Balatonfüredi osztálykirándulás

balatonfüredi osztálykirándulás

Balatonfüredi osztálykirándulás

balatonfüredi osztálykirándulás

Balatonfüredi osztálykirándulás

Szerző: | 2018. 12. 21. | Uncategorized

Járt ide Anna-bálozni Vörösmarty, Jókai és Blaha Lujza is (utóbbiról nevezték el azt a szép kis utcát, ahol Füred talán legizgalmasabb vendéglátóhelyei tömörülnek), és ha nincsen ilyen kiváló szívkórháza, akkor talán a Nobel-díjas hindu költő Rabindranáth Tagore sem írhatta volna meg legszebb, késői verseit, és nem neveznek el róla itt sétányt sem. Felépülését követően, hálája jeléül hársfát ültetett a gyógy-parkban. Tettét a régi indiai legenda motiválta, miszerint ha a fa gyökeret ver, ültetője sokáig élni fog, hogy láthassa megújuló hajtásait. A kultúra városa Veszprém megyében található, ez az üdülőhely a Balaton-parton, „Balaton északi partjának fővárosa”, jelentős vitorláskikötő. Ismertségét nem csak a Balaton közelségének köszönheti, hanem szénsavas forrásainak és mediterrán jellegű klímájának egyaránt.

Ne maradj le a következő hasznos bejegyzésünkről sem! Kérj értesítést e-mailben ?

Ne maradj le a következő hasznos bejegyzésünkről sem! Kérj értesítést e-mailben ?

Hogyan juthattok el Balatonfüredre?

Az idegen utazó bárhogyan is közelíti meg Balatonfüredet – vasúton, országúton, vízen -, a városba érve azonnal megérzi a múlt és a jelen harmonikus ötvözetét.

Balatonfüred megközelítése az ország különböző területeiről:

  1. Kattints a bal felső sarokban található “További lehetőségek” feliratra.
  2. Az új lapon megnyílt térkép bal felső sarkában tudod kiválasztani a kiindulási pontot.
  3. Nyomj entert, majd válassz közlekedési eszközt.

⛪ Kulturális programok és látnivalók Balatonfüreden és környékén:

Tagore sétány és emlékfapark – Balatonfüred hangulatos parti sétánya Rabindranath Tagore nevét viseli. (Korábban Kolos sétány, majd Deák sétány.) India több köztársasági elnöke, majd közismert miniszterelnök-asszonya, Indira Gandhi tisztelgett Tagore emlékének egy-egy fával. A Nobel-díjas olasz költő, Salvatore Quasimodo1961-ben ültetett apró hársfát ittléte emlékére. Űrhajósok, tudósok – köztük a Nobel-díjas Wigner Jenő, Harsányi János, Oláh György – emlékfái is itt láthatók. Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság akkori elnöke 1990-ben, Franco Cajani olasz költő 1992-ben, Orbán Viktor, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke 2000-ben ültetett itt fát. A park a Tagore sétányig húzódik, ami több mint egy kilométer hosszú, kényelmes sétaút.

Halász és Révész szobra – A balatonfüredi hajókikötő előtt áll a Halász és a Révész szobra. A két ősi balatoni foglalkozást ábrázoló szobrot Pásztor János 1937-ben készítette, rá négy évre állították fel őket jelenlegi helyükre. A legenda szerint, aki megsimogatja a halász és a révész csizmáját, egész biztos, hogy újra visszatér a városba.

Papsoka templomrom – Füred román kori és gótikus építészeti emléke a 12. században épített Szent Mihály templom. Az Árpád-korban Papsoka, a középkorban Siske falu plébániatemploma volt, köré rendeződött a település központja. Ez az egyetlen templomrom, ami a római korból itt maradt. Papsoka helységnév jelentése – pap falva, pap birtoka – a tihanyi bencések birtokára utal. A kitűnő balatoni kilátással bíró templom egy római kori villa alapjaira épült. A román templomot többször átépítették, bővítették: a 15. század derekán új, gótikus szentélyt, körítőfalat emeltek. A templom a török időkben pusztult el. Ekkor tetőzete leégett, köveit a környékbeliek hordhatták el házaik felrakásához. Az ásatások utáni helyreállítás során megmaradt a romjelleg, de téglafal kiegészítések láttatják az eredeti épületet. A romok mellett található Keöd József sírja, aki az első menetrend szerint közlekedő balatoni gőzhajó, a Kisfaludy utolsó kapitánya volt.

Balatoni panteon – A Gyógy téren álló egykori szanatórium, ma Anna Grand Hotel színházterme alatt található fedett sétányon azoknak a kiváló költőknek, tudósoknak, kutatóknak az emléktáblája található, akik Füredről írtak, vagy fontosat tettek a városért.

osztálykirándulás balatonfüred

Jókai kilátó – A Lóczy-barlangtól jelzett turistaút (zöld háromszög) vezet fel a Tamás-hegyen álló, fából épített 3 emeletes Jókai-kilátóhoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Balatonra, Balatonfüredre és a Tihanyi-félsziget irányába. A Jókai hőséről elnevezett Aranyember útján ülőpadok teszik még kellemesebbé és kényelmesebbé a sétát. A tanösvény hat táblán mutatja be a környék földtanát, növény- és állatvilágát.

Kiserdő – A jelentős, védett értékű a “Kiserdőnek” nevezett 10 hektáros park, a 71-es főút és a Szívkórház közötti részen terül el. Az egykori angolparkot a város tüdejének is nevezik. Alsó részét 1792-ben, felső részét 1878-ban telepítették. Pihenő park, ideális hely a sétára, madár nézésre, andalgásra, de játszótér és aktív sportra alkalmas eszközök is találhatók a parkban.Itt áll az egykori magyar játékszín, a dunántúli első kőszínház hat megmaradt oszlopa.

Szénsavas források – Balatonfüred hírét, nagyságát évszázadok óta az itt feltörő szénsavas források és azok használata is erősíti. Felhasználásuk előtt a források szabadon folytak ki a földből, eltűnve a partot övező nádasok között. A XX. században -a fent említett három forrás befogása után – Lóczy Lajos javaslatára még négy újabb kutat fúrtak. Az 1931. évi kutatások nyomán 14 helyen sikerült savanyúvizet és széndioxid kitörést kimutatni.

Lóczy barlang – A Tamás-hegy nyugati oldalában 1894-ben feltárt és 1934-ben megnyitott barlang jelentős természeti és idegenforgalmi értékkel rendelkezik. A hegységképző erők hatására vízszintes helyzetükből kibillent középső-triász korú, látványos mészkő rétegek zárják körül a mélyből feltörő langyos vizek által kioldott barlangot. Az üstszerű oldási formák és a helyenként még megtalálható borsókövek is utalnak a barlang kialakulásának körülményeire.

Koloska völgy – A kilátótól jelzett turistaúton (kék és zöld) juthatunk el a Koloska völgybe és a Koloska sziklákhoz. A kőbe fogalt Koloska forrás előtt kis tavacska található, mely azonban aszályos időben kiszárad. A város fölötti 250-300 méter magas fennsíkokat jellegzetes szubmediterrán vegetációjú karszterdő borítja, a mészkőhegyekbe vájt völgyekben kis patakok csörgedeznek és sietnek a Balatonba, ezek a 20. század elejéig vízimalmokat is hajtottak.

Forrás: welovebalaton.hu, balatonfured.hu

Balatonfüred és közeli látnivalók térképen

Az alábbi térképen bejelöltük neked a felsorolt kulturális látnivalók, valamint a távolsági (busz és vasúti) megállók helyszínét. A könnyebb navigáció érdekében kattints a térkép bal felső sarkában lévő ikonra. ?

Szabadidős programok Balatonfüreden

A Balaton parti Balatonfüreden az osztálykirándulás alkalmával már csak a vízpart is garantálja a felejthetetlen szórakozást és élményeket, legyen szó egynapos, vagy akár többnapos kirándulásról! Ha szeretnétek igazán kihasználni a magyar tenger előnyeit, akkor ne hagyjátok ki a programjaink közül a Balatoni Hajózást, hiszen a vízen sikló járművel a város és az azt körülölelő, gyönyörű természeti környezet egészen új arcát mutatja majd. Inkább ti magatok eveznétek? Erre is van egy pompás ötletünk! A sárkányhajózás az egyik legjobb közösségkovácsoló és nem mellesleg leginkább szórakoztató vízi program.

Méltán váltak legnépszerűbb programjaink egyikévé az aktívabb osztálykirándulást kedvelők számára kínált lehetőségek. A Kickbike-os városnézés során a település egészen új arcát mutatja, miközben arcotokon érezhetitek a szellő simogatását, és mélyen magatokba szívhatjátok a hamisítatlan balatoni hangulatot. Az Íjászok viadala, vagy akár a Buborékfoci játékunk egyaránt a kikapcsolódásra épít: nevetéssel, küzdelmekkel és újszerű élményekkel.

Egyedi módon mutathatjuk be nektek múltfürkész játékunk segítségével más aspektusból tűnik majd fel a Vaszary Galéria, a Jókai Mór Emlékház, a Városi Múzeum, valamint a Reformkori séta.

Szabadidős programcsomagjainkról bővebben az alábbi linkekre kattintva tájékozódhatsz:

» Egynapos osztálykirándulások Balatonfüreden

» Többnapos osztálykirándulások Balatonfüreden

Diákszállások Balatonfüreden

A diák- és ifjúsági szállások tekintetében számos lehetőséget kínálunk honlapunkon. Közvetített szállásainkat osztálykirándulásokra szabva hirdetjük, így amennyiben egy balatonfüredi osztálykirándulás lesz a befutó idén, biztosan megtaláljátok a számotokra legmegfelelőbb csoportos szállást.

? Rövid videó a balatonfüredi osztálykirándulásunkról

Ne maradj le a következő hasznos bejegyzésünkről sem! Kérj értesítést e-mailben ?

Ne maradj le a következő hasznos bejegyzésünkről sem! Kérj értesítést e-mailben ?

Hasznosnak találtad?

Oszd meg ismerőseiddel a gombra kattintva: