Országszerte összesen 25, köztük budapesti és vidéki helyszíneket látogathatnak meg vonattal ingyenes utazás igénybevételével a kiránduló osztályok. Cikkünkben bemutatjuk a MÁV Start Zrt. aktuális szabályozását az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára által bejelentett kormányhatározat értelmében. A diákok 2024-es évben is díjmentesen kirándulhatnak a felsorolt világörökségi helyszínekhez, nemzeti vagy történelmi emlékhelyekhez és műemlékekhez, ha a vonatos utazást választják. A csoport emellett bátran felveheti a listájára a térítésmentes múzeumlátogatás programját is

Az ingyenes csoportos utazás aktuális szabályozása

Csoportos menetjegyvásárlás során az együtt utazó diákok, óvodások, felnőttek különböző kedvezményt vehetnek igénybe vasúti utazásukhoz. A “Bejelentés csoportos utazáshoz” névre hallgató, három példányos nyomtatvány kitöltésével – a nyomtatvány letölthető ide kattintva. Érdemes az utazási költségekbe belekalkulálni, hogy a feláras vonatokon a felárak megfizetése is szükséges a menetjegyek mellett.

Nagyon fontos, hogy a csoportos utazási igényét, a tervezett utazás előtt legalább hét nappal kell jeleznie a pedagógusoknak a területileg illetékes szolgáltatásértékesítő részére, mert csak így, a lehetőségek függvényében tudnak együttes elhelyezést biztosítani a menetrendszerinti vonatokon.

A MÁV-START tájékoztatása szerint a legfontosabb, hogy már az utazás tervezésekor keressünk rá a honlapon a területi illetékességgel bíró értékesítőre, aki számos, hasznos információval szolgálhat. Egyszerűen kattintsunk az alábbi elérhetőségek oldalra, majd keressük meg a megjelentő térképen a lakhelyünkhöz legközelebb eső várost. A térképen található, kis MÁV ikonra kattintva megjelennek a területi illetékességek, illetve elérhető az utazásszervező értékesítő neve, munkahelyi és mobiltelefon száma, valamint az e-mail címe.

A vasúttársaság kéri a pedagógusoktól, hogy ha vonatos kirándulást terveznek, akkor feltétlenül lépjenek kapcsolatba a saját értékesítőjükkel.

Ezt legjobb már a leges legelején elintézni, a munkafolyamatok és a szervezési lista legtetejére tenni, így nem futhatunk bele olyan, esetleges kellemetlenségekbe, hogy a tervezett vonaton nem tudnak elegendő helyet biztosítani a diákok számára. A vasúttársaság felhívja a figyelmet továbbá arra is, hogy a regisztrációval kapcsolatban nem a pénztárnál kell a folyamatot kezdeni.

Vonattal elérhető osztálykirándulás helyszínek

Kik vehetik igénybe a díjmentes utazási kedvezményt?

Az ingyenes utazás kedvezményét a területileg illetékes értékesítőnél végzett regisztráció után az:

  • általános iskolák,
  • a középfokú iskolák és a gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmények nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő tanulói vehetik igénybe.

Óvodai csoportok esetén a legalább 10 főből álló csoport tagjai, valamint 10 gyermekenként 3 fő kísérő a 2. kocsiosztályon 90 százalékos kedvezményt vehet igénybe. A MÁV tájékoztatása szerint minden 6 éven aluli gyermek igénybe veheti a saját jogán járó magasabb kedvezményt.

Kísérők számára biztosított kedvezmény:

  • 10 év alatti diákok esetén, minden 10 fő diák után 2 fő kísérőnek biztosítjuk az 50% kedvezményt;
  • 10 év feletti diákok esetén, minden 10 fő diák után 1 fő kísérőnek biztosítjuk az 50% kedvezményt,
  • együtt történő utazás és csoportosan történő elszámolás esetén.

Jó tudni, hogy a közforgalmú személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI.33.§ 4. c pontjában meghatározott feltételek szerint szociálpolitikai kedvezményes árú tanuló menetjegyekről az utas kérésére magánszemély nevén kívül kiadható számla az oktatási intézmény vagy az intézmény fenntartójának a nevére is.

Ingyenes vasúti utazás helyszínei

Ahogy arról már az ingyenes utazás múzeumok listája cikkünkben már beszámoltunk, budapesti és vidéki helyszíneket látogathatnak meg vonattal ingyenes utazás igénybevételével a kiránduló osztályok.

A kapcsolódó kormányhatározat (1502/2017. (VIII. 11.)) értelmében Pécsre, Ópusztaszerre, Pannonhalmára, Esztergomba, Székesfehérvárra, Diósgyőrbe, Sárvárra, Somogyvárra, Mohácsra, Egerbe, Várpalotára, Miskolcra, Szigetvárra, Sárospatakra, Debrecenbe, Nagycenkre, Fertődre, Gödöllőre, Keszthelyre, Pákozdra, Zircre, Komáromba és Nagykőrösre is ingyen utazhatnak az iskolás csoportok Gyula mellett.

Érdemes arra figyelni, hogy a MÁV-START szolgáltatási területén és a GYSEV vonalain 2. kocsiosztályon belföldi díjmentes utazás igénybevételére jogosultak az ország területén működő:

  • általános iskola nappali tagozatos tanulói (beleértve a kisegítő gyógypedagógiai intézmények tanulóit is),
  • valamennyi középfokú tanintézet nappali tagozatos tanulói (beleértve a szakmunkásképző iskola, szakiskola, gimnázium és szakközépiskola tanulóit is),
  • minden 10. tanuló után egy fő kísérő (pedagógus vagy szülő).

Amennyiben mindenképpen szeretnétek igénybevenni a kedvezményt, de még nem tudjátok, hogy pontosan hova mennétek, tekintsétek meg vonattal elérhető kirándulás ajánlatainkat!

Az ingyenes vasúti utazás szervezésének lépései

A menetjegy érvénytartama és felhasználása nagyban függ attól, hogy mikorra, hova és hogyan szervezzük az ingyenes utazás élményét. A MÁV a csoport legkényelmesebb és legbiztonságosabb utazása érdekében a következő lépéseket javasolja a 2020. esztendőben is:

  1. A csoportos utazás a fogadónyilatkozatban megjelölt tanítási vagy szombati napot megelőző nap 0.00 órakor kezdhető meg, a visszautazást a fogadónyilatkozatban megjelölt tanítási, vagy szombati napot követő nap 24.00 órájáig be kell fejezni.
  2. Díjmentes utazásra jogosult a csoport az iskola székhelyének vasútállomásától a fogadónyilatkozatot kibocsátó múzeum helyének vasútállomásáig, és vissza. Amennyiben a múzeum vagy a tanintézet székhelyén nincs vasútállomás a hozzá legközelebb eső vasútállomásra, illetve vasútállomásról megváltható a díjmentes menetjegy.
  3. A díjmentes utazás nem szakítható meg és hosszabb út részbeni fedezésére nem használható fel.
  4. A visszautazásra a csoportos menetjegy akkor érvényes, ha a látogatás helyszínén azt lebélyegezték. A bélyegzést Országház látogatás esetén a Közönségszervező Iroda, múzeumlátogatásnál a múzeum végzi.
  5. A bélyegeztetés hiányában a menetjegy visszaútra nem érvényes. Ez esetben a vasúti utazás általános szabályai szerint meg kell váltani az oda- és vissza útra szóló menettérti jegyet. Vonaton történő jegyváltás esetén a vasúti társaság pótdíjat számolhat fel.
  6. Foglalásnál vegyétek figyelembe, hogy a csoportok csak a 2. kocsiosztályon foglalhatnak helyet az ingyenes vasúti utazás esetében.

A szervezés gördülékeny és eredményes lebonyolításához tehát az alábbi iratokra, dokumentumokra és kontaktokra lesz elsősorban szükségünk:

Ingyenes csoportos utazás

Gyakori Kérdések – Az ügyintéző válaszol!

Lesz-e módosítás a kedvezményben?

A MÁV START információi szerint nem lesz módosítás a kedvezményben.

A vonatpótló buszra is érvényes a vásárolt jegy?

Igen, a vonatpótló buszra is érvényes a vásárolt jegy, illetve a menetrendszerinti járatokra is. A MÁV START a vonatok kapacitásának ötven százalékáig tudja biztosítani a kiránduló csoportok számára a helyeket. Ezért is kiemelten fontos az osztálykirándulási szándék bejelentése, mert csak ez alapján tudják a regisztrációt elkezdeni.

Több napos kirándulás esetén is igénybe vehető?

Természetesen. Az utazást már a kirándulást megelőző napon megkezdhetik a csoport tagjai, és a kirándulás rákövetkező nap éjfélig kell befejezni. Például ha a csoport hétfőn indul a kirándulásra, akkor csak szerdán éjfélkor kell hazautaznia a kiválasztott helyszínről. Kikötés azonban, hogy az utazás munkaszüneti napokon, így vasárnap vagy a nyári, téli vagy őszi szünetek idején sem valósulhat meg.

Kell-e valamiért fizetni? (pótjegy, helyjegy?)

Igen, a korábbi szabályozással összhangban, 2024-ben is csak a menetjegyet biztosítja díjmentesen a magyar állam. A pótjegyeket, helyjegyeket, esetleges felárat meg kell fizetnie a csoport tagjainak.

Összevonható más kedvezménnyel a pótjegy, helyjegy?

Nem vonható össze.

Vannak-e már előre látható vágányzárok május-júniusban?

A vágányzári információkra mindig fontos figyelni. Az aktuális állapotokat folyamatosan nyomon követhetjük ide kattintva.

Van, amikor nem érvényes a kedvezmény?

A munkaszüneti napokon, vasárnaponként, valamint a tavaszi, őszi és a nyári szünetben sem érvényes a kedvezmény.

Van-e limit a diákok számában?

Több osztály együtt utazását nem tudják biztosítani.

Van-e limit abban, hogy hány csoport veheti igénybe egy évben?

Nincs limitálva, hogy a kedvezményt hány csoport veheti igénybe egy év során.

Miért olyan fontos az előzetes bejelentés?

Az utazás regisztráció köteles, ezért fontos, hogy már az utazás tervezésekor a legnagyobb kedvezményt nyújtó szervezet felé forduljunk először. Ha itt kezdődik az osztálykirándulás szervezése, jóval biztosabb lábakon áll az ingyenes utazás.

Mikor kell megtenni legkésőbb a bejelentést?

Minimum hét munkanappal korábban kell, hogy megtörténjen a bejelentés ahhoz, hogy el a csoport el tudjon utazni.