egri osztálykirándulás

Osztálykirándulás tippek, ötletek és ajánlók hétről hétre! Kérj értesítést Messenger üzenetben! →

Egri osztálykirándulás

Szerző: | 2018. ápr. 10. | Blog, Osztálykirándulás helyszín

Eger az ország egyik leglátogatottabb helye, évente milliónyi turista keresi fel. Az idegenforgalom fő vonzereje a város szép fekvése, a műemléki épületek változatossága, a vár, a magyar történelem dicsőséges harcának színhelye, termálvizekre épített fürdője.

Eger a 4. helyezést érte el a 2017-es legnépszerűbb kirándulás helyszínek közül. 🙂

Eger megközelíthetősége

Eger török idők óta nevezetes fürdőváros, Magyarország műemlékekben gazdag barokk ékszerdoboza. napjainkban megyei jogú város és az északi régió legjelentősebb idegenforgalmi központja.  Ne feledd, Egerbe vonattal ingyenesen el tudtok juni!

→ Budapestről (140 km) busszal 2 óra, vonattal 2-2,5 óra,

→ Pécsről (370 km) busszal 4 óra, vonattal 6 óra,

→ Sopronból (380 km) busszal 4-4,5 óra, vonattal 5 óra,

→ Debrecenből (130 km) busszal 2 óra, vonattal 3 óra,

→ Szegedről (300 km) 3,5 óra busszal, vonattal 5 óra.

Kulturális programok és látnivalók Egerben és közelében

 

Egri VárEgerben a várdombon épült fel a Szent István alapította egri püspökség temploma, amelyet később többször átépítettek először román majd gótikus stílusban. A tatárjárás után a püspöki várat megerősítették, és egészen a XVIII. századig építették. Az erős vár így tudta 1552-ben megállítani a török haderőt. A vár azóta a hazafias helytállás szimbóluma. (Eger, Vár 1, 3300)

Egri főszékesegyház Az egri Szent Mihály- és Szent János-főszékesegyház az Egri főegyházmegye katedrálisa, Magyarország egyik legnagyobb temploma. 1831 és 1836 között épült Hild József tervei alapján klasszicista stílusban. A Pyrker téren áll, dél felől a Törvényház utca, kelet felől az Eszterházy tér határolja. 55 méter magas tornyaival ez a város második, Heves megye harmadik legmagasabb épülete. A kupola magassága 37 méter. (Eger, Pyrker János tér 1, 3300)

MinaretÖsszefutó kis utcák kereszteződésében áll a Minaret. Európának ezen a részén elég ritka látványosság. A csigalépcső belső orsója körül egy 90 cm átmérőjű betongyűrűt helyeztek el, ami a feljárást a 97 lépcsőn jelentősen leszűkíti, de aki vállalja a feljutás nehézségeit, 32 m magasból élvezheti a város panorámáját. (Eger, Knézich Károly u. 4, 3300)

Líceum A Líceum, mint fogalom a 18. században Magyarországon olyan intézmény-együttest jelentett, ahol a gimnáziumhoz felsőfokú képzést nyújtó tagozat is kapcsolódott. Eredetileg a Líceum épülete a tervezett egri egyetem befogadására készült.(3300 Eger, Eszterházytér 1.)

Kopcsik Marcipánia és Harangöntő Ház Kopcsik Lajos nemzetközileg is elismert, Oscar-díjas és Guinness rekorder mestercukrász édes remekművei több évtizedes munka eredménye. Főként a magyar értékeket képviselő képző-, ipar- és népművészeti remekek cukormása került a vitrinekbe, valamint az egri jelképek sem hiányoznak a kollekcióból. Természetesen a mester a gyerekekre is gondolt, ezért szépen díszített mesekönyveket is rejtenek a vitrinek. A közel 150 tárgy cukormasszából készült, mint például a közel 2 méteres borospalack vagy a minaret kicsinyített mása. (Eger, Harangöntő u. 4, 3300)

Szépasszony Völgy – A ma közel 200 pincét számláló Szépasszony-völgy az elmúlt évszázadokban szorosan összekapcsolódott az egri borok hírnevével. A völgy nevéhez legendák sora fűződik. Bakó Ferenc néprajzkutató szerint a „Szépasszony” az ősvallás egyik istenasszonya volt, Vénuszhoz hasonló alak, a szerelem istennője. Neki mutattak be áldozatot ezen a helyen. A földművesek egy híresen szép asszonyról mesélnek, aki itt árusította az egyik pincében a jó egri bort. Mások szerint egy úri villa kikapós szép asszonyáról kapta nevét a völgy. A levéltári adatok alapján nem állapítható meg egyértelműen a név eredete, mint ahogy az első pincék építésének ideje sem. (Eger, Almási Pál u. 38, 3300)

Bükki Nemzeti Park – A Bükk hegység belső területeit 1977. január 1-én nyilvánították nemzeti parkká. A Bükki Nemzeti Park a hegységnek központi, nagyrészt erdős területét foglalja magába. A Bükk hazánk átlagmagasságát tekintve legmagasabb hegységünk, mészkő ormai meghaladják a 800-900 m-es magasságot. Meredek ormai, a „Kövek vonulata”, mély szurdokvölgyei, a Bükk-fennsík karsztos felszíne, hegyi rétjei, változatos élőhelyi feltételeket biztosítanak az itt megtelepedett növény- és állatvilág számára. (Eger, Sánc u. 6, 3300)

Török Fürdő – 2009. őszétől várja vendégeit ismét az északi régióban egyedülálló, nemzetközi szinten is ritka számba menő, felújított Törökfürdő Eger városában. Az épületben nem csak medencék (ilidzsa), hanem a török fürdőzést idéző hamam (masszázs, gőz, leöntő fürdő) is található. Emellett a kávézó, a masszázsok és az esztétikai elemekkel és hangulatos megvilágítással kialakított pihenő részek tovább erősítik a törökös hangulatot. A Törökfürdő, egyediségét a török hangulatú, relaxációt nyújtó fürdőzés és masszázs jelenti. A vendégek számára a török hangulatot tovább erősítik a török kor hangulatát idéző építészeti kialakítások. (Eger, Fürdő u. 3, 3300)

Dobó Tér – A Dobó teret az 1907-ben felállított Dobó István szobor díszíti, amely Stróbl Alajos alkotása. A szoborcsoportot 2014-ben teljes körűen restaurálták. A főtér dísz- rendezvény- és közösségi térként is funkcionál, jelenlegi formájában 2014. szeptemberében készült el, burkolata gránit és más természetes kő. A tér átalakítása során díszvilágítással, intelligens szökőkúttal, számos kiülővel gazdagodott. A Dobó tér Vár látképével és a megújult Minorita templommal a nézelődni, felüdülni kívánó egriek és turisták kedvence. (Dobó István tér, Eger, 3300)

Város a város alatt (az egykori érseki pincerendszer) – A török megszállás után az Egerbe visszatérő Fenessy György püspök már nem akar a Várban lakni. A polgári városban vásárol két telket és a palota építéséhez szükséges tufa követ a mögöttes dombból termelik ki. Ezáltal egyrészt megépül a palota, másrészt kialakul a hatalmas pincerendszer, ahol a Gyöngyöstől Munkácsig terjedő szőlőterületekről származó borok decimáját (dézsmáját – tizedét) tárolják. A pincerendszer a Hatvani-kaputól a Rác-kapuig 3 kilométer hosszan nyúlt el a város alatt. A mai pince legszebb része az Oszlopos terem, ahol 7 x 7 pinceág sakktáblaszerűen hálózza be a teret.

Forrás: eger.hu

A felsorolt helyeket és programokat az alábbi térképen jelöltük: 🙂

Szabadidős programok egri osztálykiránduláshoz

 

Egy egri osztálykirándulás alkalmával változatos programunkat próbálhattok ki. Történelmének és kultúrájának köszönhetően Cool-túra városfelfedező kvízjátékunk keretében izgalmas módon ismerhetitek meg a belváros leghangulatosabb részeit a “cool-túra” térképünk és a rajta bejelölt pontokhoz írt kvíz kérdések iránymutatásával.

Hasonló élményt nyújt a Városfelfedező séta – kvízjáték programunk, amelyet hetedik osztályos, vagy nagyobb diákoknak ajánlunk. Szabadidős programjaink közül választhatjátok még a Soft-Csúzlis kalandjátékot, a csapatépítő ügyességi játékokat, vagy a fejtörő Szabadulószoba programunkat, amely különleges varázsát az érdekes és gyakorlatias feladatok, feladványok, valamint ezek változatos megoldási útjai adják. Kipróbálhatjátok a Metropolisz stratégiai csapatépítő társasjátékunkat, amelyben egy-egy várost kell felépítenetek, a cél pedig vagyon és a rangszerzés. A szükséges eszközök a leleményesség, kreativitás, jó gazdálkodás, sok fabatka, na meg az építőanyagok.

Az aktívabb programokat kedvelőknek szívesen ajánljuk az Íjászok viadala, vagy akár a Buborékfoci játékunkat. Ezek mellett, az országban egyedülálló módon fedezhetitek fel Esztergom belvárosát egy igazi élményprogram, a Kickbike-os városnézés keretén belül.

Diákszállások Egerben

 

A diák- és ifjúsági szállások tekintetében számos lehetőséget kínálunk honlapunkon. Közvetített szállásainkat osztálykirándulásokra szabva hirdetjük, így amennyiben egy egri osztálykirándulás lesz a befutó idén, biztosan megtaláljátok a számotokra legmegfelelőbb csoportos szállást.

Hasznosnak találtad?

Oszd meg ismerőseiddel a gombra kattintva: