Kecskeméti osztálykirándulás

kecskeméti osztálykirándulás

Kecskeméti osztálykirándulás

kecskeméti osztálykirándulás

Kecskeméti osztálykirándulás

Szerző: | 2018. 12. 26. | Uncategorized

Minden városnak megvan a maga különleges hangulata, amit Kecskemét talán a sárga macskaköves utaknak, a hatalmas polgári lakásoknak, a mohával és borostyánnal benőtt udvaroknak és a piac körüli zsongásnak köszönhet. Jelenleg Kecskemét Bács-Kiskun megye székhelye, hazánk hetedik legnagyobb települése, és közel 115 ezer lakossal büszkélkedhet. Nevének eredete körül számos lingvisztikai vita alakult ki. A legenda szerint Szent Miklós a város legrégebbi templomának – Barátok Temploma – védőszentjeként az újonnan megtért híveknek kecskéket ajándékozott. Az egykori történelmi iratok Kecskevárosnak – Aegopolisnak nevezték Kecskemétet, sőt a város régi égetőbélyegzőjén a bak csillagkép volt látható.

Ne maradj le a következő hasznos bejegyzésünkről sem! Kérj értesítést e-mailben ?

Ne maradj le a következő hasznos bejegyzésünkről sem! Kérj értesítést e-mailben ?

Mai szellemi életét a rendszeres kiállítások, fesztiválok, koncertek – például a Hírös Hét Fesztivál, a Kecskeméti Nemzetközi Repülőnap, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, a Nemzetközi Bohém Ragtime és Jazz Fesztivál – határozzák meg, mely alapján mondható, hogy az egykori kulturális impulzusok nyomai máig látszanak a városon, egy pezsgő szellemi életű, élhető hellyel adva otthont a kecskemétieknek.

 

Hogyan juthattok el Kecskemétre?

Kecskemét hajdan igazi mezővárosként funkcionált, mivel földrajzi adottságai – alföldi fekvése – determinálták erre. Ennek köszönhető többek között, hogy működik a városban egy olyan konzervgyár, melynek története a 20-as évekre nyúlik vissza. Hasonlóképpen fellelhetők a malomipar maradványai is.

Kecskemét megközelítése az ország különböző területeiről:

  1. Kattints a bal felső sarokban található “További lehetőségek” feliratra.
  2. Az új lapon megnyílt térkép bal felső sarkában tudod kiválasztani a kiindulási pontot.
  3. Nyomj entert, majd válassz közlekedési eszközt.

⛪ Kulturális programok és látnivalók Kecskeméten és környékén:

Cifrapalota – A szecessziós remekművet a Lechner-iskolához tartozó Márkus Géza tervezte 1902-ben. Homlokzatán a lila majolikamezők a pécsi Zsolnay-gyárban készültek, ahogy a mázas tetőcserepek, kis kémények is. A mezőkben az élénk színű szecessziós virágmotívumok magyar népművészeti motívumokkal keveredve jelennek meg. A mai Kecskeméti Képtárnak otthont adó épület eredetileg több funkciót is betöltő bérpalotának épült. Belül legdíszesebb terme a Pávás terem, amely egykor a kaszinó dísztermeként működött.

Városháza – A Nagytemplom szomszédságában található a szecesszió gyöngyszemeként számontartott Városháza, amely 1893-97 között épült Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján. Helyén az akkori városháza -korabeli leírások szerint- régi és ronda épülete állt. Még ebben az épületben dolgozott 10 éven át először alügyészként, majd a város főügyészeként Katona József. A leírások szerint a bejáratnál összeesett és meghalt. Erre emlékeztet a Városháza előtti lekerített részen lévő emlékkő, melyen ez a felirat áll: “Itt hasadt meg a szíve Kecskemét legnagyobb fiának.”

Evangélikus templom – A kecskeméti protestánsok kezdetben, 1567-ig, a debreceni zsinatig, lutheránus hitűek voltak, csak ezután tértek át a kálvinista hitvallásra. Ezután viszont a lutheránusnak számos hátrányos megkülönböztetést kellett elviselniük: közel két évszázadig például át kellett térniük a református vagy katolikus hitre, hogy polgárjogot kapjanak. A 18. század közepére mégis jelen voltak az evangélikusok a városban (részben szlovák és német kereskedőcsaládok). A 19. században, 1862-63-ban pedig már templomot is építettek maguknak. A huszártornyos, romantikus stílusú, görögkereszt alaprajzú templomot a neves építész, Ybl Miklós tervezte. A 19. század végétől kezdve környékét elkezdték beépíteni, majd szinte teljesen körbevették házakkal, bazársorral, csak 1984-től látható újra teljes pompájában.

Görögkeleti templom – Kecskeméten a görögök már a 17. század végén jelen lehettek, az első ide érkezők valószínűleg a törökök elől menekültek. A 18. században számos korlátozás vonatkozott a görögökre: például nem lehetett saját üzletük, csak a várostól vagy az egyháztól bérelt boltban folytathattak kereskedést. Végül a görög közösség 1791-ben megkapta a jogot a templomépítésre és oktatásra. Klasszicizáló későbarokk templomukat végül 1824-29. között építtették fel Fisher Ágoston kecskeméti kőművessel, habár a tervek már 1800-ban elkészültek. A templom felszentelésén az összes felekezet képviselője jelen volt, ami a vallási türelem szép példája.

Tudomány és Technika Háza – Kecskemét egyik kulturális központja eredetileg neológ zsinagógaként funkcionált a zsidóság 1740-es évekbeli betelepedésekor. A hívek számának növekedésével azonban felmerült az igény egy új épület iránt, így az 1860-aas években elkészítették az erre vonatkozó terveket, néhány éven belül pedig a kivitelezéssel is végeztek. Az akkori öntöttvas, és festett oszlopokat már csak képeken láthatjuk viszont, az 1911-es földrengés után ugyanis ezek az elemek elvesztek. A romantikus stílusú épületet ma a Tudomány és Technika Házaként ismerik, amely Michelangelo 15 híres szobrának gipszmásolatával fogadja a látogatókat.

osztálykirándulás kecskemét

Kecskeméti arborétum – A Kecskeméti Arborétum a város nyugati felében a csónakázó tó szomszédságában terül el, 62 hektárnyi területen. A több mint 800 különböző növényfaj, fajta illetve változat közötti tájékozódását növényismertető táblák segítik. Az arborétum területén működik a Nyíri Erdészeti Erdei Iskola szabadtéri oktatási helyszíne, valamint a területen áll egy 1718-ban épült műemlék kápolna. Itt található a Magyar szentek szoborsétánya, illetve egy 15 stációból álló Kálvária is. A Kecskeméti Arborétum – a tanösvények mellett – fajátszótérrel, kilátóval, esőbeállókkal és pergolával várja a látogatókat.

Népi Iparművészeti Gyűjtemény – Hazánkban Kecskemét büszkélkedhet az 1945 után létrejövő legnagyobb iparművészeti gyűjteménnyel. A városban megtekinthető tárlatnak egy tágas, boltíves épület ad otthont, amelyet az 1700-as évek végén építtetett a városi magisztrátus jövedelemkiegészítés céljából. A bevételek egy idő után visszaestek, ezért laktanyává alakították, az 1910-es években pedig szeszfőzdeként működött. Végül 1983-ban védelem alá helyezte az Országos Műemléki Felügyelőség, és a vezetőség úgy döntött, itt fog helyet kapni a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum.

Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely – A kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely a magyar játékkultúra teljes körű gyűjtését és bemutatását szolgálja. A múzeum Györffy István gondolatainak nyomán született meg 1981-ben. A célja elsősorban, hogy visszaadja a hazai, illetve a nemzetközi játékkultúra értékeit, és tudományosan dolgozza fel őket. Az épület az indulás óta közel 18000 muzeális értékkel bíró gyűjteménnyel büszkélkedhet, melyek között az ősi csigacsont játékok mellett az aprólékosan kidolgozott gyári darabokat is találunk. A kiállításon a témához szervesen kapcsolódó gyermekirodalom, illetve a bűvészet könyvritkaságai is helyet kapnak.

Barátok temploma – Kecskemét legrégebbi építészeti emléke a Barátok temploma, melynek egyedi jellegét az 1970-es évekből származó falfestmények és üvegablakok adják. Ezeknek köszönhetően a múlt és a modern irányzatok egyszerre vannak jelen az épületen, a neve pedig az 1670-es évekből ered, amikor a ferencesrendi szerzetesek használták.

Forrás: kecskemet.utisugo.hu

Kecskemét és közeli látnivalók térképen

Az alábbi térképen bejelöltük neked a felsorolt kulturális látnivalók, valamint a távolsági (busz és vasúti) megállók helyszínét. A könnyebb navigáció érdekében kattints a térkép bal felső sarkában lévő ikonra. ?

Szabadidős programok Kecskeméten

Egy kecskeméti osztálykirándulás remek alkalom arra, hogy egyedi, újszerű módon ismerjétek meg a város kincseit, legyen szó egynapos, vagy akár többnapos kirándulásról! A  Cool-túra városfelfedező kvízjátékunk például egy Dan Brown filmhez hasonlóan keresi egymás után a nyomokat a térképen, hogy aztán a végén újszerű, egyedi módon ismerhessétek meg a várost! A Városfelfedező séta – kvízjáték programunk is ehhez hasonló, ezt nagyobb diákoknak ajánljuk.

Ezután bújjatok bele egy felfújt gömbbe a Buborékfoci játékunk során és élvezzétek, hogy focizni szabálytalankodva is lehet: fussatok neki egymásnak, ugorjatok rá vagy lökjétek fel az ellenfeleket! Kipróbálnátok az íjakat is? Az Íjászok viadala a lehető legbiztonságosabb módja a honfoglaló magyarokhoz hasonló érzés megteremtésének. És ha még a paintballt is szeretitek, most megmutatjuk ennek a kistestvérét, a Soft-csúzlis kalandjátékot.

Szabadidős programcsomagjainkról bővebben az alábbi linkekre kattintva tájékozódhatsz:

» Egynapos osztálykirándulások Kecskeméten

» Többnapos osztálykirándulások Kecskeméten

Diákszállások Kecskeméten

A diák- és ifjúsági szállások tekintetében számos lehetőséget kínálunk honlapunkon. Közvetített szállásainkat osztálykirándulásokra szabva hirdetjük, így amennyiben egy kecskeméti osztálykirándulás lesz a befutó idén, biztosan megtaláljátok a számotokra legmegfelelőbb csoportos szállást.

? Rövid videó a kecskeméti osztálykirándulásunkról

Ne maradj le a következő hasznos bejegyzésünkről sem! Kérj értesítést e-mailben ?

Ne maradj le a következő hasznos bejegyzésünkről sem! Kérj értesítést e-mailben ?

Hasznosnak találtad?

Oszd meg ismerőseiddel a gombra kattintva: