Szegedi osztálykirándulás

szegedi osztálykirándulás

Szegedi osztálykirándulás

szegedi osztálykirándulás

Szegedi osztálykirándulás

Szerző: | 2018. 10. 29. | Uncategorized

A Napfény Városa (itt a legmagasabb az országban a napsütéses órák száma), Fesztiválváros – sokféle névvel illették már Szegedet, Magyarország harmadik legnagyobb települését, ebből is látszik, milyen sokszínű és érdekes városról van szó. Szépsége utánozhatatlan, múltja gazdag, a lakói pedig vendégszeretőek. Szeged történelmének és mai városképének egyik legmeghatározóbb esemény az 1879-es árvíz. Az épületek többsége az árvíz során elpusztult, a mai épületek jó része az árvíz után épült. Szeged egységes, eklektikus stílusban épült belvárosa hamar a turisták kedvencei közé került. A város azonban nem csak pusztulást kapott a Tiszától, hanem élelmet is, hiszen a halban gazdag folyó a halászoknak a biztos megélhetést jelentett. A legváltozatosabb halételekkel találkozhatunk a város és a környék halászcsárdáiban, de a leghíresebb mégis a szegedi halászlé.

Ne maradj le a következő hasznos bejegyzésünkről sem! Kérj értesítést e-mailben ?

Ne maradj le a következő hasznos bejegyzésünkről sem! Kérj értesítést e-mailben ?

? Hogyan juthattok el Szegedre?

A Szeged szó jelentését illetően két felfogás létezik. Az egyik szerint ez lenne a szeg, szög, szöglet kicsinyítő származéka. E nézettel szemben Reizner János a Város nevét a sziget szóból származtatja: „Hogy a Szöged, Szüged név nem mást, mint szigetet jelent”.

Az alábbi Google térkép segítségével pontosan meghatározhatod, hogy különböző közlekedési eszközökkel mennyi időbe kerül ejutni Szegedre.

  1. Kattints a bal felső sarokban található “További lehetőségek” feliratra.
  2. Az új lapon megnyílt térkép bal felső sarkában tudod kiválasztani a kiindulási pontot.
  3. Nyomj entert, majd válassz közlekedési eszközt. 

⛪ Kulturális programok és látnivalók Szegeden és környékén:

Széchenyi tér – Közép-Európa egyik legszebb terét évszázados platánfák, császárfák, pompás virágzatú magnóliák és több más különleges növény, szökőkutak és szobrok teszik különlegessé. A Széchenyi tér a Kárász utca folytatása, megjelenését a XIX. század végén uralkodó eklektika határozza meg.

Városháza – A Szegedi városháza jelenlegi épülete a Széchenyi téren már a harmadik épület. Az első városháza még 1728-ban épült, mely jóval szerényebb kivitelű volt ezért idővel alkalmatlanná vált a hivatalok elhelyezésére. A másodikat, melynek alapterülete megegyezett a mostaniéval Vedres István tervei alapján építették 1799 és 1804 között. A szegedi nagy árvizet követően a belvárost fel kellett tölteni, emiatt az épület túlságosan alacsonnyá vált. A városháza meglévő alapfalaira új emeletet építettek, majd eklektikus-neobarokk stílusban alakították át Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján. Az Új Városházát 1883-ban I. Ferenc József avatta fel. A lépcsőház középső ablakát a király híres mondása díszíti: Szeged szebb lesz, mint volt.

Fogadalmi templom – Szeged mai városképét jelentősen meghatározza az 1879-es nagyárvíz, melynek levonulása után a városatyák fogadalmat tettek egy monumentális katolikus templom megépítésére. Ennek eredmény az azóta Szeged jelképévé vált Fogadalmi templom. A döntés még 1883-ban megszületett, de az építkezés csak 1913-ban kezdődött meg, mert a templom eredeti helyén a 18. századi barokk Dömötör templom állt, melynek plébánosa hevesen ellenezte az épület lebontását.

Dóm tér – A Szegedi Dóm tér 12.000 m2-es nagyságával megegyezik Velencei Szent Márk tér méretével. Az elegáns, letisztult stílusú tér Rerrich Béla tervei alapján épült fel 1928-1930 között. Szeged leghíresebb terének legmeghatározóbb épülete természetesen a Fogadalmi templom, mely előtt a Szentháromság szobor található.

osztálykirándulás szeged

Szent István tér és víztorony – A Szegedi Szent István téren található az ország első vasbetonból készült víztornya, mely egy ipartörténeti különlegesség. A Zielinski Szilárd által tervezett torony 1004,8 köbméter víz befogadására alkalmas, 1904-ben épült fel és a mai napig az eredeti funkcióját szolgálja. A szegediek által csak Öreg Hölgynek nevezett víztorony belsejében egy Foucault inga függ, mellyel bizonyítható, hogy a föld forog a saját tengelye körül. A Szent István téri víztorony alapvetően Szeged vízellátó rendszerének szerves része, de emellett kilátóként is funkciónál, valamint akusztikája lehetővé teszi hangversenyek rendezését is.

