Szabad-e buszos osztálykirándulást szervezni az osztályfőnököknek 2018-ban?

Szerző:

Osztálykirándulás tippek, ötletek és ajánlók hétről hétre! Kérj értesítést Messenger üzenetben! →

Mindent az iskolai buszos osztálykirándulás szabályozásáról

 

Hozzánk is eljutott az a téves információ, ami alapján bizonytalan lehet egy buszos osztálykirándulás szervezésének lehetősége. 2018-ban továbbra is engedélyezett az autóbuszos kirándulások megszervezése. Az alábbi cikkben örömmel szedtük össze azokat a kritériumokat, amelyek betartásával továbbra is kirándulhatnak az osztályok. 2018. január 1-én lépett hatályba az Emberi Erőforrások Minisztériumának 27/2017. (X. 18.) számú rendelete a nevelési-oktatási intézmények által szervezett országhatárt átlépő autóbuszos kirándulások biztonságáról. (Közzétéve: a Magyar Közlöny október 18-i számában.)

 

Miről szól az új szabályozás?

 

A Minisztérium által bevezetett szigorítások a közlekedésbiztonság növelése érdekében történtek és kizárólag a külföldi, különösen külföldi iskolai vagy tanulmányi buszos osztálykiárndulás szervezését érinti.

 

Kikre vonatkozik az új rendelet?

  • nevelési oktatási intézményekre és azok intézményfenntartóira
  • pedagógus, nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben alkalmazottakra, az óraadókra, valamint a nevelési-oktatási intézményben nem pedagógus-munkakört betöltőkre

 

Az új rendeletbe foglalt kritériumok:

  • a  tanulókat, gyermekeket szállító autóbusz nemzetközi forgalomban 23:00 és 04:00 óra között nem közlekedhet,
  • kivéve, ha ez, elháríthatatlan külső ok miatt (pl. közlekedési torlódás, közlekedésrendészeti hatósági intézkedés) nem tartható be
  • az autóbuszoknak meg kell felelnie a  közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló rendeletben foglalt követelményeknek, rendelkezniük kell digitális menetíró készülékkel, és első forgalomba helyezésük évétől számított életkoruk nem haladhatja meg a 13 évet
  • a sofőröknek szakorvos által kiállított igazolással kell rendelkezniük arról, hogy egészségi állapotukat tekintve, járművezetésre alkalmasak (nem küzdenek alvási szindrómával)

 

Mi van a belföldi buszos utakkal?

 

A fentiek alapján jól látható, hogy az új rendelet kizárólag a külföldre történő autóbuszos kirándulásokra vonatkozik, azonban azt javasoljuk, legyen ez intő példa és még mielőtt járművet foglalunk, győződjünk meg arról, hogy az általunk választott cég, milyen referenciával rendelkezik, milyen feltételek mellett tartják üzemben a járműveiket.

A nit.hu összegyűjtötte számotokra azokat a hasznos tippeket, tisztázandó kérdéseket, amelyek szempontként merülhetnek fel, amikor kiválasztjátok a szimpatikus szolgáltatót, majd elindultok egy hosszabb buszos útra. Ha kíváncsi vagy, ide kattinva letöltheted “Az autóbuszos utazás tízparancsolata című” online kiadványukat.

Osztálykirándulás tippek, ötletek és ajánlók hétről hétre! Kérj értesítést Messenger üzenetben! →

Hasznosnak találtad?

Oszd meg ismerőseiddel a gombra kattintva: