buszos osztálykirándulás szabályai

Egy buszos osztálykirándulás szervezése számos teendőt kíván és mindig nagy kihívás a pedagógusok számára. Az osztálykirándulás szabályai ráadásul, ebben az esetben eltérőek lehetnek. Az alábbi cikkben a 2018. január 1-én hatályba lépett szabályozás alapján szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat. Az osztálykirándulás szabályait az Emberi Erőforrások Minisztériumának 27/2017. (X. 18.) számú rendelete szabályozza a nevelési-oktatási intézmények által szervezett országhatárt átlépő autóbuszos kirándulások biztonságáról

Ingyenes letöltés:

Töltsd le a magyarországi személyszállító cégek listáját PDF dokumentumként ide kattintva! Ezután könnyedén lementheted a számítógépedre, de akár ki is nyomtathatod bármikor a későbbiekben!

Miről szól a buszos iskolai kirándulások szabályozása?

A buszos osztálykirándulás szervezését és lebonyolítását szabályozó rendelet új irányokat adott 2018. január elsejétől. A Magyar Közlöny október 18-i számában jelent meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) – 27/2017. (X. 18.) számú rendelete a nevelési-oktatási intézmények által szervezett országhatárt átlépő autóbuszos kirándulások biztonságáról. A rendelet, az autóbuszos utazások során a gyermekek biztonságát hivatott növelni.

Mely intézményekre vonatkozik a jogszabály?

A buszos kirándulásokhoz kapcsolódó rendelet hatálya – fenntartóra tekintet nélkül – a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvényben meghatározottak szerint kiterjed a:

  • nevelési-oktatási intézményekre,
  • a pedagógus és a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben alkalmazottakra,
  • az óraadókra,
  • a nevelési-oktatási intézményben nem pedagógus-munkakört betöltőkre,
  • és a nevelési-oktatási intézmények intézményfenntartóira.

Külföldi buszos iskolai kirándulás szabályai

Az osztálykirándulás szabályai tehát 2019-ben is a 2018-ban hatályba lépett rendelethez alkalmazkodnak. Ennek értelmében, Magyarország területén kívülre irányuló autóbuszos kirándulást – így különösen külföldi iskolai vagy tanulmányi kirándulást – a következő feltételek érvényesítésével kell megszervezni:

  • a  tanulókat, gyermekeket szállító autóbusz nemzetközi forgalomban 23:00 és 04:00 óra között nem közlekedhet,
  • kivéve, ha elháríthatatlan külső ok – így különösen közlekedési torlódás, közlekedésrendészeti hatósági intézkedés – miatt e tilalom nem tartható be.
  • a tanulókat, gyermekeket szállító autóbusznak meg kell felelnie a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 112/A. §-ában foglalt műszaki feltételeknek,
  • vagyis rendelkeznie kell digitális menetíró készülékkel és az autóbusz első forgalomba helyezésének évétől számított életkora nem haladhatja meg a 13 naptári évet.
  • Magyarország területén kívülre irányuló autóbuszos iskolai kirándulásra olyan szolgáltatóval köthető szerződés, amely vállalja és szakorvos által kiállított dokumentummal igazolja, hogy a  kirándulás lebonyolításához a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet 1. melléklet 6. pont 6.2.1.1. alpontjában meghatározott betegséggel (obstruktív alvási apnoe, azaz elalvási szindróma) nem küzdő gépjárművezetőt biztosít.

Ingyenes letöltés:

Töltsd le a magyarországi személyszállító cégek listáját PDF dokumentumként ide kattintva! Ezután könnyedén lementheted a számítógépedre, de akár ki is nyomtathatod bármikor a későbbiekben!

Belföldi buszos osztálykirándulás szabályai

A buszos osztálykirándulás a szabályozás ellenére – melyben a gyerekek biztonsága mindennél fontosabb szerepet kap – sokaknak tökéletes választás. A buszos kirándulások szervezése során érdemes körültekintően eljárni, gondosan kiválasztani a szolgáltatót.

Pontosan tudjuk, hogy a buszbérlés egy osztálykirándulásra sem nem egyszerű, sem mindig pénztárcabarát feladat, ám a minőségen (és így a biztonságon) soha nem érdemes spórolni. Nagy kérdés mindig, hogy milyen buszt érdemes bérelni a osztálykirándulás legjobb élményéért. Egy ilyen jellegű osztálykirándulást esetén, sok, nem várt feladat hárulhat a szervezőkre. Az így bérelj buszt osztálykirándulásra című cikkünkben ezekre (és még ennél sokkal több, felmerülő kérdésedre) is megtalálod a választ!

A NIT.hu hasznos tippeket győjtött össze azok számára, akik buszos kirándulást szerveznek, és tisztázott sok olyan kérdést amik felmerülhetnek már a szervezés megkezdésekor. Ha kíváncsi vagy, töltsd le „Az autóbuszos utazás tízparancsolata” című online kiadványukat.