Móra Ferenc Múzeum – Szeged egyik legimpozánsabb épülete neoklasszicista stílusban épült 1896-ban, a városi múzeum és a Somogyi-könyvtár számára. A múzeumi és a könyvtári együttes intézményt Közművelődési Palotának nevezték el.

Szegedi Nemzeti Színház – A félköríves homlokzatú, eklektikus neobarokk épület 1883-ban épült Ferdinand Fellner és Hermann Helmer cégének tervei alapján. A színház két oldalán falfülkékben Katona József és Erkel Ferenc szobrai láthatók, melyek különlegessége, hogy Tápai Antal szobrászművész a helyszínen készítette el őket. A Szegedi Nemzeti színház 1885. április 22-én leégett, de helyreállításról gyorsan gondoskodtak, így 1886. október 2-án már át is adták az újjáépített színházat.

Szegedi Vadaspark – A szegedi vadaspark a belvárostól 2,5 km-re fekszik egy 44 hektáros erdős környezetben, mely egy egész napos program is lehet a látogatók számára. A vadaspark 1985-óta működik, látogatókat azonban csak 1989-óta fogad. Elsősorban ritka, veszélyeztetett fajok tartására szakosodott. A szegedi állatkertben olyan különleges állatok is megtalálhatóak, mint a dél-amerikai karmosmajmok, a hópárducok, a sörényes hangyászok, rozsomák, fossza.

Fűvészkert – A 17 hektáros füvészkert szeged déli részén található a Szegedi Tudományegyetem fenntartásában, oktatási és kutatási célokat is szolgáló, de a nagyközönség számára is elérhető gyűjteményként. Két különlegessége a dél-kínai ősfenyő és az indiai lótusz. A kert rendszerezetten mutatja be a gazdasági jelentőségű fajokat, a gyógy- és fűszernövényeket, a rost és élelmiszernövényeket, valamint részt vesz a védett növények megóvásában.

Forrás: femcafe.hu, orszagjaro.net

? Szegedi és közeli látnivalók térképen

Az alábbi térképen bejelöltük neked a felsorolt kulturális látnivalók, valamint a távolsági (busz és vasúti) megállók helyszínét. A könnyebb navigáció érdekében kattints a térkép bal felső sarkában lévő ikonra. ?

?  Szabadidős programok Szegeden

Egy szegedi osztálykirándulás alkalmával valamennyi programunkat kipróbálhatjátok egynapos, valamint többnapos kirándulásaink keretein belül. Idegenforgalmi adottságainak, történelmének és kultúrájának köszönhetően Cool-túra városfelfedező kvízjátékunk keretében izgalmas módon ismerhetitek meg a belváros leghangulatosabb részeit a “cool-túra” térképünk és a rajta bejelölt pontokhoz írt kvíz kérdések iránymutatásával.

Hasonló élményt nyújt a Városfelfedező séta – kvízjáték programunk, amelyet hetedik osztályos, vagy nagyobb diákoknak ajánlunk. Szabadidős programjaink közül választhatjátok még a Soft-Csúzlis kalandjátékot, a csapatépítő ügyességi játékokat, vagy a fejtörő Szabadulószoba programunkat, amely különleges varázsát az érdekes és gyakorlatias feladatok, feladványok, valamint ezek változatos megoldási útjai adják. Kipróbálhatjátok a Metropolisz stratégiai csapatépítő társasjátékunkat, amelyben egy-egy várost kell felépítenetek, a cél pedig vagyon és a rangszerzés. A szükséges eszközök a leleményesség, kreativitás, jó gazdálkodás, sok fabatka, na meg az építőanyagok.

Az aktívabb programokat kedvelőknek szívesen ajánljuk az Íjászok viadala, vagy akár a Buborékfoci játékunkat. Ezek mellett, az országban egyedülálló módon fedezhetitek fel Szeged belvárosát egy igazi élményprogram, a Kickbike-os városnézés keretén belül.

Szabadidős programcsomagjainkról bővebben az alábbi linkekre kattintva tájékozódhatsz:

» Egynapos osztálykirándulások Szegeden

» Többnapos osztálykirándulások Szegeden

 

?  Diákszállások Szegeden és környékén

A diák- és ifjúsági szállások tekintetében számos lehetőséget kínálunk honlapunkon. Közvetített szállásainkat osztálykirándulásokra szabva hirdetjük, így amennyiben egy szegedi osztálykirándulás lesz a befutó idén, biztosan megtaláljátok a számotokra legmegfelelőbb szedegi csoportos diákszállást.

?  Rövid videó a szegedi osztálykirándulásunkról

Ne maradj le a következő hasznos bejegyzésünkről sem! Kérj értesítést e-mailben ?

Ne maradj le a következő hasznos bejegyzésünkről sem! Kérj értesítést e-mailben ?

Hasznosnak találtad?

Oszd meg ismerőseiddel a gombra kattintva: