Az osztálykirándulás 5 oktatási előnye

Osztálykirándulás oktatási előnyei

Az osztálykirándulás 5 oktatási előnye

osztálykirándulás középiskolásoknak

Az osztálykirándulás 5 oktatási előnye

Szerző: | 2018. 10. 9. | Uncategorized

Nem csak érdekesek és izgalmasak, de az osztálykirándulások számos előnnyel is járnak mind a diákok, mind a pedagógusok szempontjából. Elsőként is hozzájárulnak a diákok általános fejlődéséhez, és a különböző helyek felfedezése sokrétű tapasztalattal gazdagítja őket. Az osztálykirándulásokat akár a tanulás szerves részeként is felfoghatjuk, amely közösségi élményt nyújtva ad lehetőséget a gyerekeknek az „életszagú” tudás megszerzésére, miközben szórakozva bele is szerethetnek a tanulásba.

? Nincs lehetőséged olvasni? Hallgasd meg a cikket:

Legyen az egy belföldi kirándulás, egy külföldi kiruccanás vagy épp egy tereptúra a megszokott lakókörnyezeten belül, az osztálykirándulások legnagyobb előnye, hogy kiszakítja a diákokat az osztályteremből. Ez mindenképpen leköti az energiákat, kölcsönhatásba lépnek a környezetükkel, bekapcsolódnak a kulturális körforgásba, a történelem részeseivé válnak és elkezdik másként látni a világot. Lássuk, hogy az oakridge.in nemzetközi szervezet szerint melyik az az öt kulcsfontosságú tényező, ami miatt igazán érdemes a diákokat osztálykirándulásokra vinni! 

1. A diákok több motivációt éreznek a tanulásra

A mai világban szinte teljesen egyértelmű, hogy a kézzel fogható, gyakorlati információk sokkal könnyebben „mennek az ember fejébe”, mint az osztályteremben hallható, gyakran száraz és valljuk be, néha unalmas szövegek. És mennyivel jobban hangzik egy igazi, élő történelem például a pákozdi Katonai Emlékparkban, vagy épp egy növényeket és állatokat azonnal prezentáló biológia (esetleg természet- és környezetismeret) óra a Velencei-tónál. A diákok utóbbiakat nagy valószínűséggel sokkal jobban élvezik majd, mint egy negyvenöt perces iskolai padkoptatást, hiszen itt ténylegesen megtapasztalhatják mindennek az alapját. Hiszen az osztályteremben minden technológiai csoda és több dimenziós prezentáció ellenére mégis csak elméleti marad a megszerezhető tudás.

2. Jobb megértés

Az osztálykiránduláson résztvevő gyermekek látóköre szélesedik, hiszen rengeteg olyan élményt kapnak és olyan tudásra tesznek szert, amelyet csak az iskolából kilépve kaphatnak meg. Emellett a globális kérdéseket is más szemszögből tudják megközelíteni (akár több perspektívát is megtapasztalhatnak), hanem elméjük szó szerint nyitottá válik a tanulásra. A valóságközeli élmények és a gyakorlati tapasztalatok során egyszerűen jobban megértik és értékelik a tudás elsajátításának fontosságát és relevanciáját. És ezért fognak aztán később jobban teljesíteni az iskolapadban is, ahol egészen biztosan kiváló eredményeket érnek el.

osztálykirándulás ötletek középiskolásoknak

3. Új és értékes tanulási élményeket kapnak

Az osztálykirándulások segítenek kapcsolódni más emberekhez és különböző kultúrákhoz. A diákok számos új ötletet kaphatnak, lehetőségeket ismerhetnek fel és korábban ismeretlen embereket és hivatásokat láthatnak, miközben új értékeket sajátítanak el és akár szenvedéllyel is beleszerethetnek egy-egy most látott dologba. Ahelyett, hogy elméleti órákon hallgatnák a világ működését, egy osztálykiránduláson valóban megtapasztalhatják azt, miközben hiánypótló órákat kapnak az életről. Ennek pedig visszavonhatatlan következménye, hogy a diákok óhatatlan vágyat érezzenek új dolgok kipróbálásához vagy épp álmaik megvalósításához.

4. Eredeti és kreatív gondolatok születnek

Azt mondják, hogy ha szeretnénk a kreativitásunkat fejleszteni, akkor utazzunk sokat! Az új élmények ugyanis megnyitják az elménket egy új gondolkodásmód felé. Az mindig csak jól sülhet el, ha elhagyjuk a komfortzónánkat, mivel az elmét ez más típusú feladatmegoldásra és működésre ösztönzi. Az új helyek felfedezése bizonyítottan új idegi kapcsolatokat alakít ki, amelyek megbízhat és kreatív gondolatokat indítanak el.

5. Fejleszti a szociális és kommunikációs készségeket

A kommunikációs készségek fejlesztésének lehetősége az osztálykirándulások nem elhanyagolható előnye. Közben egyre jobbá válnak a szociális kompetenciáik: a gyerekek magabiztosabban mozognak majd a társas kapcsolatok kialakításában, fenntartásában, de még a konfliktusok kezelésében is. Egyszerűen lassan, de biztosan megtanulják, hogyan kommunikáljanak egymással és más emberekkel. Nem ritka esetben akár még az új nyelvek tanulása is előtérbe kerülhet, és a különböző kultúrák iránti nyitottság is csak a jó irányt jelentheti.

+1 Az élmények

Ne feledjük azt sem, hogy az osztálykirándulások igen gyakran az iskolai évek egyik legemlékezetesebb emlékei. Annak érdekében, hogy a diákok mosolygó arccal, csillogó szemekkel és vidáman őrizhetjük meg később is ezt a kincset, fontosak a tartalmas, élményekkel teli kiruccanások. Mindezek közben szórakozva készítik fel őket a való életre, amely a mai, igen összetett világban elengedhetetlenül fontos kompetencia.

Ne maradj le a következő hasznos bejegyzésünkről sem! Kérj értesítést e-mailben ?

Ne maradj le a következő hasznos bejegyzésünkről sem! Kérj értesítést e-mailben ?

Hasznosnak találtad?

Oszd meg ismerőseiddel a gombra kattintva: