esztergomi osztálykirándulás

Osztálykirándulás tippek, ötletek és ajánlók hétről hétre! Kérj értesítést Messenger üzenetben! →

Esztergomi osztálykirándulás

Szerző: | 2018. Már. 12. | Blog, Osztálykirándulás helyszín

Esztergom a Közép-Dunántúli régióban, Komárom-Esztergom megyében, a Duna jobb partján fekszik. Szent István szülő és koronázási városa, a magyar katolikus egyház központja, az Esztergomi főegyházmegye székhelye. A város kiváló idegenforgalmi adottságokkal rendelkezik, ahol látogatóként, egyedülálló mennyiségű kulturális és történelmi látnivalót fedezhetünk fel. Nagyon gazdag kulturális programkínálattal rendelkezik (pl. Esztergomi nyári játékok, kézműves vásár, Nemzetközi Gitárfesztivál), amelyeket érdemes lehet figyelembe venni egy osztálykirándulás szervezése során.

Tudtad, hogy Esztergom az 5. legnépszerűbb kirándulás helyszínünk volt 2017-ben?

Esztergom megközelíthetősége

 

Esztergom a történelmi örökségen keresztül, a sokoldalú kikapcsolódást lehetővé tévő regionális kínálatig és Budapest közelségéig minden tényező egy idegenforgalmi centrum szerepére emelték a várost. Ne feledd, Esztergomba vonattal ingyenesen el tudtok juni!

→ Budapestről (55 km) busszal 1 óra, vonattal 1,5 óra,

→ Pécsről (270 km) busszal 3 óra, vonattal 5,5-6 óra,

→ Sopronból (210 km) busszal 2,5 óra, vonattal 4 óra,

→ Debrecenből (270 km) busszal 3 óra, vonattal 4,5 óra,

→ Szegedről (240 km) 2,5 óra busszal, vonattal 4,5-5 óra.

→ Egerből (170 km) 3 óra busszal, vonattal 4 óra.

osztálykirándulás esztergom

Kulturális programok és látnivalók Esztergomban és közelében

 

Esztergomi Bazilika – 1822 – 1869 között épült klasszicista stílusban, mely hazánk legnagyobb temploma, a magyarországi katolikus egyház főszékesegyháza. Építését Rudnay Sándor prímás kezdte meg 1822-ben, melyet 1831-ben bekövetkező haláláig folytatott. A Bazilika épülete ad otthont Közép-Európa egyik legnagyobb egyházi műtárgy gyűjteményének, a Főszékesegyházi Kincstárnak, melynek világviszonylatban is kiemelkedő ötvös és textilgyűjteménye van (2500 Esztergom, Szent István tér 1.).

Esztergomi Vármúzeum – A török idők alatt szinte teljesen elpusztult királyi palota maradványainak felújítotott részében kap otthont, az 1967-óta működő Esztergomi vármúzeum. A múzeum állandó kiállítása a Várhegy történetét mutatja be az őskortól. (2500 Esztergom, Szent István tér 1.).

Királyi Palota – Az Esztergomi várhegyen született Szenet István, itt állt a király és az érsek palotája. A királyi palota Árpád-kori kápolnája máig fennmaradt. A reneszánsz stílusú építmény a török idők alatt szinte teljesen elpusztult (2500 Esztergom, Szent István tér 1.).

Szent Anna templom – A Szent Anna templomot a Bazilika kicsinyített másának szánták. A közismert nevén kerektemplom Esztergom déli városrészében elhelyezkedő klasszicista stílusú római katolikus templom. A templom kör alaprajzú, a klasszicizmus elveit valósítja meg, a római Pantheonmintájából indul ki (2500 Esztergom, Rudnay Sándor tér 1.).

Bakócz-kápolna – A Bakócz-kápolnát Bakócz Tamás érsek a 16. század elején saját sírhelyének építtette az esztergomi Várhegyen álló középkori Szent Adalbert székesegyházmellékkápolnájaként. Ez volt a Jagelló-kor egyik legjelentősebb reneszánsz alkotása, egyben az egyetlen épségben fennmaradt magyar reneszánsz épület. A Bakócz-kápolnát az újkori műemlékvédelem úttörő vállalkozásának köszönhetően a közel két évszázaddal ezelőtti áthelyezése óta az újonnan felépült Főszékesegyházrészeként csodálhatjuk meg (2500 Esztergom, Szent István tér 1.).

Balassa Bálint Múzeum – A Balassa Bálint Múzeum a megye egyik legnagyobb gyűjtőterülettel rendelkező múzeumaként Esztergom és környékének hagyományaival, értékeinek felkutatásával, annak tanulmányozásával, feldolgozásával és megóvásával foglalkozik (2500 Esztergom, Mindszenty tér 5.).

Babits Mihály Emlékház – Az esztergomi Előhegyen található a műemléki Babits-villa, amelynek falán Babits Mihály kortársainak, barátainak, íróknak, költőknek, művészeknek az aláírása látható. Szokták Autogramfalnak is nevezni. Az emlékház immáron a Magyar Nemzeti Múzeum egyik intézménye (2500 Esztergom, Babits Mihály utca 11.).

Prímási Palota – A prímás palota neoreneszánsz stílusban az esztergomi érsek rezidenciájának készült. Esztergom egyik meghatározó épülete, Magyarország leggazdagabb egyházi gyűjteményével (2500 Esztergom, Mindszenty tér 2.).

Keresztény Múzeum – A Pírimás Palota épületében működik a Keresztény Múzeum, az Érseki Simor könyvtár, és a Prímási levéltár (2500 Esztergom, Mindszenty tér 2.).

Rám-szakadék – Dobogókő és Dömös között, mintegy 1 km hosszan húzódik. Magyarország egyik legvadregényesebb turisztikai célpontjában kapaszkodókorlátokkal biztosított útszakaszon túrázhatunk. A szakadékban található vízesések mellett létrákon mászhatunk feljebb és feljebb.

Palatinus tó – A Palatinus tó Dorog és Esztergom-kertváros határán található mesterségesen kialakított bányató, a Gerecse és a Pilis hegységek által határolt völgyben helyezkedik el. Tengerszint feletti magassága 124 méter. Csak a talajvíz táplálja, patak vagy folyóvíz nem. A tó vize az egyik legtisztább Magyarországon.

Forrás: Országjáró 

A felsorolt helyeket és programokat az alábbi térképen jelöltük: 🙂

Szabadidős programok esztergomi osztálykiránduláshoz

 

Egy esztergomi osztálykirándulás alkalmával valamennyi programunkat kipróbálhatjátok. Idegenforgalmi adottságainak, történelmének és kultúrájának köszönhetően Cool-túra városfelfedező kvízjátékunk keretében izgalmas módon ismerhetitek meg a belváros leghangulatosabb részeit a “cool-túra” térképünk és a rajta bejelölt pontokhoz írt kvíz kérdések iránymutatásával.

Hasonló élményt nyújt a Városfelfedező séta – kvízjáték programunk, amelyet hetedik osztályos, vagy nagyobb diákoknak ajánlunk. Szabadidős programjaink közül választhatjátok még a Soft-Csúzlis kalandjátékot, a csapatépítő ügyességi játékokat, vagy a fejtörő Szabadulószoba programunkat, amely különleges varázsát az érdekes és gyakorlatias feladatok, feladványok, valamint ezek változatos megoldási útjai adják. Kipróbálhatjátok a Metropolisz stratégiai csapatépítő társasjátékunkat, amelyben egy-egy várost kell felépítenetek, a cél pedig vagyon és a rangszerzés. A szükséges eszközök a leleményesség, kreativitás, jó gazdálkodás, sok fabatka, na meg az építőanyagok.

Az aktívabb programokat kedvelőknek szívesen ajánljuk az Íjászok viadala, vagy akár a Buborékfoci játékunkat. Ezek mellett, az országban egyedülálló módon fedezhetitek fel Esztergom belvárosát egy igazi élményprogram, a Kickbike-os városnézés keretén belül. Ha már itt jártok, mindenképpen próbáljátok ki a sárkányhajózás csapatépítő élményét Esztergomban!

Diákszállások Esztergomban

 

A diák- és ifjúsági szállások tekintetében számos lehetőséget kínálunk honlapunkon. Közvetített szállásainkat osztálykirándulásokra szabva hirdetjük, így amennyiben egy esztergomi osztálykirándulás lesz a befutó idén, biztosan megtaláljátok a számotokra legmegfelelőbb csoportos szállást.

osztálykirándulás esztergom

Osztálykirándulás tippek, ötletek és ajánlók hétről hétre! Kérj értesítést Messenger üzenetben! →

Hasznosnak találtad?

Oszd meg ismerőseiddel a gombra kattintva: