Osztálykirándulás tippek, ötletek és ajánlók hétről hétre! Kérj értesítést Messenger üzenetben! →

Hogyan szervezzünk osztálykirándulást?

Szerző: | 2018. feb. 8. | Blog, Kirándulás szervezés

Azt már tudod, hogy nem egy hagyományos “múzeumlátogatós” osztálykiránduláson akartok részt venni idén, viszont azt még nem tudod hogyan vágj bele? Szeretnél egy olyan kirándulást szervezni a gyerekeknek, ahol a diákok mellett a tanárok és a szülők is maximálisan elégedettek lesznek? 

Ebben tudunk Neked segíteni! Az alábbi cikkünkben iránymutatást adunk egy különleges osztálykirándulás megszervezéséhez, az apró részletekre egyaránt kitérve! Összefoglaljuk, hogy mire érdemes odafigyelni, mitől lesz az osztálykirándulás egy felejthetelen élmény minden résztvevő számára. Lássuk tehát, hogyan szervezzünk osztálykirándulást 8 lépésben! 🙂 

1. Fogalmazzátok meg közösen, mi a kirándulás célja

 

A legelső teendő a szervezéssel kapcsolatban, hogy pontosan meghatározzátok, hogy mi a kirándulásunk célja. Személyenként eltérő igények merülhetnek fel, akár osztályon belül is. Érdemes tehát közösen ötletelni akár egy osztályfőnöki óra keretén belül, szabadidőtökben, ahol vizuálisan is megjelennek a különböző lehetőségek. Gyűjtsetek képeket és videókat az úticélokról, így sokkal könnyebben ki tudjátok választani a hozzátok legközelebb álló helyszíneket, valamint programokat.

Az alsó tagozatos osztályok (1-4 osztály) számára fontosnak tartjuk, hogy minél több pozitív impulzus érje a kicsiket. Ezt leghatékonyabban színes és változatos programokkal érheted el, minimális kultúra bevonásával, egy-egy izgalmasabb játék között.

Felső tagozatos és középiskolás osztályok számára a kulturális és élmény programok egyaránt fontosak. Az ilyen korú gyermekeknél a történelmi helyszíneket célszerű kreatívan bemutatni, kvízekkel, kérdezz-felelek játékokkal. Motiváló lehet továbbá, ha esetleg honoráljuk a legügyesebbeket (kisötössel, pluszponttal a soron következő dolgozatokhoz 🙂 ).

Érettségiző osztályok részére kiemelkedő fontosságú, a közösen töltött idő minősége, mind kreativitás, mind csapatépítés szempontjából. A különböző generációkat különböző programokkal lehet hatásosan lekötni. Az érettségiző diákok esetében megfelelő plusz program lehet akár egy közös főzés a nap végén, vagy akár hosszabb élmény programok szervezése.

2. Nem mindegy, hova…

 

Ha közösen elértétek azt, hogy sikerült megfogalmazni a kirándulás célját, akkor jöhet a helyszínválasztás. Ismét jól jöhet, ha közösen képeket, videókat néztek a szóba jöhető településekről.

Hogy még könnyebbé tegyük a választást, kigyűjtöttünk számotokra néhány hasznos cikket és linket, amelyek segíthetnek megtalálni a tökéletes úticélt az osztály számára! 

→ 2017 legnépszerűbb osztálykirándulás helyszínei.

→ Vízparti osztálykirándulás helyszínek.

→ Vonattal elérhető osztálykirándulás helyszínek.

hogyan szervezzünk osztálykirándulást vonat

3. Hogyan szervezz osztálykirándulást közös döntés alapján?

 

A döntés a ti kezetekben van! Bíztatni kell a diákokat, hogy bátran fejtsék ki a véleményüket egy-egy helyszínről. Minden hozzászólás és minden ötlet fontos. Érdemes szavazásra bocsátani a témát egy osztályfőnöki órán, vagy akár online, egy Google kérdőív, vagy Facebook szavazás segítségével. Konkrét kérdéseket vessetek fel arra vonatkozóan, hogy melyik helyszínt, szállást és programokat szeretnétek. Emellett célszerű szavazási határidőt is meghatározni, ezzel motiválva a diákokat arra, hogy foglalkozzanak a témával!  

Osztálykirándulás tippek, ötletek és ajánlók hétről hétre! Kérj értesítést Messenger üzenetben! →

4. Megvan a cél és a helyszín? Jöhet a szállás!

 

Az Osztálykirándulás.hu weboldal ideális segítség lehet számotokra, ahol könnyedén tudtok szállás szolgáltatásokra keresni, a megfelelő kulcsszavak megadásával. Hogy ötletet adjunk, pár példa:

→ Bográcsozási lehetőség

→ Saját fürdőszobás szobákkal rendelkező szállások

Akár a szállás jellemzői alapján is keresgélhettek:

→ Vonattal elérhető szállások

→ Wellness szálláshelyek

hogyan szervezzünk osztálykirándulást bogrács és fürdő

5. Az utazás… avagy így csökkentsd egyszerűen a költségeket!

 

A programjainkra akár már ingyenesen is eljuthattok, mutatjuk hogyan:

A kormány az idei évben bővítette azokat a helyszíneinket, amelyek vasúti utazás igénybevétele esetén ingyenesen elérhetőek. Ha megvan az uticél, a máv menetrendet használva pontosítsátok az utazás időpontját.

Busz vagy vonat?

Bármelyik helyszínt is választjátok, megfontolandó a vonatos utazás, ugyanis a költségek itt a legalacsonyabbak. Ebben az esetben figyeljetek az indulási időre, hiszen mindannyian tudjuk: “A vonat nem vár…” 🙂

Ha mégis úgy döntenétek, hogy bérelt busszal fogtok utazni, a magasabb költségek ellenére számos előnyét is élvezhetitek, mint például a rugalmasságot, a több helyszín elérését egy nap alatt, illetve az, hogy csak az osztály tagjaival kell osztoznotok a helyeken.

Hogy könnyebben eligazodj, kilistáztuk a vonattal elérhető szállásokat, továbbá az összeállított kirándulás csomagjainkat:

→ Vonattal elérhető szállások

→ Vonattal elérhető 1 napos kirándulások

→ Vonattal elérhető 2 napos kirándulások

6. Mit vigyetek magatokkal a kirándulásra?

 

Szülők és tanárok is sokszor keresik fel animátorainkat azzal a kérdéssel, hogy mit érdemes magukkal hozniuk a kirándulásra. Nos, mindenképpen kényelmes ruhában/cipőben gyertek, és a réteges öltözéket is melegen ajánljuk. 🙂 Még nyáron is lehetnek a vártnál hűvösebb, esősebb napok, amikor jól jön egy eldugott esőkabát a hátizsákokban. A tűző meleg ellen pedig baseball sapkával, kalappal, naptejjel érdemes felszerelkezni.

A gyerekek többször esznek kevesebbet, így hívjuk fel a szülők figyelmét, hogy a kirándulás napján több szendvics legyen náluk, és könnyebb ételeket  is hozzanak magukkal (pl. gyümölcsöket). A folyadékbevitelről se feledkezzenek meg, a legajánlottab a víz.

Animátoraink igyekeznek a lehető legtöbb szituációra felkészülni, így ragtapasz és elsősegély csomag mindig van náluk (szerencsére ezt csak ritkán kell használnunk).

hogyan szervezzünk osztálykirándulást csomagolás

7. A jó kirándulás titkos összetevője…

 

Bizonyára Neked is vannak osztálykirándulással kapcsolatos emlékeid, tapasztalataid, legyen szó saját kirándulásról még iskolás korodban, vagy már egy általad szervezett programról. Így minden bizonnyal tudod, hogy egy osztálykirándulás akkor lesz maradandó és emlékezetes, ha élményt nyújt a kirándulók számára. Ez az élmény az, ami igazi csapattá kovácsolja a résztvevőket, ami önbizalmat ad az eddig visszahúzódó diákoknak, vagy amire értékes emlékként gondolnak vissza évek múltán is.

Érdemes a kirándulás alkalmával több videót, fényképet készíteni, vagy akár motiválhatod a tanulóidat, hogy vlogoljanak a kirándulás alatt. Ezeket a felvételeket utána visszanézhettek egy osztályfőnöki órán, szülői értekezleten, a ballagáson vagy szalagavatón, és évek múltán is szívesen tudtok emlékezni rájuk. “Házifeladatként” akár irodalom órára fogalmazás keretei között megírhatják a diákok a tapasztaikat az utazásról, vicces pillanatokat eleveníthettek fel, hogy közösen újra osztozzatok a már megszerzett és átélt élményekben.

Osztálykirándulás tippek, ötletek és ajánlók hétről hétre! Kérj értesítést Messenger üzenetben! →

8. A kirándulás költségének megtervezés

 

Saját magunk, és a szülők számára is egyaránt fontos, hogy tisztában legyünk a kirándulás költségeivel. Mindenkinek megvan a saját módszere arra, hogy az osztállyal kapcsolatos költségeket számontartsa. Sokan füzetbe írják, vagy apró papírlapokra jegyzetelik le a különböző árajánlatok (busz bérlés, szállás és étkezés költsége, stb.) költségeit.

Amennyiben Te változtatni szeretnél ezen, és egy olyan excel tábla segítségével szeretnéd vezetni az osztálykirándulás költségeit, amely automatikusan összegzi a felvitt árakat és rögön le is bontja egységnyi (egy diák által fizetendő) költségekre, akkor töltsd ki az alábbi űrlapot és elküldjük Neked e-mailben az osztálykirándulás költség táblánkat:

Összegzés

 

A “Hogyan szervezzünk osztálykirándulást” cikkünkben összeszedtünk azt a 8 leglényegesebb pontot, amelyet mindenképpen figyelembe vell venned egy sikeres kirándulás szervezése során. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a pontokat időrendi sorrendben állítottuk össze, így attól nem ajánlott nagy mértékben eltérned. Tanácsunk, hogy csak akkor álljatok neki szállást keresni, ha már megvan a helyszín, ezzel is időt spórolva magatoknak. 

Gyakorlott osztályfőnököknek, valamint már több kirándulást is szervező tanároknak a bejegyzésünk valószínűleg csupán minimális újdonságtartalommal bírt, de bízunk benne, hogy Nektek is tudtunk egy két hasznos információval vagy linkkel szolgálni.

Amennyiben észrevételed vagy javaslatod van a cikkel kapcsolatban, írd meg Nekünk a Facebook bejegyzésünk alá! 🙂

Hasznosnak találtad?

Oszd meg ismerőseiddel a gombra kattintva: