Buszbérlés osztálykirándulásra 5 lépésben

buszbérlés osztálykirándulásra

Buszbérlés osztálykirándulásra 5 lépésben

Buszbérlés osztálykirándulásra 5 lépésben

Szerző: | 2019. 03. 12. | Uncategorized

A pontos útvonaltervezés és költségterv készítése egyaránt fontos, ha buszos osztálykirándulásra indulunk. A legfontosabb, hogy mindig minőségi és megbízható szolgáltatást válasszunk. Amennyiben az úticél, egy felfedezésre váró határon túli város, még inkább körültekintőnek kell lennünk!

Összeszedtük a buszbérléshez kapcsolódó, leggyakrabban felmerült, megválaszolásra váró kérdéseket:

Ne maradj le a következő hasznos bejegyzésünkről sem! Kérj értesítést e-mailben ?

Ne maradj le a következő hasznos bejegyzésünkről sem! Kérj értesítést e-mailben ?

Ingyenes letöltés:

Töltsd le a magyarországi személyszállító cégek listáját PDF dokumentumként ide kattintva! Ezután könnyedén lementheted a számítógépedre, de akár ki is nyomtathatod bármikor a későbbiekben!

1. Busztársaság kiválasztása: első lépések

Ahogy arról már egy korábbi cikkünkben is beszámoltunk, a buszbérléses utazás kétségkívül, az egyik legkényelmesebb megoldás az osztályok számára. Már hazánkban is számos cég szolgáltatásai közül választhatunk. A szervezés elején érdemes több busztársaságtól árajánlatot kérnünk, majd azok közül kiválasztani a legmegfelelőbbet. Amennyiben rendelkezik a cég saját honlappal, azt érdemes alaposan áttanulmányoznunk. Az esetleges vélemények is sokat elárulhatnak a társaságról, amelyeket a volt utasok adnak. Amennyiben mégsem találunk róluk semmit a neten, bátran kérjünk tőlük referenciát. Jó ötletnek tartjuk azt is, hogy amennyiben tehetjük, osztozzunk a buszon más osztályokkal. Kis létszámú csoportoknak megéri összeegyeztetni a kirándulás időpontját, így a fennmaradó helyek nem maradnak üresen, ráadásul ezzel a módszerrel a költségekkel is takarékoskodhatunk.

2. Buszbérlés várható költségei

Jó, ha tudjuk, hogy a buszbérlés költségei nagymértékben attól függnek, hogy milyen gépjárművet választunk az utazáshoz. Az autóbusz típusa és a férőhelyek száma is meghatározza, hogy milyen óra- és kilométerdíjjal kalkuláljunk. Előbbiek úgy 180 és 450 forint között mozognak, míg utóbbiak körülbelül 4000 forintnál indulnak, de elérhetik akár a 12-15 ezer forintos határt is.

Nézzünk egy konkrét költségkalkulációt:

Ha egy 15 fős osztállyal, egy kísérőtanárral indulunk az osztálykirándulásra, akkor egy, a létszámnak megfelelő férőhellyel rendelkező Mercedes Sprinter típusú autóbuszra körülbelül 200 forintos kilométerdíjat kell fizetnünk, miközben a sofőr óradíját nagyjából 4200 forinttal tervezhetjük. Egy 49 fős diákcsoportnál, kettő kísérő pedagógussal ugyanez egy Mercedes Tourismo típusú autóbusszal körülbelül 360 forintos kilométerdíjjal és 8000 forintos óradíjjal kalkulálható. Az árak a szolgáltatás függvényében természetesen eltérhetnek ettől, ezért mindenképpen tájékozódjunk foglalás előtt az interneten és végezzük el a megfelelő kalkulációkat. Az utazás biztonsága szempontjából kiemelten fontos, hogy a buszvezetők ki tudják pihenni magukat. Ha a szolgáltató figyelmeztet, hogy a tervezett program kizárólag két gépkocsivezetővel kivitelezhető, ne vitassuk! A biztonság soha nem lehet pénz kérdése!

 

A buszbérlés költségeinek részletei:

 • A fuvardíj számítása általában vagylagos, tehát km-díj vagy óradíj, és a megállapodás szerint a fuvarvállaló szempontjából kedvezőbb díjat számlázzák.
 • A minimális igénybevétel óradíj esetén 4 óra.
 • A minimális igénybevétel vidéki vagy külföldi utaknál napi minimum 250 kilométer, ha az autóbusz nem tér vissza este a telephelyére.
 • Az autóbusz ki- és beállására több helyen plusz óra- vagy kilométerdíjat számítanak fel.
 • Az utazás alatt felmerülő járulékos költségek (autópályadíj, útadó, parkolási díj, komp- és alagútdíj, a gépkocsivezető napidíja, szállás költségei, stb.) a megrendelőt terhelik.
 • A szolgáltatók a legtöbb esetben bárminemű kérés, igény esetén tudnak megfelelő megoldást ajánlani, segítséget nyújtani.
 • Az autóbuszok megengedett legnagyobb sebessége autópályán 80 (egyes országokban 90), egyéb úton 70 km/óra.

3. A buszos kirándulásra és a buszra vonatkozó aktuális szabályok

 

Szabad buszos osztálykirándulást szervezni külföldre?

A bérelt busszal történő kirándulás lehetőséget nyújt a külföldi osztálykirándulásokra is, amelyet a felröppenő hírekkel ellentétben 2018-ban is szervezhetsz osztályod számára, tekintettel az Emberi Erőforrások Minisztériumának 27/2017. (X. 18.) számú rendeletére a nevelési-oktatási intézmények által szervezett országhatárt átlépő autóbuszos kirándulások biztonságáról. Erről részletesen is írtunk a buszos osztálykirándulás szabályai című bejegyzésünkben.

Szabályok, amelyekre figyelnünk kell:

Az Európai Unió Tanácsának 561/2006/EK rendelete szerint érdemes az alábbi szabályokat gondosan áttanulmányozni:

 • A jogszabályok által kötelezően előírt és szigorúan ellenőrzött vezetési és pihenőidőket a gépkocsivezetőknek be kell tartaniuk.
 • 1 gépkocsivezető napi 9 órát tölthet vezetéssel, mely heti két alkalommal 10 órára emelhető.
 • Munkaideje maximum 15 óra lehet 24 órás perióduson belül, abban az esetben, ha a 15 órás munkaidőn belül 3 óra egybefüggő pihenőidőt tudott tartani. Ha a 3 óra folyamatos pihenőidőre nincs lehetőség, a munkaidő maximum 13 óra lehet. (A gépkocsivezető indulástól-érkezésig 13 órát tölthet úton).
 • 1 gépkocsivezető folyamatosan 4 és fél órát vezethet. A vezetési idő letelte után a vezetést kötelezően meg kell szakítania legalább 45 percre. Ha 4 és fél órán belül áll meg és nem veszi ki egyszerre a 45 perc pihenőt, először minimum 15 perc, utána minimum 30 perc megszakítás szükséges. 15 percen belüli megállás vezetésnek számít.
 • A gépkocsivezetőnek heti 2 pihenőnap jár. Lehetőség van arra, hogy az egyik héten 6 napot dolgozzon, utána 1 pihenőnapot kell kapnia. A következő héten már kötelező a 2 pihenőnap és a 3. hét végéig az egy elmaradt pihenőnap pótlása. Tehát vagy a második vagy a harmadik héten már csak 4 napot dolgozhat.
 • Amennyiben a program nem teszi lehetővé a fenti szabályok betartását, úgy 2 fő gépkocsivezető részvétele szükséges (a többletköltségek a saját biztonságunkat garantálják)
 • 2 gépkocsivezető folyamatosan 21 órát tölthet úton, ezután 9 óra egybefüggő pihenőidőt kötelesek szálláshelyen eltölteni. Ebben az esetben folyamatos a haladás, a 2 gépkocsivezető felváltva vezet, a technikai pihenők beosztása a csoport igénye szerint történik.

Buszokra vonatkozó szabályozás

Az autóbuszos személyszállítói tevékenység hatósági engedélyhez kötött tevékenység, vagyis minden buszos vállalkozásnak rendelkeznie kell Közúti Személyszállítási Engedéllyel, ami kizárólag belföldi utazásra jogosít. Amennyiben egy autóbusz érvényes forgalmi engedéllyel rendelkezik, úgy műszakilag megfelelő állapotban van. Ne feledjük: a hatóság a vizsgálatkori aktuális állapot szerinti műszaki megfelelőséget igazolja. A buszok műszaki megfelelőségének megítélése minden esetben az üzembentartó felelőssége!

