, és egy csodaszép főtérrel.

Szentendre akár ingyenesen is eljuthattok a MÁV által biztosított csoportos vasúti utazás kedvezmény igénybevételével! Az ingyenes vasúti utazás kedvezményben részvevő szentendrei múzeum a Szabadtéri Néprajzi Múzeum. A múzeumokhoz tartozó címeket és elérhetőséget az ingyenes utazás, múzeumok listája című bejegyzésünkben gyűjtöttük össze.

Szentendre megközelítése az ország különböző területeiről:

  1. Kattints a bal felső sarokban található “További lehetőségek” feliratra.
  2. Az új lapon megnyílt térkép bal felső sarkában tudod kiválasztani a kiindulási pontot.
  3. Nyomj entert, majd válassz közlekedési eszközt.

⛪ Kulturális programok és látnivalók Szentendrén és környékén:

Fő-tér – A tér a történelmi városmag központja, a görög negyedtől nyugatra helyezkedik el. Ez volt a szerb negyed központja. Közepén áll a Szerb Kereskedő Társaság keresztje, amit 1763-ban emeltek hálából, hogy a pestisjárvány elkerülte a várost. A Fő tér minden házának múltja egy-egy külön történet. A középkortól kezdve itt volt a színhelye a társadalmi és gazdasági életnek. Itt futottak össze a budai, visegrádi és pilisi országutak. Így alakult ki a háromszög alakú tér, melynek közepén találjuk Szentendre egyik fő szimbólumát a Kalmár-keresztet.

Szamos Marcipán Múzeum – A magyarországi édesipar históriájának két nagy alakja, Szamos Mátyás és Szabó Károly műhelye, munkássága fogott össze Szentendrén a közösen működtetett üzlet megvalósításával. A receptek többsége Szamos Mátyás leleményességét dicséri. A cukrászda szomszédságában található marcipánmúzeum, Magyarország első marcipánokat bemutató múzeuma. A múzeumban lehetőség van megismerkedni a cukrászat és marcipánkészítés remekműveivel. A marcipánmunkák között megtalálhatóak különféle hírességek, rajzfilm figurák, művészien díszített esküvői torták.

Ráby-ház – A Ráby ház egy jellegzetes barokk lakóépület, kazettás nagykapuval, kőkeretes ablakokkal. Ráby Mátyásnak 1768-ban épült háza. Az épület egy közös udvaron épület kettős ház, amit kerítésfal köt össze a Rab Ráby tér felől. Bejárata a Hunyadi utca felől is van. A Ráby ház Szentendre legépebben megmaradt barokk lakóháza.

Belgrád Székesegyház – A Belgrád székesegyház a Belgrádból érkezett menekültek temploma, 1758 és 1763 között épület fel. Már Nándorfehérvár (Belgrád) 1521-es eleste után érkeztek szerbek Szentendrére, de nagyobb számban azonban csak 1690 körül telepedtek le. A Belgrádból érkezett betelepülők leszármazottjai építették fel templomukat a Nagyboldogasszony tiszteletére, melyet a mai napig Belgrád-székesegyháznak nevezik.

Kovács Margit Kerámiamúzeum – A Kovács Margit Kossuth-díjas kerámiaművész életművét bemutató gyűjtemény 1973-ban nyitotta meg kapuit. Kovács Margit kerámiaművész 1972-ben az életművének a jelentős részét a szentendrei székhelyű Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának adományozta, melyből 1973-ban nyílt állandó kiállítás. A kerámiaművész több száz különös hangulatot árasztó alkotása 11 kiállító teremben, kronologikus rendben tekinthető meg. A múzeumi látogatás során a valóság, a mesék, a pogány mitológia és a keresztény Bibliai világból barangolhatunk át akár a középkori időkbe, ám hazánk népművészetének világa is csodálatos módon tárul a szemünk elé.

osztálykirándulás szentendre

Blagovesztenszka (Görög) Templom – A Szentendre Fő terén álló eredeti fa templomot a törökök elöl Szentendrére menekítő szerémségi szerzetesek emelték 1690-ben. A jelenlegi templom ennek a fatemplomnak a helyén épült 1752-ben Mayerhoffer András tervei alapján. A Fő tér keleti oldalán elhelyezkedő templom barokk és rokokó stílusban épült. Órapárkányos homlokzati tornya 28 méter magas. A templom mára Szentendre egyik jelképévé vált. A bejárat mellett görög feliratú, vörös márvány síremlék látható.

Szerb kereskedőház – A Szerb kereskedőháza az 1720-as években építették barokk stílusban. A Fő tér keleti oldalán elhelyezkedő épület eredetileg 6 házból olvadt össze. A 18. század második felében, vagy a 19. század elején egységesítették a hat épület homlokzatát és hozták közös tető alá őket.

A harangozó háza – Népművészetek háza, melyet gyakran a harangozó házának is neveznek, Szentendre egyik legrégebbi falusias jellegű épülete. Iskolai célokra épült 1779-ben. Az épületet Pest megye 1974-ben vásárolta meg a katolikus egyháztól múzeum céljára. A Népművészetek háza nevet 1977-es megnyitásakor kapta, mely hosszú ideig Pest megye tárgyalkotó népművészetét bemutató kiállításoknak adott helyet. Mostanság 1-2 évig tartó időszakos kiállítások láthatók az épületben.

Városi Tömegközlekedési Múzeum – Lehet, hogy napjainkban az egyik legkevésbé népszerű közlekedési mód a tömegközlekedés, de higgyétek el, a Tömegközlekedési Múzeum hihetetlenül izgalmas élményt tartogat számotokra! A múzeum célja az, hogy bemutassa az érdeklődőknek a forgalomból korábban kivont járművek egy-egy típusát. 5 kiállító terem, bemutatócsarnok, és szabadtéri kiállító terület vár arra, hogy bejárjátok, közben pedig fényképfelvételek és korabeli tárgyi emlékek mutatják be a közlekedés fejlődését a lóvasúti vonal megnyitásától a megépített- és tervezett metróvonalakig.

Szentendrei-sziget – A szigeten mesés környezetben tölthettek el egy napot, de akár egy hónapot is. A települések bájos hangulatát felfedezhetitek biciklizés közben, és ha szemfülesek vagytok, akkor látogattok el Szigetmonostorra, amikor a településen megrendezett, népszerű fesztiválokon fenséges söröket, és ételkülönlegességeket kóstolhattok, miközben nagyszerű koncerteket hallgathattok a Duna közelében.

Forrás: ilovedunakanyar.hu, orszagjaro.net

Szentendre és közeli látnivalók térképen

Az alábbi térképen bejelöltük neked a felsorolt kulturális látnivalók, valamint a távolsági (busz és vasúti) megállók helyszínét. A könnyebb navigáció érdekében kattints a térkép bal felső sarkában lévő ikonra. ?

Szabadidős programok Szentendrén

A természet és a főváros közelsége miatt Szentendre egy igazi gyöngyszem egy osztálykirándulás alkalmával, legyen szó egynapos, vagy akár többnapos kirándulásról! A programok sorában választhatjátok a település felfedezésének egy igazán újszerű és élményekkel teli módját. A Cool-túra városfelfedező kvízjátékunk és a Városfelfedező séta – kvízjáték programunk egyaránt kis nyomozókká teszi az osztályokat, ahol a csapattagok egy térkép és izgalmas feladatok nyomait keresik meg.

Természetesen nem hagyjuk ki a Szentendrei Skanzent, és a Városi Tömegközlekedési Múzeumot sem. És ha emellett az energiákat is lekötnénk, akkor erre is van néhány, aktív ötletünk. A painballal számos hasonlóságot mutató Soft-csúzlis játék az ügyességet teszi próbára. Az Íjászok viadala a honfoglalás kori Magyarországot hozza vissza egy biztonságos és szórakoztató környezetben. A Buborékfoci a világkupa döntő egyik kisebb változata, csak épp egy hatalmas buborékba bújva. A Kick-bike pedig az országban egyedülálló módon mutatja meg nektek a várost.

Szabadidős programcsomagjainkról bővebben az alábbi linkekre kattintva tájékozódhatsz:

» Egynapos osztálykirándulások Szentendrén

» Többnapos osztálykirándulások Szentendrén

Diákszállások Szentendrén

A diák- és ifjúsági szállások tekintetében számos lehetőséget kínálunk honlapunkon. Közvetített szállásainkat osztálykirándulásokra szabva hirdetjük, így amennyiben egy szentendrei osztálykirándulás lesz a befutó idén, biztosan megtaláljátok a számotokra legmegfelelőbb csoportos szállást.

Ne maradj le a következő hasznos bejegyzésünkről sem! Kérj értesítést e-mailben ?

Ne maradj le a következő hasznos bejegyzésünkről sem! Kérj értesítést e-mailben ?

Hasznosnak találtad?

Oszd meg ismerőseiddel a gombra kattintva: