Legjobb játékok osztálykirándulásra

Az osztálykirándulások egyik legnagyobb kihívása a pedagógusoknak, hogy melyek azok a szabadidős programok, amelyek az osztály minden tagjának garantált élményt és kikapcsolódást nyújtanak. A játékok kiválasztása az osztálykirándulásra során számtalan kérdés merül fel. Vajon az osztály minden tagja élvezni fogja? Minden edzettségi szint mellett játszható? Milyen játékban tud minden diák aktívan részt venni? A következőkben ezekre a kérdésekre adunk pontos és iránymutató válaszokat, plusz megosztunk veletek néhány hasznos ötletet is azzal kapcsolatban, hogy melyek azok az osztálykirándulás programok, amelyeket bátran választhattok az osztálykirándulásra és amelyek lebonyolításában is hathatós segítséget tudunk nyújtani!

Aktív játékok osztálykirándulásra

Amikor a szabadidős programok között válogatunk, vegyük figyelembe az osztályunk edzettségi szintjét, a korosztályt és ebből adódóan azt is, hogy a diákok figyelmét mivel és hogyan tudjuk tartósan lekötni. A figyelem mellett legalább ennyire fontos a felesleges energiák felszabadítása is, amire például a kisebb korosztálynak hatalmas szüksége van. Az élményfaktorról megfeledkezni szinte bűn lenne az osztálykirándulás játékok tervezésénél, ahol az osztálykirándulás programok mindig igazodjanak a felmért, valós igényekhez. Az aktív játékok pontosan megfelelnek az előbb felsorolt kritériumoknak. De lássuk is, hogy miket találhattok a kínálatunkban!

Aktív és interaktív játékok osztálykirándulásra:

Buborékfoci

kültéri – élményprogram – alacsony edzettségűeknek is

A szabadidős programok kínálatában a buborékfoci az elmúlt évek egyik legnépszerűbb játéka lett! Sikere nem véletlen! Amikor az osztálykirándulásra szánt játékok között válogatunk, a tapasztalatok szerint ezzel nem lehet mellényúlni! A buborékfoci játékosai egy nagy átlátszó buborékgömb belsejében elhelyezkedve, annak teljes védelmét élvezve, szabadon lökdösődhetnek, ütközhetnek egymással és akár a talajjal. Az élmények kiteljesedését három játékunk, a taszigálós buborék szumó, a „székfoglalós” kakukktojás és a klasszikus focizásra hajazó buborékfoci garantálja. A buborékgömbbel játszott játékainkat már 1. osztályos kortól ajánljuk, mivel két méretben vannak „buborékgömbjeink”. Az alsótagozatos osztályokat kérnénk, hogy jelezzék az életkort.

A buborékfoci játékhoz kapcsolódó linkek:

Íjászok Viadala

kültéri – élményprogram – alacsony edzettségűeknek is

Az íjászok viadala az osztálykirándulás programok abszolút slágere. A foglalkozás elején a kezdő íjászok teljeskörű képzést kapnak az íj és nyílvessző használatáról, a céltábla eltalálásának mikéntjéről. A biztonságról gondoskodó védő arcmaszkok felhelyezése után már csapat küzd csapat ellen. Egymással szemben állva, vezényszóra adnak le sortüzeket. A szabadidős program harmadik szakaszban már behatárolt pályán, fedezékeket használva, mozgásból küzdenek egymás ellen a csapatok. Az utolsó játék egy igazi harci helyzetet, egy várostromot szimulál védőkkel és támadókkal. Az osztálykirándulás játékok kedvelt programját már 1. osztályos kortól ajánljuk,  mivel több „erősségben” rendelkezünk íjakkal. Az alsó tagozatos osztályokat kérnénk, hogy jelezzék az életkort ügyintézőinknek.

Az íjászok viadala játékhoz kapcsolódó linkek:

Sárkányhajózás

kültéri – élményprogram – sportos

Az osztálykirándulás programok vizes királyának számító sárkányhajó egy 12,5 méter, stabil faváltó műanyag gyantával bevont egyedi festésű „vízi jármű”, amely a kenuk családjához áll a legközelebb az evezés technikája miatt. A hajókhoz mindenkinek saját mentőmellényt (30 kg – 130 kg-ig) és választható, három méretű lapátot adunk. A fedélzeten 10 sor ülést használunk, minden sorban kényelmesen elfér 2-2 fő bal, vagy jobb oldalt (attól függően, kinek melyik a kényelmesebb).

A szabadidős programok közül kiemelkedő sárkányhajózás elengedhetetlen kelléke a dob, amely a ritmusért és az alaphangulatért felelős. A hajó dobosát, aki az evezés összehangolásáért felel, magatok közül választjátok ki. A sárkányhajót irányító animátoraink pedig kellő vízi jártassággal és tapasztalattal rendelkező szakemberek, akik az utazás során hasznos információkkal látják el a programon résztvevő diákokat. Sárkányhajózás programjainkat Esztergomban, Balatonfüreden, a Velencei-tavon és az idei évtől kezdve Orfűn is igénybe vehetitek.

A sárkányhajózáshoz kapcsolódó linkek:

Soft-csúzlis kalandjáték

kültéri – élményprogram – sportos

A „Soft-csúzlis” kalandjáték játékrendszerében hasonlóságot mutat a paintball-al. Ugyanakkor ez nem igényel semmiféle védőfelszerelést. A szabadidős programok egyik sztárjának számító soft-csúzli úgy lett kifejlesztve, hogy abból a kő, kavics, földrög, vagy más keményebb tárgy kiessen. Töltényként teniszlabda nagyságú, nagyon puha, de jó röptű, speciális szivacslabdát használunk, ami teljes baleset- és fájdalommentességet biztosít. 

A soft-csúzlis kalandjátékhoz kapcsolódó linkek:

Csapatépítő ügyességi játékok

kültéri – élményprogram – sportos

Ha már a játékok tervezésénél tartunk az osztálykirándulás idejére, akkor egyedi ötleteket is választhatunk. Az Osztalykirandulas.hu saját fejlesztésű ügyességi játékrendszere olcsó áron szórakoztatja, kiszolgálja, és építi diák csoportokat. Hogy hogyan? Mi sem egyszerűbb! A szabadidős programok szervezése során leginkább a csapatépítés mozzanatait követve, számos osztálykirándulás játékban vehetnek részt a diákok. A mi megoldásunknál adott hét különböző csapatépítő játék, feladat, és ezek mindegyikét öt fős csapatokban kell teljesíteni. Az első három játéknál egyéni párviadalokkal küzdhetünk a csapatunkért, míg a következő 4 játék során a teljes csapat küzd önmagáért. A játékot már 2. osztályos kortól ajánljuk.

A csapatépítő ügyességi játékokhoz kapcsolódó linkek:

Szabaduló szoba

kültéri – élményprogram – alacsony edzettségűeknek is

Interaktív szabaduló szoba játékunk különleges varázsát az érdekes, gyakorlatias feladatok, feladványok és ezek változatos megoldási útjai adják. Ugyanakkor a legnagyobb érték abból a közösségi élményből fakad, ami az egyéni energiák szobán belüli összeütközéséből, majd ezek – az egy cél érdekében való – összeadódásából, a problémák közös megoldásából származik. A szabadulós játékkal a csoport szálláshelyére települünk ki. A játékot már 5. osztályos kortól ajánljuk.

A szabaduló szoba játékokhoz kapcsolódó linkek:

Vakfoci

kültéri – élményprogram – sportos

Csukott szemmel is megy ez – gondolhatjátok sokan a futballról és ebben a játékban próbára is tehetitek magatokat. Arra viszont készüljetek fel, hogy a vakfocizás élménye semmi, de semmi eddig kipróbált szabadidős játékéhoz nem hasonlítható. Harcolni a labdáért és az elérhető gólokért nem mindennapi feladat, főként ha közben teljesen „elveszik” az egyik legfontosabb érzékünk, a látás. No, de épp ettől lesz a vakfoci olyan izgalmas, egyedülálló és kihívásokkal teli! Annyi bizonyos, hogy kis adag „vakmerőségre” is szükségünk lesz ahhoz, hogy bekötött szemmel mozogjunk, játszunk a pályán.

Jogos a felmerülő kérdés, hogy hogyan tudjuk, merre találjuk a játék lényegi elemének számító labdát? A csörgő focilabda vezetésének, kezelésének megismerése után kerül fel először a “vakfejvédő” a játékosokra. Első körben minden játékos társat kap maga mellé, aki segíti a pályán való mozgást. Ezt követően óriás kickball labdával focizunk, még mindig avatárunk (az irányító játékos) segítségével, majd a végén jön a klasszikus vakfoci, pályán kívüli szóbeli segítségadással. A vakfoci egyébként a legnépszerűbb csapatépítő játékok egyike a felnőttek körében is.

A vakfoci játékhoz kapcsolódó linkek:

Lézerharc

kültéri – élményprogram – alacsony edzettségűeknek is

A szabadidős programok kínálatában a lézercsata egy valósághű harci játék, amely azonban nem jár semmiféle fájdalommal és nem mellesleg kitűnő stratégiai feladat. Ez az az interaktív csapatépítőjáték, amely büntetlenül teszi lehetővé az ember-ember elleni hadviselést. Hogy mi az egyik legnagyobb előnye? Az, hogy egyáltalán nem igényel semmilyen védőfelszerelést, mégis teljesen biztonságos. Emellett fontos előnye a lézerharcnak az is, hogy a „kilőtt” infravörös fénysugár teljesen ártalmatlan a szervezetre, és abszolút fájdalommentes a játékban résztvevőkre nézve. Gyors gondolkodással és döntésekkel mindenki jó játékossá válhat. A fronthelyzetből pedig, a közös cél elérése érdekében kitűnően megmutatkozik a bajtársiasság, miközben szinte észrevétlenül születik, egy életre szóló közösséget formáló élmény.

A lézerharc játékhoz kapcsolódó linkek:

Élménylabor – interaktív játékok

kültéri – élményprogram – ügyességi játékok

Gigantikus, eredeti és nagyszerű. Az élménylabor játékunk garantált szórakozást és a szükségszerűen kialakuló együttműködésből fakadóan felejthetetlen közös élményt nyújt a résztvevőknek. Hogy mit is kínál az élménylabor? Több, egymástól különböző játékot, amelyek együtt adnak életre szóló emléket. Szedjétek le egy lézerpuskával az „agyagrókát”! Nézzétek meg, mit tudtok kihozni egy óriás Jengából vagy egy hatalmas Beerpongból!

Volt már a kezetekben óriáscsúzli, amivel „élőben vadászhattok az „Angry bird-ökre”? El tudtok képzelni egy gigantikus Pálcapecát vagy egy mega méretű Golyópottyantót? Belevágnátok egy frizbis „doble-kapd el” csatába vagy épp egy sivatagi tutajozásba? Ha igen, akkor az élménylabor játékunkat pont nektek találtuk ki! Az azonnali élményhez jutást, az együttes élményszerzést a 4 fős, kisebb létszámú csapatokra épülő, forgószínpad szerű, gyors forgású játékrendszer biztosítja. Közel másfél óra garantált élményözön!

Az élménylaborhoz kapcsolódó linkek:

Városfelfedező osztálykirándulás játékok és kvízek

Egy települést felfedezni nem csak sok-sok kilométernyi, unalmas gyalogolással lehet, hanem élményekkel teli barangolással is. A szabadidős programok tervezése során gondoljunk arra, hogy mivel lehetne ezt még élvezhetőbbé és igazán hasznossá tenni! Az Osztalykirandulas.hu erre dolgozta ki a kicsinek és nagyobbaknak is a leginkább megfelelő osztálykirándulás játékok sorát. Egy olyan, életreszóló élményt, amely során a diákok garantáltan, ám szinte észrevétlenül szívják magukba a kultúrát és a hasznos ismereteket.

 

Városfelfedező osztálykirándulás játékok és kvízek:

Kickbike-os városnézés és lesíklás

kültéri – élményprogram – alacsony edzettségűeknek is

Amikor megvannak a választott játékok az osztálykirándulásra, feltétlenül tervezzünk egy olyan, aktív szabadidős programot is, amely új szemszögből mutatja be csodaszép városainkat. A kickbike egy olyan kétkerekű városnéző eszköz, amely a kerékpár és a roller ötvözéséből született. Bicikli kerekeinek köszönhetően a sétával ellentétben  könnyedséggel és fiatalosan fedezhetjük fel a belvárost és a gyalogosan eddig “elérhetetlennek” tűnő városrészeket, látványosságokat. Első és hátsó profi fékrendszere biztosítja a biztonságos megállást. Súlya mindössze 9 kg. A programot 2. osztályos kortól ajánljuk.

A kickbike-os városnézéshez kapcsolódó linkek:

Városfelfedező séta (7. osztálytól)

kültéri – élményprogram – alacsony edzettségűeknek is

Az osztálykirándulás programok tervezésében a nagyobb diákok számára ajánljuk ezt az izgalmas, kihívásokkal teli szabadidős játékot! Fedezzétek városaink belvárosait városfelfedező kvízjátékunk segítségével. Kaptok egy térképet egy feladványt és egy lekaparható festékkel eltakart megoldólapot. Az a 3 fős csapat nyer, aki a térkép segítségével megtalálja a belváros legérdekesebb pontjait, majd a legkevesebb rossz kaparással válaszolja meg a kvízkérdéseket. A belvárosok térképén bejelöltük a látnivalókat, nevezetességeket, majd beszámozva „láncra fűztük” ezeket. Ezek után mindegyik számozott látnivalóhoz írtunk egy tömör, frappáns, „idegenvezetői” szöveget és feltettünk egy témához illő kvízkérdést. A válasz a fejünkben, vagy a lekaparható festékkel eltakart megoldókulcson található meg. A játékot már 7. osztályos kortól ajánljuk.

A városfelfedező sétához kapcsolódó linkek:

Cool-túra városfelfedező kvízjáték (5-8. osztályosoknak)

kültéri – élményprogram – alacsony edzettségűeknek is

Az osztálykirándulás játékok során is érezhetjük úgy magunkat, mintha kincskeresők lennénk! Járjátok be egy kényelmes sétával a történelmi belvárosokat leghangulatosabb részeit cool-túra térképünk és a rajta bejelölt pontokhoz íródott kvízkérdések iránymutatásával! A szabadidős program során a kvízkérdésekre adott válaszaitok helyességét egy lekaparható festékkel eltakart megoldólappal ellenőrizhetitek. Az a 3 fős csapat nyer, aki a térkép segítségével megtalálja a belváros legérdekesebb pontjait, majd a legkevesebb rossz kaparással válaszolja meg a kvízkérdéseket.

A szabadidős programok filmbe illő játékában a belvárosok térképén bejelöltük a látnivalókat, nevezetességeket, majd beszámozva „láncra fűztük” ezeket. Ezek után mindegyik számozott látnivalóhoz írtunk egy tömör, frappáns és informatív kvízkérdést. A válaszok minden esetben a helyszíneken találhatók meg.  A játékot 5-8. osztályos tanulóknak, vagy több kísérővel érkező kisebbeknek, illetve nagyon „kényelmes” nagyobbaknak is ajánljuk.

A cool-túra városfelfedező kvízjátékhoz kapcsolódó linkek: