Buszos vagy vonatos osztálykirándulás?

Gyakorta felmerülő kérdés egy osztálykirándulás szervezése során, hogy az utat bérelt busszal, távolsági busszal, vagy vonattal tegyük-e meg. Éppen ezért röviden összefoglaltuk neked, hogy a különböző utazási formáknak milyen előnyei, valamint hátrányai vannak, illetve azt, hogy az egyes járműveket milyen esetekben érdemes választanotok.

1. Osztálykirándulás bérelt busszal

A buszbérléses utazás kétség kívül az egyik legkényelmesebb megoldás az osztályok számára. Már hazánkban is számos cég szolgáltatásai közül választhatunk. A szervezés elején érdemes több busztársaságtól árajánlatot kérned, majd azok közül kiválasztani a számotokra legmegfelelőbbet. Amennyiben rendelkezik a cég saját honlappal, nézd meg, tanulmányozd át részletesen. Az esetleges vélemények is sokat elárulhatnak a társaságról, amelyeket a volt utasok adnak. Amennyiben szükségesnek látod, bátran kérj tőlük referenciát is. Szerintünk jó ötlet az is, hogy osztozzatok a buszon más osztályokkal is. Kis létszámú csoportoknak megéri összeegyeztetni a kirándulás időpontját, így a fennmaradó helyek sem maradnak üresen, ráadásul ezzel a módszerrel a költségeken is osztozni tudtok.

A bérelt busszal történő kirándulás lehetőséget nyújt a külföldi osztálykirándulásokra is, amelyet a felröppenő hírekkel ellentétben 2018-ban is szervezhetsz osztályod számára, tekintettel az Emberi Erőforrások Minisztériumának 27/2017. (X. 18.) számú rendeletére a nevelési-oktatási intézmények által szervezett országhatárt átlépő autóbuszos kirándulások biztonságáról. Az új szabályozásról bővebben, az alábbi cikkünkben olvashatsz.

A bérelt busz előnyei és hátrányai:

  • Az indulás időpontját saját magatok szabjátok meg.
  • A késő diákokat meg tudjátok várni.
  • Csak az osztály utazik vele, vagy akikkel megosztjátok.
  • Elvisz ahova kérjük és megáll ott, ahol és amikor szeretnénk.
  • Néha van DVD lejátszó 😀 
  • Költséges, amennyiben kicsi a csoport.
  • A szabályozás megnehezíti a bérlést és az utazást.
  • Nem mindenhol tud parkolni, gyakran sokat kell sétálni a belvárosig.
  • Szükős mozgásteret biztosít.
  • Egyéb felmerülő költségek: parkolási díj, behajtási engedély, sofőr napidíja…

Milyen esetben érdemes ezt az utazási formát választani?

Egy- vagy többnapos belföldi utazásra, ahol a busz-, vagy a vasútállomás messze van. A külföldi utazást az új szabályozás nagyban nehezíti, viszont ilyen célokra még mindig ez az utazási forma a legcélszerűbb választás. A nagyobb szabadságra vágyó osztályoknak mindenképpen nyerő választás! 🙂 

Jó, ha tudod…

  • Többnapos utazás esetén a gépkocsivezető szállását minden esetben a Megrendelő biztosítítja, külön szobában történő elhelyezéssel.
  • A 30/1992. (II.13.) Korm. Rendelet alapján a gépkocsivezetőt külföldön napdíj illeti meg, amelynek költségeit forintban a Megrendelő viseli.
  • Egy gépkocsivezető esetén a maximális napi vezetési idő kétszer 4,5 óra, amely egy héten kétszer 10 órára növelhető (EGK 561). Napi maximális munkaidő 15 óra (EGK 561)
  • Az utazás során felmerülő járulékos költségeket (parkolás, autópályadíj, stb.) a Megrendelő fizeti.
  • A számlázás a menetlevél alapján történik.

2. Osztálykirándulás távolsági busszal

Ebben az esetben a menetrend szerint közlekedő járatokkal való utazásról írunk, amely akkor lehet megfelelő választás számodra, ha viszonylag kisebb létszámú csoporttal szeretnél kirándulást szervezni.

osztálykirándulás távolsági busszal

A távolsági busz előnyei és hátrányai:

  • Olcsó, amennyiben rövid az úti távolság.
  • Közeli helyekre könnyű eljutni vele.
  • Gyors, amennyiben nem áll meg mindenhol.
  • Csúcsidőben tömegnyomor a buszon.
  • Településenként kevés járatatot biztosítanak. Ha lekésitek az átszállást csúszik az egész program.
  • Időhöz vagytok kötve a kirándulás alatt.
  • Gyakran messze van a buszmegálló a szállástól.

Milyen esetben érdemes ezt az utazási formát választani?

A távolsági busz választása hosszú távú közlekedésre kényelmi szempontból nem alkalmas. A busz ritkán áll meg, a diákoknak pedig nincs lehetőségünk útközben felállni és mozogni, hiszen ez baleset veszélyes. Ennek ellenére közeli úti célok elérése esetében kitűnő választás lehet, főleg abban az esetben, ha kisebb csoporttal szeretnél kirándulni menni.

Jó, ha tudod…

Országos, regionális és elővárosi utazásban a magyar állampolgárok csoportos kirándulása esetén 50%-os menetjegy kedvezményre jogosult: min. 10 fős nappali tagozatos diákok csoportja.

A busztársaság információi alapján, a kijelölt autóbuszjárat igénybevétele esetén három éves kor felett távolsági kiegészítő jegyet – kivéve bérletes utasok – szükséges váltani. A távolsági kiegészítő jegy díjából jogszabályban meghatározott kedvezmény nem vehető igénybe. Csoportos utazás esetén az utazás szervezőjének előzetes írásbeli megrendelése és a VOLÁN visszaigazolása szükséges.

A szükséges dokumentumokról, utazási listáról és egyéb feltételekről itt tájékozódhattok: díjszabás Ne felejtsük el, hogy a  menetrend szerinti autóbusz közlekedés férőhelyei elsősorban a menetrend szerinti utazási igényekhez vannak igazítva, ezért nagyobb létszámú csoport esetében érdeklődjünk a különjárati szolgáltatásokról, amelyről bővebben itt olvashattok.

3. Osztálykirándulás vonattal

Vasúti utazás esetén is lehetőségetek van kedvezményes csoportos menetjegy vásárlásra. Az ehhez szükséges nyomtatványt, az alábbi oldalon éred el. A feláras vonatokon a felárak megfizetése is szükséges a menetjegyek mellett. Csoportos utazási igényeteket a tervezett út előtt legalább 7 nappal jelezned kell a területileg illetékes értékesítő felé, amely a lehetőségek függvényében együttes elhelyezést biztosít számotokra a menetrend szerint közlekedő járatokon.

A vonatos utazás előnyei és hátrányai:

  • Időhöz vagytok kötve.
  • Nagyon gyakran és sokat késnek a szerelvények csúcsidőben.
  • Sok a vágány felújítás és vonatpótló buszok közlekednek.
  • Higénia nem mindig megfelelő.
  • Plusz költség lehet a városban való közlekedés.

Milyen esetben érdemes ezt az utazási formát választani?

Több helyszínre is ingyenesen eljuthattok vonattal, kizárlólag a hely-, valamint pótjegyet kell megfizetnie az utasoknak. Mielőtt belevágsz az adminisztrációs munkákba, érdemes körbejárni, hogy a tervezett útvonalon esedékes-e a jövőben (a kirándulás idejében) vágányzár. Zárlat idején pótlóbuszok közlekednek, amivel az utazási idő akár a többszörösére is nőhet.

Jó, ha tudod…

A hazai vasúti társaság, 50% kedvezményt biztosít a csoportosan utazó diákoknak és kísérőiknek az alábbiak alapján:

  • 10 év alatti diákok esetén, minden 10 fő diák után 2 fő kísérőnek 50% kedvezményt
  • 10 év feletti diákok esetén, minden 10 fő diák után 1 fő kísérőnek 50% kedvezményt együtt történő utazás és csoportosan történő elszámolás esetén.

A közforgalmú személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI.33.§ 4. c pontjában meghatározott feltételek szerint szociálpolitikai kedvezményes árú tanuló menetjegyekről az utas kérésére magánszemély nevén kívül kiadható számla az oktatási intézmény vagy az intézmény fenntartójának a nevére is. További tudnivalókért, keressük fel a területileg illetékes szolgáltatásértékesítőt.

Azt se felejtsük el, hogy az országos múzeumok, valamint egyes nemzeti emlékhelyek és műemlékek látogatásáról szóló kormányhatározat értelmében (1502/2017. (VIII. 11.), ezentúl díjmentesen kirándulhatunk a felsorolt világörökségi helyszínekhez, nemzeti vagy történelmi emlékhelyekhez és műemlékekhez, amelyről bővebben az alábbi cikkünkben olvashattok.