Egy idősebb jármű is lehet kiváló műszaki állapotban, míg egy fiatalabb évjáratú járműnek is lehetnek átmenetileg komoly műszaki problémái. A kiválasztás szempontja tehát ne a jármű gyártási éve, sokkal inkább az elvárt minőség és komfortfokozat, illetve a szolgáltató referenciája legyen. Ám azt mindenképpen érdemes megvizsgálni, hogy a megérkező jármű ugyanaz-e, mint amit a szerződés szerint megrendeltünk, mert ha a gépjármű nem egyezik a szerződésben foglaltakkal, azt természetesen kifogásolhatjuk.

Ingyenes letöltés:

Töltsd le a magyarországi személyszállító cégek listáját PDF dokumentumként ide kattintva! Ezután könnyedén lementheted a számítógépedre, de akár ki is nyomtathatod bármikor a későbbiekben!

4. Busztársaság választása és a szerződéskötés menete

 

Hogyan válassz megbízható busztársaságot?

A közlekedési hatóság által jelenleg nyilvántartott mintegy 1500 magyar autóbuszos vállalkozás közül 850 tagja a hazai közúti fuvarozók legnagyobb szakmai érdekképviseleti szervezetének, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének (NiT Hungary). A megbízható szolgáltató választása során mérlegeljünk az utazás jellege és a várható utasösszetétel, valamint az úti cél és az utazás kezdő és záróidőpontja szempontok alapján. Adjuk meg az igényelt járműre vonatkozó adatokat, és ezután figyeljük az kapott ajánlat részletességét! Ne felejtsük, hogy nincs általános érvényű igazság: a magasabb kilométerdíj nem garantálja a biztonságot, az alacsonyabb kilométerdíj pedig nem azonosaros szszolgáltatásiminőséggel vagy a közlekedésbiztonsági veszélyeztetettség növekedésével. Megbízható szolgáltató választásához használd a Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének, “Az autóbuszos utazás tízparancsolata” című részletes kiadványát!

Kössünk szerződést autóbuszrendelés során?

A szó elszáll, így mindenképp kössünk írásbeli szerződést. A későbbi esetleges felelősség vizsgálata szempontjából fontos, hogy kik lesznek a személyszállítási szolgáltatásra vonatkozó szerződéses jogviszony szereplői, a vitás kérdéseket mely körben, kinek a részvétele mellett kell rendezni. A NIT tájékoztatása szerint a szolgáltatás nyújtója minden esetben egy autóbuszos vállalkozás, amely a megrendelésben szereplő fuvarfeladatot azonos feltételekkel másik vállalkozás részére alvállalkozásba adhatja. A megrendelő személye már összetetebb, aki lehet magánszemély, oktatási-nevelési intézmény vagy a szolgáltatást igénybe vevő által megbízott utazásszervező, illetve utazási iroda. Vegyük bele a szerződésbe a felmerülő eshetőségeket is. Például, ha a tervezett 100 kilométer helyett végül 120-at megyünk, akkor mennyit, milyen arányban kell ráfizetni, vagy milyen lehetőségek vannak.

5. Utaslista készítése

A baleset következményeinek elhárításán dolgozók számára felbecsülhetetlen információ a járművön tartózkodók listája. Az utasok gyors azonosításának hatamas jelentősége van egy esetleges egészségügyi ellátás tekintetében. A magyar székhelyű autóbuszos személyszállítók által végzett különjárati személyszállításnál az autóbuszban utazókról utaslistát kell készíteni.

Fontos tudni, hogy a buszvezető nem rendőr, nem jogosult a személyazonosság ellenőrzésére: az utaslista tartalmának hitelessége az utazás szervezőjének felelőssége. Ezért célszerű az utaslistát már a szerződés megkötéskor, vagy az utazás megkezdése előtt összeállítani, és azt a szerződés mellékleteként kezelni.

Egyszóval…

… mielőtt osztálykirándulásra indulunk, válasszunk a szükségleteinknek legmegfelelőbbet! Ne felejtsük, hogy a minőségen soha nem szabad spórolni! A pontosság és a megbízhatóság is legyen a társunk, miközben mindig betartjuk a vonatkozó szabályozásokat. Így egészen biztosan már csak az élményekre kell koncentrálnotok!

Ne maradj le a következő hasznos bejegyzésünkről sem! Kérj értesítést e-mailben ?

Ne maradj le a következő hasznos bejegyzésünkről sem! Kérj értesítést e-mailben ?

Hasznosnak találtad?

Oszd meg ismerőseiddel a gombra kattintva: