Ingyenes vasúti utazás helyszínei

Szerző:

Osztálykirándulás tippek, ötletek és ajánlók hétről hétre! Kérj értesítést Messenger üzenetben! →

Minden, amit a 1502/2017. (VIII. 11.) az országos múzeumok, valamint egyes nemzeti emlékhelyek és műemlékek
látogatásáról szóló kormányhatározatról tudni érdemes

Erre a 25 új helyszínre ingyen vonatozhatnak az osztálykirándulni vágyók

 

Az eddigi 13, főként budapesti helyszín mellett, ma már 25 új helyszínt látogathatnak meg ingyenes vasúti utazás igénybevételével a kiránduló osztályok.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára által bejelentett kormányhatározat értelmében (1502/2017. (VIII. 11.) Korm. határozat. az országos múzeumok, valamint egyes nemzeti emlékhelyek és műemlékek látogatásáról) a diákok ezentúl díjmentesen kirándulhatnak a felsorolt világörökségi helyszínekhez, nemzeti vagy történelmi emlékhelyekhez és műemlékekhez, ha a vonatos utazást választják. Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy a kötelező helybiztosítású vagy pótjegyköteles vonaton a helyjegyet, pótjegyet előre meg kell fizetnetek!

 

Kik vehetik igénybe a kedvezményt?

  • általános iskolák, középfokú iskolák és gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmények nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő tanulói
  • minden tízedik tanuló után egy fő kísérő (pedagógus vagy szülő)

 

Milyen helyszínekre utazhatunk a kedvezménnyel?

 

A kormányhatározat értelmében Pécsre, Ópusztaszerre, Pannonhalmára, Esztergomba, Székesfehérvárra, Diósgyőrbe, Sárvárra, Somogyvárra, Mohácsra, Egerbe, Várpalotára, Miskolcra, Szigetvárra, Sárospatakra, Debrecenbe, Nagycenkre, Fertődre, Gödöllőre, Keszthelyre, Pákozdra, Zircre, Komáromba és Nagykőrösre is ingyen utazhatnak az iskolás csoportok Gyula mellett. A felsorolt városokban található múzeumok listáját ide kattintva éred el. Amennyiben mindenképpen szeretnétek igénybevenni a kedvezményt, de még nem tudjátok, hogy pontosan hova mennétek, tekintsétek meg vonattal elérhető kirándulás ajánlatainkat!

Hogyan álljunk neki az utazás szervezésének?

  1. A kiválasztott időpontnál figyelemmel kell lennünk arra, hogy a fent említett kedvezmény őszi, téli és tavaszi szünetben nem vehető igénybe, kizárólag tanítási napokon, azaz szeptember 1-je és június 15-e között  (illetve, ha a szolgáltató visszaigazolása szombati napra szól, a kedvezmény akkor is él).
  2. Ha kiválasztottuk a legérdekesebb helyszíneket, a következő feladat, hogy felvegyük a kapcsolatot a szolgáltatóval, akitől ún. “fogadó nyilatkozatot” kapunk a visszaigazolásról.
  3. A fogadó nyilatkozaton szereplő napot megelőzően már odautazhatunk a kiválasztott helyszínre, és ha túl fárasztónak találjuk a több órás utat,  a nyilatkozaton szereplő napot követően is nyugodtan hazautazhatunk (például: ha a fogadó nyilatkozat csütörtökre szól, akkor az utazás megkezdhető szerdán, és befejezhető pénteken).
  4. A díjmentes utazást, csak az az iskola igényelheti, amely benyújtotta a MÁV honlapjától elérhető  „Bejelentés csoportos utazás” nevű nyomtatványt, 7 nappal az utazás megkezdése előtt.
  5. A bejelentéshez csatolni kell:
  • a fogadó nyilatkozatot,
  • a diákok névsorát és diákigazolvány számát (diákigazolvány hiánya esetén iskolalátogatási igazolást).

6. A hazaútra a menetjegy csak akkor érvényes, ha azt a látogatás helyszínén lebélyegezték.

7. Foglalásnál vegyétek figyelembe, hogy a csoportok csak a 2. kocsiosztályon foglalhatnak helyet az ingyenes vasúti utazás esetében.

Jó utat! 🙂

Osztálykirándulás tippek, ötletek és ajánlók hétről hétre! Kérj értesítést Messenger üzenetben! →

Hasznosnak találtad?

Oszd meg ismerőseiddel a gombra kattintva: